Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 06:51 - Самсон, или Момчил юнак
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 2731 Коментари: 0 Гласове:
2



Книга Съдии  
Част 6  

Ето и останалите съдии, за които в Библията не се написано много:
 

7. Иаир ог Галаад, съдия (войвода) на Израил 22 г- Умира в Камон.

Петру Мусат, войвода на Молдова 1375 – 1391 г. Погребан е в Сучава.

8. Йефтай от Галаад.

Стефан Мусат, войвода на Молдова 1394 – 1399 г.

9. Есевон от Витлеем.

Вълкашин (на сръбски: Вукашин Мрњавчевић или Vukašin Mrnjavčević) е средновековен владетел, крал на Прилепското кралство от 1366 до 1371 година и баща на крал Марко, известен повече като Крали Марко.

10. Елон от Завулоновото (Босна) коляно.

Йелена Груба (Јелена Gruba) кралица на Босна от 1395 до 1398. Тя е единствената жена владетел на Босна.

11. Авдон, син на пиратонеца Хилела. Съдия на Израил 8 г. в земя Ефремова (Добруджа). Погребан е в земята на Амалик в град Пиретон (Трапезунд).

"Добротица е български болярин, самостоятелен феодал, владетел на Карвунското деспотство и крепостта Калиакра от 1354 до 1379-86 г. Между 1393 и 1397 година, при управлението на сина му Иванко, Карвунското деспотство окончателно пада под ударите на османските турци, които вече владеели Търновското царство на Иван Шишман.

През 1346 заедно с брат си Теодор и 1000 войници оказва помощ на византийската императрица Анна Савойска в дворцовите междуособици. През 1348 година се установява в крепостта Мидия, a през 1357 завладява крепостите Емона (при нос Емине) и Козяк (днес Обзор).

Заедно с влашкия войвода Владислав Влайку през 1369 г. се включва в православна коалиция срещу маджарите в помощ на цар Иван Срацимир.

По-късно се установява във Варна и там създава свой морски флот, който през 1374 година действал чак до крайбрежието на Трапезунд. За силния флот на добруджанския деспот научаваме и от генуезки ръкописи, които свидетелстват, че Добротица е имал малка, но силна флота.

Добротица отделя своите владения от юрисдикцията на Търновската патриаршия и ги подчинил на Цариградската патриаршия

На името на Добротица са наречени областта Добруджа (турско произношение на името му), град Добрич и две добруджански села - Добротица в Област Силистра и Добротица в Област Търговище. В град Добрич има паметник на деспот Добротица и квартал, кръстен на негово име."

12. Самсон.

САМСОН в книга Съдии на Стария Завет е последния съдия преди Илия и Самуил от Книга Царства. Той бил син на Маноя (Манол) от коляното Даново (ДарДАНели) и назорей. Основното дело на неговият живот било да освободи израилтяните от игото на филистимците. Той се оженил за филистимка, но нейният баща, в негово отсъствие я дал на друг мъж. Като отмъщение Самсон запалил пасевите на филистимците. След това той убил хиляда филистимци с една магарешка челюст, като с това си деяние посеял страх и ужас у своите врагове. Когато наложницата му Далила разбрала, че тайната на  неговата сила се крие в дългата му коса, тя предателски я отрязала и го предала на филистимците. Те го направили свой пленник и извадили и двете му очи. На празника на своя бог Дагон те го извели да му се надсмеят на своето празненство. Междувременно на Самсон му се върнала предишната сила и в самия разгар на празника той съборил колоните, потдържащи покрива и загинал под отломките заедно с филистимците.

[13:2]  В онова време имаше един човек от Цора, от Дановото племе, на име Маной; жена му беше безплодна и не раждаше.
[13:3]  И Ангел Господен се яви на жената и й рече: ето, ти си безплодна и не раждаш; но ще заченеш и ще родиш син;

Даново коляно - ДарДАНели, Галиполски полуостров.

Цора това е град Цурул (Чорлу), който се намира в Европейска Турция.

Маной – Манол е българско име.

[13:24]  И жената роди син и го нарече с име Самсон. И младенецът растеше, и Господ го благославяше.
[13:25]  И Дух Господен почна да действува в него в Дановия стан, между Цора и Естаол.

Самсон е българският герой Момчил войвода В името Самсон се крие епитета „ускок” (разбойник)

Дановият стан е бил между Цора (Цурул) и Естаол (Истамбул).

[14:1]  И отиде Самсон в Тимната и видя в Тимната жена от филистимските дъщери (и тя му се понрави).
[14:2]  Той отиде и обади на баща си и на майка си и каза: видях в Тимната жена от филистимските дъщери; вземете ми я за жена.

Под топонима Тимнага се крие град Димотика, (Дидимотихон в Гърция).

 [15:8]  И той им пречупи пищялите и бедрата, и отиде та заседна в пролома на скала Етам.
[15:9]  И отидоха филистимци, разположиха стан в Иудея, и се простряха дори до Лехи.

[15:10]  И жителите на Иудея попитаха: защо сте излезли против нас? Те отговориха: дойдохме да вържем Самсона, за да постъпим с него тъй, както той постъпи с нас.

[15:11]  И три хиляди души иудеи отидоха при пролома на скала Етам и казаха на Самсона: нима не знаеш, че филистимци владеят над нас? Какво ни докара? Той им отговори: както те постъпиха с мене, тъй и аз постъпих с тях.

Етам, Итамъ в Остр. б-я, ПТМ - Патъм, Чамдере в планината Родопи.

Иудея  е Тракия, а Лехи, Лахисъ в Остр. б-я - Хасково (Хаскьой)

[15:17]  Като каза това, хвърли челюстта от ръката си и нарече това място: "Рамат-Лехи "*.

[15:18]  И усети силна жажда; викна към Господа и каза: Ти извърши с ръката на Твоя раб това велико избавление; а сега умирам от жажда и ще падна в ръцете на необрязаните.
[15:19]  И отвори Бог яма в Лехи, и потече от нея вода. Той се напи, духът му се върна, и той оживя; затова бе наречено това място: "извор на молещия се", който е в Лехи и доднес.

[15:20]  И той беше съдия над Израиля в дните на филистимци двайсет години.

http://www.promacedonia.org/kd/kd_1_1.html

Дали е тази чешма, или Изворът на Белоногата, все ще се разбере някой ден.

А ето и основната фабула в историята на Самсон. Това е неговият край, постигнат благодарение на предателството на наложницата му Далила от Газа (Ксанти).

[16:1]  Веднъж Самсон дойде в Газа; там видя една блудница и влезе при нея.
[16:2]  Обадиха на жителите на Газа: Самсон дойде тук. И обикаляха, причакваха го цяла нощ при градските порти и се спотаяваха цяла нощ, думайки: до съмване ще чакаме и ще го убием.

[16:3]  А Самсон спа до среднощ; посред нощ стана, сграбчи вратите на градските порти с двата спонеца, подигна ги заедно със заворите, тури ги на плещите си и ги занесе навръх планината, която е на пътя за Хеврон (и ги сложи там).

[16:4]  След това той обикна една жена, която живееше в долина Сорек; името и беше Далида.

[16:5]  Дойдоха при нея филистимските владелци и й казаха: придумай го и узнай, в какво му е голямата сила, и как да го надвием, за да го вържем и да го усмирим; ние пък ще ти дадем за това всеки по хиляда и сто сикли сребро.

[16:6]  Тогава Далида попита Самсона: кажи ми, в какво ти е голямата сила, и с какво биха те вързали, за да те усмирят?

[16:7]  Самсон й отговори: ако ме вържат със седем сурови тетиви, още неизсъхнали, аз ще стана безсилен и ще бъда като другите човеци.

[16:8]  И донесоха й филистимските владелци седем сурови тетиви, още неизсъхнали, и тя го върза с тях;

[16:9]  в това време един седеше скрит в спалнята й; и тя каза: Самсоне! филистимци идат върху ти. Той разкъса тетивите, както разкъсват кълчищен конец, кога го прегори огън. И не се узна силата му.

[16:10]  И Далида каза на Самсона: ето, ти ме измами и ми каза лъжа; кажи ми сега, с какво може да те вържат?

[16:11]  Той й отговори: ако ме вържат с нови въжа, които не са били в работа, аз ще стана безсилен и ще бъда като другите човеци.

[16:12]  Далида взе нови въжа, върза го и му каза: Самсоне! филистимци идат върху ти. (В това време един седеше скрит в спалнята.) И той ги скъса от ръцете си като конци.

[16:13]  И Далида каза на Самсона: ти все ме мамиш и ми говориш лъжа; кажи ми, с какво може да те свържат? Той отговори: ако втъчеш седемте плетеници на главата ми в тъканта и ги заковеш с гвоздей към кросното (аз ще бъда безсилен като другите човеци).

[16:14]  И Далида (го приспа на коленете си. И когато той заспа, Далида взе седемте плетеници на главата му,) закова ги в кросното и му рече: филистимци идат върху ти, Самсоне! Той се събуди от съня си и измъкна кросното заедно с тъканта (и не се узна силата му).

[16:15]  И Далида му каза: защо думаш: "обичам те", а сърцето ти не е с мене? Ето, измами ме три пъти и ми не каза, в какво ти е голямата сила.

[16:16]  И понеже тя го отегчаваше с думите си всеки ден и го мъчеше, душата му се натъжи до смърт.

[16:17]  И той й откри цялото си сърце, като й каза: бръснач не се е докосвал до главата ми, защото аз съм назорей Божий от майчината си утроба: ако ме остриже някой, ще ме напусне силата ми; аз ще отслабна и ще бъда като другите човеци.

[16:18]  Далида, като видя, че той й откри цялото си сърце, изпрати и повика филистимските владелци, като им каза: дойдете сега; той ми откри цялото си сърце. И дойдоха при нея филистимските владелци и донесоха сребро в ръцете си.

[16:19]  И (Далида) го приспа на коленете си, па повика един човек, та му заповяда да остриже седемте плетеници на главата му. И почна той да отслабва, и силата му го напусна.

[16:20]  Тя каза: филистимци идат върху ти, Самсоне! Той се събуди от съня си и каза: ще отида, както и по-преди, и ще се освободя. Ала не знаеше, че Господ отстъпи от него.

[16:21]  Филистимци го хванаха и му извадиха очите, доведоха го в Газа и го обковаха с две медни вериги, и той мелеше в затвора.

[16:22]  Между това космите на главата му, както бяха остригани, почнаха да растат.

[16:23]  Филистимските владелци се събраха, за да принесат голяма жертва на Дагона, своя бог, и да се повеселят, и казаха: нашият бог предаде в ръцете ни врага ни Самсона.

[16:24]  Също и народът, като видя, прославяше своя бог, думайки: нашият бог предаде в ръцете ни врага ни и опустошителя на нашата земя, който изби много от нас.

[16:25]  И когато се развесели сърцето им, казаха: повикайте Самсона (от затвора), нека ни повесели. И повикаха Самсона от затвора, и той ги веселеше, (и му удряха плесници) и го туриха между стълбовете.

[16:26]  И Самсон каза на момчето, което го водеше за ръка: заведи ме да напипам стълбовете, на които се крепи домът, и да се облегна на тях. (Момчето тъй и направи.)

[16:27]  А домът беше пълен с мъже и жени: там бяха всички филистимски владелци, и на покрива имаше до три хиляди мъже и жени, които гледаха на веселящия ги Самсона.

[16:28]  Викна Самсон към Господа и рече: Господи Боже! спомни си за мене и ме подкрепи само сега, о Боже! за да си отмъстя изведнъж на филистимци за двете си очи.

[16:29]  И измести Самсон от мястото двата средни стълба, на които се крепеше домът, като наблегна на тях, на единия с дясната си ръка, на другия с лявата.

[16:30]  И Самсон рече: умри, душо моя, с филистимци! И наблегна с всичка сила, и домът рухна върху владелците и върху целия народ, който беше с него. И умрелите, които (Самсон) умъртви при смъртта си, бяха повече, отколкото той беше умъртвил през живота си.

[16:31]  И дойдоха братята му и целият му бащин дом, взеха го, па отидоха и го погребаха между Цора и Естаол, в гроба на баща му Маноя. Той беше съдия над Израиля двайсет години. (След Самсона издигна се Емегар, Енанов син, и изби от другоплеменниците шестстотин души, освен добитъка. И той избави Израиля.)  

Следва. 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1666658
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930