Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2020 20:49 - Как ангелите пренесли Светия дом на Дева Мария в Лорето
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 1047 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Има едно място в Италия, което е втората Ватикана за вярващите, а за мнозина българи е било образователно лоно в далечното минало. Лорето е град и община в италианската провинция Анкона. Историята свързва града с България – тук са се учили стотици българи, сред които и Петър Парчевич, които по-късно поставят началото на българското Възраждане.
Градът е известен с базиликата „Санта Каза“ – място за поклонение на вярващите католици. Тази базилика е на второ място за поклонение след базиликата „Свети Петър“ в Рим.
Тук се намира къщата на Света Богородица, Casa santa, на Черната Мадона. Тази къща, в която е родена и живяла Дева Мария, e транспортирана от Назарет в Лорето от търговците Ангели през 1291-1294 г. Интересна е легендата за преместването на Назаретския дом на Светото семейство, в италианския град Лорето през 1294 г. Този дом се състои от 3 стени. Според преданието, ангели са пренесли Къщата от Назарет до Далматинския бряг и по-късно до Лорето. Стените са с мраморна облицовка, реализирана от ренесансови майстори, по рисунки на италианския архитект и художник Браманте. Вътре в Дома, статуя на Мария с Исус от кедрово дърво замества изгорелия в пожар оригинал.
В Лорето историята има и българска връзка. Благодарение на застъпничество на първите български католически епископи Петър Солинат и Илия Маринов много будни момчета от Чипровци и павликянски села от Дунав до Пловдив през XVII в. получават образованието си в Илирийския колеж в Лорето (известен още като „Лоретската колегия“). На всички тях са оттпускани шест-годишни стипендии. По-известен сред степендиантите е Петър Парчевич. В турските документи българите са били записвани със собственото име и с името на бащата (фамилното име не е съществувало). В колежа българите са били регистрирани с фамилия съставена от бащиното име с наставка „-ич“ (подобно на хърватите). Над 100 българи за преминали през колегията.

Лорето (на италиански: Loreto) е град и община в италианската провинция Анкона, регион Марке.
Намира се на 20 км югоизточно от Анкона. Има 12 285 жители (1 януари 2009).
Най-голямо известност му носи базиликата „Санта Каза“ - място за поклонение на вярващите католици. Тази базилика е на второ място за поклонение след базиликата „Свети Петър“ в Рим.
Тук се намира къщата на Света Богородица, Casa santa, на Черната Мадона. Тази къща, в която е родена и живяла Дева Мария, e транспортирана от Назарет в Лорето от търговците Ангели през 1291-1294 г.
За католиците малкото италианско градче Лорето, намиращо се на не повече от 30 км от Анкона, в продължение на шест века е едно от най-важните места за поклонничество, тъй като именно тук, според легендата, през нощта на 9 срещу 10 декември 1294 г. ангелите са пренесли дома на Дева Мария. Домът, в който й се е явил архангел Гавриил, за да извести раждането на Иисус Христос.
Преданието разказва, че по време на пътешествието си из Светите места, императрица Елена открила в Назарет дома, в който е израснала Дева Мария и където е станало Благовещението. Тя заповядала над него да бъде съградена църква. Когато през XIII век кръстоносците отстъпвали от Палестина, църквата, построена от св. Елена била разрушена. Преданието гласи, че не допускайки разрушение на Светия дом, ангели го пренесли в Далмация, в околностите на Риека, а самата Богородица се явила на местния епископ, за да му обясни произхода на малкото здание с дължина 850 см, ширина 380 см и височина 410 см..
След това домът по тайнствен начин бил пренесен в Лорето, където около него била издигната «Базиликата на Светия дом» (Santuario della Santa Casa). Светият дом в Лорето станал едно от най-популярните поклоннически центрове в католическа Едропа. Сред имената на поклонниците са Рене Декарт и Бенедикт XIV, и много други.
Според древната легенда, жилището на Дева Мария се е състояло от две части: пещера, издълбана в скалата (която сега се намира във вътрешността на Базиликата на Благовещението в Назарет) и каменна пристройка, плътно прилепена до нейния вход.
Разбира се светинята се превърнала в предмет на многовековен спор. Не всички били готови да повярват в „доставката“ на постройката от ангели, макар и Църквата да признала «истинността» на дома – през 1507 г. папа Юлий II описал събитията, случили се в Назарет, в това число и чудния полет, а впоследствие до наши дни под този документ сложили своя подпис над 47 папи.

Според скептиците, съдейки от записките на пилигримите, посетили Светите места, при пещерата в Назарет не е имало никаква пристройка. Освен това, до 1465 г. нито един източник не споменава чудодейното събитие от 1291 г. Много документи подтвърждават, че сто години преди ангелите да пренесат дома в Лорето, там е съществувала църква, посветена на Дева Мария. Тези, а и много други доказателства, са изложени в книгата на Канон Шевалие Notre Dame de Lorette, публикувана през 1906 г. в Париж, и предизвикала много дискусии
Трябва обаче да признаем, че и аргументите на „защитата“ са солидни. Мнозина обръщат внимание на разкопките в Назарет и в Лорето, извършени между 1955–1965 гг. Те открили, че пещерата е била използвана за склад, а към нея е имало жилищна пристройка. Освен това, домът е бил без основи и без източна стена, тъй като там се е намирал входът към пещерата. Откритите при разкопките предмети от култов характер показвали, че още в III век домът на Дева Мария е бил превърнат в църква. В V век християни от Византия построили нова църква около светинята, която просъществувала до XI век и идването на кръстоносците. Друг довод на вярващите – камъни, като тези, с които са изградени стените на дома, не се откриват нито в околностите на Лорето нито в целия регион Марке в Италия. Освен това, на много от камъните са открити знаци и надписи, сходни с тези в пещерата, например, кръст с полусфера — юдейският символ на небето и земята (Pleroma I Chenoma). И в пещерата, и на камъните от дома в Лорето има надпис с гръцки букви, гласящ « Иисус Христос, Син Божий».
Но как се обясняват ангелите, все пак?
Едно откритие, като че ли, разбулва мистерията и доказва, че домът на Дева Мария наистина е бил доставен в Лорето от Ангели.
В началото на XX век Джоузеф Лапони, лекар на монсеньор Лондре,епископ на Дижон, му съобщил, че е открил в архивите на Ватикана любопитен документ. В него се казвало, че през XIII век знатно византийско семейство с фамилията Анжели, са спасили камъните, с които бил построен домът на Дева Мария и са ги докарали с кораб в Лорето, за да го издигнат там отново. През есента

Алексей V Дука Мурзуфул
на 1294 г. Нисефоро Анжели, деспот на Епир, предал «светите камъни, взети от Дома на Девата и Божия майка » на Филип II Анжуйски, един от синовете на Неаполитанския крал Карл II, като сватбен подарък: Филип взел за жена неговата дъщеря Тамара. В документите е записана и точната дата: 10 декември 1294 г., – датата, на която „ангелите“ са пренесли дома.
Нисефоро Анжели всъщност е известният ни Никифор І Комнин Дука (Νικηφόρος Κομνηνός Δούκας), роден ок. 1240 г. и починал ок. 1297 г., деспот на Епир от 1267/8 г. до 1297 г. Никифор е най-големият син на Михаил II Комнин от династията на Ангелите, династия, чиито последен императорАлексей V Дука с прозвището Мурзуфул (Μούρτζουφλος — „гъстовеждия“) пуска кръстоносците в Константинопол през 1204 г.
Наистина, възхитителна история, която ни показва механизма на превръщане на историята в легенда и как този механизъм може да заприлича на познатата ни игра на „развален телефон“.
В Лорето Светият дом бил възстановен по точни чертежи. Светият Дом има само три стени. В източната част е направен олтар, в който се намира и статуята на Лоретската Богородица с младенеца. Отвън Светият дом е покрит в мраморна облицовка. Работите по фасадата на базиликата започнали в 1507 година и били завършени през 1538 г., като в тях взели участие най-големите майстори и скулптори по това време.

Автентичен или не, но вече столетия наред хиляди болни от цял свят търсят изцеление в Назаретския Дом. Всяка година на 10 декември Католическата църква чества празника на Дева Мария от Лорето, наречен „Празникът за Идването на Светият дом в Лорето.
Папа Йоан Павел ІІ определи този дом като едно „Теологично светилище”. Неговите стени помнят „да-то” казано от Мария и момента, в който Словото стана Плът.
Поклонниците молят тук Божията Майка за облекчение на страданията и избавление от мъчителни и неизлечими недъзи. И нерядко хората вярват, че тук се стават чудотворни изцеления.
Погледнете на картата и ще се убедите, че на "Ангелите|" никак не им е било трудно да прекарат камъните от дома на Мария от Задар (Хърватска) в Лорето (Италия). Просто са пресекли Адриатическо море.

 

 


Тагове:   назарет,   Лорето,   Задар,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654409
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031