Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2019 21:57 - Какво означава името Васил?
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 2294 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес е Васильов ден! Първият ден от годината е посветен на него - Св. Василий (Исус). Истинското име на човека, нарекъл се Божи син, е Василий. Понеже евреите и църквата решават на Триденския събор билейските събития да се пренасочат от Балканите в земите на днешна Палестина, името не трябва да звучи по български и го преиначават на Иисус. Как е станало това? 
IISVS в действителност се чете ИИСВС. В латинският език много често буквите U (У) е V (В) се изписват по един начин - V. Името му е изписвано СВ и първото му четене със сложени гласни е САВА. От него произлиза Св. САВА, сръбският дубликат на Христос. После е италиянският му дубликат - Савонарола - Сава + ар(човек) + ол (ел, Бог), или Сава - Човекът Бог. В България ранното християнство и богомилството са едно и също учение, разделено от църквата с 1000 несъществуващи реално години и по този начин историята на света е удължена. 

През ХІ век Ана Комнина, дъщеря на Алексий Комнин, в прочутото си произведение "Алексаида" описва богомилството и неговият водач Василий така:

"Славата на богомилството се разпространила навсякъде (някакъв монах Василий, човек много ловък в разпространяване на богомилското безчестие, имал дванадесет ученици, които наричал апостоли, а бил привлякъл и няколко ученички, жени злонрави и зловредни. Той разпространявал злото навсякъде.) И злото като с огън унищожило много души. Затова душата на императора (Аликсий Комнин) не могла да понася това и той започнал разследване на тази ерес. В двореца били доведени някои богомили. И всички те обявявали за учител и главен водач на богомилската ерес някой си Василий. Между тях бил заловен някой си Дивлатий (Иуда), който не искал да отговаря на въпросите, но като го предали на изтезания казал името на споменатия Василий и на апостолите, които последния си бил избрал. Самодържецът възложил на мнозина да издирят този човек. И ето открива се главният служител на Сатанаил Василий, с монашеско облекло, с изпито лице, без брада, висок на ръст (много ловък в разпространяването на безбожието.)"

Какво е учил Василий Ана Комнина не пише, но и това, което споменава му е косвало живота:

"И този никаквец станал привидно учител царят се преструвал на ученик, а писарят записвал учението. И тоя поразен от бога човек не само разказал всичко позволено и непозволено, но и не пропуснал нито един престъпен догмат, а се отнесъл и с презрение към нашено богословие и цялото църковно управление, осмял всички божи закони, нарекъл храмовете, о ужас, божиите храмове, дяволски и сметнал и определил като лошо нещо това, че почитаме тялото и кръвта на този, който е първия архиерей и първата жертва."

По-късно Василий е изгорен на клада (също и Савонарола) в хиподрума на Константинопол. 

Самото име на първият сред богомилите е носело послание към последователите му. Василий, Василе означава: Вас Ил е, или във ВАС БОГ Е. 
Наистина, Бог не е в църквите, в иконите или светите места, а е във всеки един от нас. 


Честит Имен ден на всички, които носят това име и неговите производни, а и на всички останали хора на земята. Търсете Бог в себе си, та да го открият и останалите.




Гласувай:
5



1. lexparsy - Това е така, че и даже още по. . . Из...
01.01.2019 22:44
Това е така, че и даже още по...
Излизат наяве очевадни факти как Исус освен че просто и естествено преповтаря буквално съдбата на десетки "синове Божии", но и изкуствено е мултиплициран заедно с много други исторически личности... точно с цел удължаване и тотална подмяна и интерпретиране на историята...
Сетих се че и най близо исторически двойник на Исус е Радомир, разпнат около 12 век...прости ако помня грешно...
И това вече не е просто смешна конспирация... а очевадно прогледни факти...
Поздравления за припомнянето ичестита и будна нова година желая!
Лекс съм ако изляза пак анонимен :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654412
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031