Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 06:18 - Съдиите на Молдова
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 1693 Коментари: 0 Гласове:
2



Книга Съдии  
Част 4
 

[6:1]  Израилевите синове почнаха пак да вършат зло пред очите на Господа, и Господ ги предаде в ръцете на мадиамци (ордата на Мамай) за седем години.

[6:2]  Тежка беше ръката на мадиамци (Мамайци) над Израиля, и Израилевите синове поради мадиамци (Мамайци) си правеха убежища в пещери и укрепления в планини.

[6:3]  Колчем Израил посее, дойдат мадиамци (Мамайци) и амаликитци (Алтин Кития – Златна Орда) и жителите от изток и нападат на него;

[6:4]  и стоят у тях на шатри, и изтребват земните плодове дори до Газа и не оставят за прехрана Израилю ни овца, ни вол, ни осел.

[6:5]  Защото те идваха с добитъка си и с шатрите си, идваха в голямо множество - като скакалци; те и камилите им брой нямаха, и ходеха по земята Израилева, за да я опустошават.

[6:6]  И твърде обедня Израил от мадиамци (Мамайци), и викнаха синовете Израилеви към Господа.

[6:7]  И когато синовете Израилеви викнаха към Господа против мадиамци (Мамайци),

[6:8]  Господ изпрати пророк при Израилевите синове и им каза: тъй говори Господ, Бог Израилев: Аз ви изведох из Египет (Кипчак, Кубан), изведох ви из дома на робството;

[6:9]  избавих ви от ръката на египтяни (кипчаци) и от ръката на всички ваши потисници, прогоних ги от вас, и ви дадох земята им,

[6:10]  и ви казах: "Аз съм Господ, Бог ваш; не почитайте боговете на аморейци (ромейци), в чиято земя живеете"; ала вие не послушахте гласа Ми.

[6:11]  Тогава дойде Ангел Господен и седна в Офра (Сирет) под дъба, който беше на Иоаса (Сас, Sas 1354–1358 son of Dragoş), потомък Авиазеров (Буковина); син му Гедеон (Богдан) млатеше жито в жлеба, за да се скрие от мадиамци.

[6:12]  И яви му се Ангел Господен и му рече: с тебе е Господ, силний мъжо!

[6:13]  Гедеон (Богдан) му отговори: господарю мой! ако Господ е с нас, защо ни постигна всичко това (бедствие)? и де са всичките Му чудеса, за които са ни разказвали нашите бащи, думайки: "Господ ни изведе из Египет (Кипчак)"? Сега Господ ни остави и ни предаде в ръцете на мадиамци (Мамайци).

[6:14]  Господ го погледна и каза: иди с тая си сила и спаси Израиля от ръката на мадиамци (Мамайци): Аз те пращам.

[6:15]  Гедеон (Богдан) Му отговори: Господи! как ще спася Израиля? ето, и племето ми е най-бедно в коляното Манасиево (Мисиния, Мизия), и аз съм най-малък в дома на баща си.

[6:16]  Господ му рече: Аз ще бъда с тебе, и ти ще поразиш мадиамци (Мамайци) като едного човека.

[6:17]  Гедеон (Богдан) Му каза: ако съм придобил милост пред очите Ти, дай ми личба, че Ти говориш с мене:

[6:18]  не си отивай оттука, докле не дойда при Тебе, не донеса дара си и Ти го не предложа. Той каза: Аз ще остана, докле се върнеш.

[6:19]  Гедеон отиде и приготви козле и погача от ефа брашно; месото тури в кошница, сочивото наля в гърне, донесе при Него под дъба и Му предложи.

[6:20]  И Ангел Божий му каза: вземи месото и погачата, и тури ги на тоя камък, и излей сочивото. Той така и направи.

[6:21]  Ангел Господен простря края на жезъла, който беше в ръката му, и се докосна до месото и погачата; и излезе огън от камъка и изгори месото и погачата; и Ангел Господен се скри от очите му.

[6:22]  И видя Гедеон, че това беше Ангел Господен, и рече Гедеон: горко ми, Владико Господи! защото видях лице с лице Ангела Господен.

[6:23]  Господ му рече: мир на тебе, не бой се, няма да умреш.

[6:24]  И Гедеон съгради там жертвеник Господу и го нарече: Иехова Шалом (църквата Света Троица в Сирет)*. Той стои и доднес в Офра (Сирет) Авиазерова (Буковина).

[6:25]  През оная нощ Господ му каза: вземи едно теле от бащиното си стадо и друго теле седемгодишно и разруши жертвеника Ваалов, който е у баща ти, отсечи свещеното дърво, що е при него,

[6:26]  и съгради, както трябва, жертвеник на твоя Господ Бог, (Който ти се яви) навръх тая скала, та вземи второто теле и го принеси всесъжение върху цепениците от дървото, което ще отсечеш.

[6:27]  Гедеон (Богдан) взе десет души свои слуги и направи, както му говори Господ; но понеже се боеше от домашните на баща си и от жителите градски да направи това денем, направи го нощем.

[6:28]  Когато сутринта градските жители станаха, ето, жертвеникът Ваалов разрушен, дървото при него отсечено и второто теле принесено всесъжение върху новосъградения жертвеник.

[6:29]  И си думаха един другиму: кой направи това? Търсиха, разпитваха и казаха: Иоасовият (Сас) син Гедеон (Богдан) е направил това.

[6:30]  И градските жители казаха на Иоаса: изведи сина си; той трябва да умре, защото е разрушил Вааловия жертвеник и отсякъл дървото, що беше при него.

[6:31]  Иоас каза на всички дошли при него: вие ли ще се застъпвате за Ваала, вие ли ще го защищавате? Който се застъпи за него, ще бъде предаден на смърт още тая сутрин; ако той е бог, нека сам се застъпи за себе си, задето Гедеон е разрушил жертвеника му.

[6:32]  И почнаха да го наричат от тоя ден Иероваал, понеже Иоас бе казал: нека Ваал сам се разправи с него, задето е разрушил жертвеника му.

[6:33]  Между това всички мадиамци и амаликитци и жителите от изток се събраха наедно, преминаха (реката) и се разположиха на стан в долината Изреелска.

[6:34]  И Дух Господен обзе Гедеона; той затръби с тръба, и племето Авиезерово се събра да върви подире му.

[6:35]  И изпрати пратеници по цялото коляно Манасиево, и то се отзова да върви подире му; тъй също изпрати пратеници до Асира, Завулона и Нефталима, и те дойдоха тям насреща.

[6:36]  И Гедеон каза Богу: ако спасиш Израиля чрез моя ръка, както Ти говори,

[6:37]  то ето, ще простра тук на гумното едно руно: ако има роса само на руното, а по цялата земя бъде сухо, ще зная, че Ти чрез моя ръка ще спасиш Израиля, както говори.

[6:38]  Тъй и стана: на заранта, като стана рано, взе да изцежда руното и изцеди роса от руното цяла чаша вода.

[6:39]  И Гедеон каза Богу: не гневи ми се, ако пак кажа и ако само още еднаж направя опит с руното: нека бъде сухо само на руното, а по цялата земя да има роса.

[6:40]  Тъй и направи Бог през оная нощ: само на руното беше сухо, а по цялата земя имаше роса.

[7:1]  Иероваал, сиреч Гедеон (Богдан), стана сутринта и целият народ, който беше с него, и се разположиха на стан при извора Харод; мадиамският пък (ордата на Мамай) стан беше на север от него, при хълм Море, в долината.

[7:2]  И Господ рече Гедеону: с тебе има твърде много народ, не мога да предам мадиамци (ордата на Мамай) в ръцете им, за да се не възгордее Израил пред Мене и каже: "моята ръка ме спаси";

[7:3]  затова, разгласи да чуе народът, и кажи: "който е страхлив и боязлив, нека се върне и си отиде назад от планина Галаад (Галиция)". И се върнаха двайсет и две хиляди души, а десет хиляди останаха.

[7:4]  И рече Господ Гедеону (Богдан): народът е все още много; заведи ги при водата, там ще ти ги избера; за когото кажа: "да върви с тебе", нека върви с тебе; а за когото ти кажа: "не бива да върви с тебе", нека не върви.

[7:5]  Той заведе народа при водата. И рече Господ Гедеону: който лочи вода с езика си, както лочи куче, него туряй настрана, тъй също и всички ония, които коленичат, за да пият.

[7:6]  И броят на тия, които лочеха с уста от ръка, беше триста души; а целият останал народ коленичеха, за да пият вода.

[7:7]  И рече Господ на Гедеона (Богдан): с тия триста, които лочеха, ще ви спася и ще предам мадиамци в ръцете ви, а целият народ нека си иде, всеки в своето място.

[7:8]  И те взеха за себе си храната от народа и тръбите им, и Гедеон разпусна всички израилтяни по шатрите и задържа при себе си тристата души; мадиамският стан пък беше долу от него - в долината.

[7:9]  През оная нощ Господ му каза: стани, слез в стана, предавам го в твои ръце;

[7:10]  ако пък се боиш да идеш сам, върви в стана с Фура, слугата си;

[7:11]  и ще чуеш какво говорят, и тогава ще се укрепи ръката ти, и ще отидеш в стана. И слезе той и Фура, слугата му, до самите въоръжени, които бяха в стана.

[7:12]  А мадиамци и амаликитци и всички жители от изток се бяха разположили по долината в голямо множество, като скакалци; камилите им бяха безброй, бяха много - като пясъка на морския бряг.

[7:13]  Гедеон дойде. И ето, един разказва сън другиму и дума: сънувах, че кръгъл ечемичен хляб се търкаля по мадиамския стан и, като се притъркули до шатрата, удари о нея тъй, че тя падна, свали я, и шатрата се разтури.

[7:14]  Другият му отговори: това не е нищо друго, освен мечът на Гедеона, Иоасов син, израилтянин; Бог е предал в ръцете му мадиамци и целия стан.

[7:15]  Като чу разказа за съня и тълкуването му, Гедеон се поклони (Господу), върна се в израилския стан и рече: ставайте! Господ предаде в ръцете ви мадиамския стан.

[7:16]  И раздели тристата души на три чети и даде на всички им тръби и празни стомни и в стомните свещи.

[7:17]  И им каза: гледайте мене и правете същото; ето, ще се приближа при стана, и каквото правя аз, това правете и вие;

[7:18]  когато аз и тия, които са с мене, затръбим с тръба, тръбете и вие с вашите тръби около целия стан и викайте: (меч) Господен и Гедеонов!

[7:19]  И дойде Гедеон и сто души с него до стана, в начало на средната стража, разбудиха стражарите, затръбиха с тръбите и строшиха стомните, които бяха в ръцете им.

[7:20]  И затръбиха всички три чети с тръби, и строшиха стомните, и държаха в лява ръка свещите, а в дясна ръка тръбите, като тръбяха и викаха: меч Господен и Гедеонов!

[7:21]  И всеки стоеше на мястото си около стана; тогава в целия стан се разтичаха, развикаха и удариха на бяг.

[7:22]  Докато тристата души тръбяха с тръбите, Господ обърна меча на всекиго против другаря му по целия стан, и войската бега до Бетшита при Царера, до пределите на Авелмехола, близо до Табата.

[7:23]  Тогава израилтяните от коляното Нефталимово, Асирово и от цялото коляно Манасиево бидоха свикани и се впуснаха подир мадиамци.

[7:24]  А Гедеон изпрати пратеници по цялата планина Ефремова да кажат: излезте срещу мадиамци и завземете им бродовете през водите до Бетвара и Иордан (Днепър). И свикани бяха всички Ефремовци, и завзеха бродовете през водите до Бетвара и Иордан;

[7:25]  и уловиха двамата мадиамски князе: Орива и Зива, Орива убиха в Цур-Орива, а Зива - в Иекев-Зива, и гониха мадиамци; главите пък на Орива и Зива занесоха на Гедеона отвъд Иордан.

Следва.



Тагове:   молдова,   библия,   история,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1666351
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930