Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2011 11:57 - Дубликат на Христос в историята на Чехия
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 2579 Коментари: 0 Гласове:
1



В Чехия Йоан Василий - Джон Уиклив се превръща в Ян Хус (Иоан Христос).

Ян Хус (на чешки: Jan Hus) (1369 - 6 юли 1415) е национален герой на чешкия народ, проповедник, философ и идеолог на чешката Реформация. Бил е свещеник и за кратко време ректор на Пражкия университет. Неговите последователи са известни като "хусистите". Католическата църква смятала неговите проповеди за еретични и поради това той бил отлъчен от църквата, а по-късно изгорен на клада. От неговото име произлизат войните от 1420 до 1434, наречени Хусистки войни.

Със своите проповеди и лекции пред студентите в Пражкия университет, Ян Хус станал безспорен водач на чехите в борбата им срещу германското влияние. Той пишел произведенията си на чешки език, съставил чешка граматика и превел на чешки Библията. Под негово ръководство в Пражкия университет започнало движение за отстраняване на германските професори и замяната им с чешки. Тази борба завършила през 1409 г. с избирането на Ян Хус за ректор на университета.

Ян Хус остро критикувал пороците на висшето германско духовенство. Изказвал се против трупането на църковни богатства. Той смятал, че вечното спасение на хората зависи единствено от Божията воля. Затова търсещите спасение християни не се нуждаели от свещенослужители и особено от висша църковна йерархия. Ян Хус не признавал папата за Божи наместник на Земята. Той искал създаването на чешка национална църква, независима от папската курия.

Папството и германското духовенство в Чехия не останали безучастни към набиращото инерция чешко национално движение. Ян Хус бил отлъчен от църквата и през 1412 г. бил принуден да напусне Прага. Три години по-късно той бил призован да се яви на съд пред църковния събор в град Констанц, Швейцария. Там той бил осъден като еретик. Присъдата му била прочетена на 6 юли 1415 г. Като всеки еретик, той трябвало да бъде изгорен на клада, която вече била приготвена на централния площад в града.

Когато го привързали за стълба и натрупали около него дървата за кладата, придружаващият го кардинал му предложил за последен път да се отрече от учението си. Ян Хус категорично отказал. Той останал верен на думите си, произнесени в една негова проповед: "Ако забележа в заповедите на папата нещо противоречащо на истината, то аз никога няма да се подчиня, дори ако поставите пред мен огън приготвен за изгаряне на тялото ми". След отказът му да се покае, палачът запалил кладата.Тъй като огънят не се разгорял бързо, една старица, случайно попаднала на мястото на екзекуцията, хвърлила няколко сухи съчки в огъня.Виждайки това, Ян Хус,чийто съзнателен живот преминал в защита на бедните, произнесъл: "О, свещена простота."

www.google.bg/search




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1665493
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930