Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2015 10:50 - Жените и религията
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 12028 Коментари: 14 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Жените и религията

Преди да започна да развивам тази тема искам да направя едно пояснение. Каква е разликата между РЕЛИГИЯ и ВЯРА? Много хора не знаят това и затова бъркат двете понятия.
ВЯРАТА е връзката на човек с БОГ, а РЕЛИГИЯТА се явява като посредник между човека, търсещ Бог и самия Бог. В българския език има две понятия, които също са бъркани от незнаещите. Това са Господ и Бог. Господ - това е човек, издигнал се до Бог, а Бог е невидимата сила, която властва над всички нас.
Нужно е всеки да знае тези неща, за да може да разбира духовността.
Сега да се върнем на жената и религията. Днес, под думата "религия разбираме" всички църкви, секти, духовни учения, школи и т. н. Кои жени ще видите днес в църквите? Това са два вида. Едните са предимно стари жени, които на прага на смъртта, (от незнание и страх) търсят някаква утеха в църквата и свещеника. Другите са там, заради традицията, наследена от родители и баби, от любопитство, или просто това място е първото, в търсенето на просвета за духовните неща. 
В духовните школи и секти са предимно по-млади хора. Там отиват тези, които са разочаровани от църквите и искат някаква друга алтернатива в търсенето на истината за Бог. 
Но общо взето можем да обобщим търсещите, като аутсайдери в  живота. Ходил съм доста на подобни събирания в църкви, секти и разни духовни сбирки, не от нужда, а просто от любопитство. Винаги съм искал да зная, какъв тип жени посещават подобни места. От многото запознанства, които направих там мога да обобщя следното. В религии, секти и духовни учения затъват тези жени, които по някакъв начин са отхвърлени от истинския живот. Това са позастаряващи момичета, които не са могли да намерят своята мъжка половинка, т. н. "стари моми". Другият тип са разведените, разочаровани от мъжете, които търсят някакъв заместител в лицето на Христос, или някакъв друг Божи син. Трети тип това са жени, на които децата вече са пораснали и отлетели от домашното гнездо. Те изпитват скука и на подобни места запълват свободното си време. Съвсем малко са останалите, които от любопитство, депресия от загуба на близък, или по други причини са там.
Искам да попитам всички жени нещо:

"-Да сте видели поне едно щастливо дете да посещава църква, ако разбира се не е водено от баба или мама?"

Децата са обзети от Живота и нямат нужда от църквите. Те са щастливи, смеят се, искрено обичат, веселят са, пеят, танцуват, любят се, закачат се помежду си... Защо на тези деца не им е необходим Бог? Защото това е самият Бог, който чрез нас се смее, обича, весели се, пее, танцува, люби се, закача се и се радва на Живота. Как жените да повярват, че са създадени по подобие на Бога и да намерят своето истинско щастие?
Ами просто да правят това, за което са създадени! На всяка една от вас бог е създал църква и това е вашия дом. Дал вн е и Господ, духовен учител и свещеник, и това е вашият съпруг. А Бог? Богът вие си го раждате! Когато къщата ви е чиста, подредена, уютна и пълна с любов, тогава вие добре сте служили във вашата църква. Когато съпругът ви е доволен, сит, влюбен, заобиколен от щастие, тогава сте намерили Христос. А Бог? Той ви гледа и ви се радва през очите на децата ви. Когато детето ти каже: "Мамо, много те обичам!", то това е най голямото признание на Бога, че си го открила, създала и отгледала. 
Жената и мъжът са като лодка и лодкар, които заедно пристигат в Божествения свят. Единият не може без другия и затова постоянно се търсят, обичат се и живеят заедно. Бог е заложил във нас да се търсим и намираме. Това той иска от нас и това трябва да правим, а не да го търсим в разните му там църкви, храмове, школи... 
Той не е там, а в нас. Там трябва да го търсим и там да го намерим. Как може да не познаеш Господ Христос в мъжът до себе си, а да го търсиш в църквата? Той е този "Блуден син", който вие връщате в Бащиния дом. За това сте създадени и затова трябва правилно да изживеете живота си.




Гласувай:
3



1. watchtowerman - Разбирам, че за Вас децата са критерии за това къде е Църквата.
15.01.2015 11:37
Ами, където им е весело ! Едно такова МЯСТО беше и дискотека "Индиго". Голяма детска глъч и веселба имаше в тази "ваша" нова "църква", радетелю на новата "църковност". Децата загинаха в тази нова "църква", поради ужасяващото родителско духовно невежество, на което виждам, че сте привърженик и Вие. Всички Църкви и манастири - на дискотеки, за да се веселят децата. Алкохолизирани, дрогирани, развратени да зарадват и задоволят алчността за пари и похотливостта за свежа плът на възрастните...
цитирай
2. horos - Не чети като "Дявол евангелието"!
15.01.2015 12:42
Аз не съм пращал децата на дискотеката, нито на екскурзията, където се издавиха в река Лим. Моите деца не ходят на дискотека. Темата е за майките, които вместо да си гледат децата и правилно да ги възпитават, те заместват всичко с пари. Пари за дискотеки, екскурзии, скъпи телефони, компютри... Не се меси в божиите работи. Бог решава, кога, кой, къде и как. Не ние.
цитирай
3. rosmistral - horos, здравей!
15.01.2015 17:43

Изненада ме написаното от теб. Защо разделяш хората на жени и мъже.....Защо говориш за женска религия. Кой е казал, че Бог е мъж, че да обожествяваме мъжете си....Само на майката /жената/ ли се пада задължението домакинство и деца. Само задоволеният мъж ли може да я направи щастлива. Нещата са много по "дълбоки". Ако приемем църквата като институция - да ,тя служи да "връзка" с Бог. Но, ако я приемем за Храм, в който можем да се уединим и да намерим Богът в себе си.....Ще кажеш Великата Божествена Сила е навсякъде и аз ще се съглася с теб. Да, тя е в нашето ежедневие, тя е нашата духовна необходимост, осъзната или не. Всеки я носи в себе си. Няма по-големи фанатици и сектанти от атеистите. Защото техният Бог е Безбожието в името на което заклеймяват всичко човешко. Темата е изключително дълга за обсъждане тук. Един въпрос. Къде искаш да срещнеш жена - млада...в църква или в бар пред чашка....По силата на написаното от теб и на двете места тя търси утеха от разочарование. Но кое я прави по-добра... И още нещо. Защо не напишеш за мъжете и религията....Мисля,че бе се получило нещо интересно. С най -добри чувства: Рос
цитирай
4. horos - Здравей Роси!
15.01.2015 21:30
Радвам се на подобни коментари, написани от умни хора. Изненадваш се от написаното, защото не ме познаваш добре. Никога не съм казвал, че Бог е мъж. Дори напротив - винаги съм твърдял, че Богът, който ни дърпа нагоре в развитието ни е ЖЕНА. Това е Светият Дух, дъщерята на Бог. Третият от Светата Троица е синът на Бога - Христос. Той е Мъжът, пръснал се на 60 милиарда частици, които Жената сега събира. Жената Бог търси и намира Бога Мъж тук на земята. Никъде не съм казвал, че лодкарят е божествен, а лодката не е. Те са двете половинки на едно цяло и не могат един без друг. Лично аз доста помагам на жена си в домакинствата и в отглеждането на децата. А като мъж ще ти кажа нещо. Ако мъжът не е задоволен, то той търси това извън семейството, а това не прави щастлива никоя жена. Нещата не са толкова "дълбоки", а са доста по-прости. Жената трябва да е жена, а мъжът мъж. Не приемам църквата за институция за връзката на човек с Бога. Аз и себеподобните ми нямаме нужда да си играем на "развален телефон", когато разговаряме с Бог. Сам Христос казва, че "храмът" се намира в нас и ние сме този храм. Ни искам да срещна Жената си нито в църква, нито в Бар. Не посещавам подобни заведения. Търсил съм и съм намирал моите жени в живота. Те не са идвали при мен за утеха, а за любов. А ако трябва да пиша за мъжете и религията... Тази тема ще е тъжна, защото трябва да пиша за войните, жестокостите, атентатите, смъртта... Това е една от религиите на мъжете. Ако всички ние имаме една истинска жена до себе си, която да ни дарява с любов, деца и щастие, тогава никога няма да тръгнем да убиваме. Затова вие трябва да ни провокирате не само да търсим вас, външните жени, а да открием и своята вътрешна Другарка, която спи в нас.
Благодаря ти за коментара.
цитирай
5. anonimen65 - ne iskam delia horata na hora s dobri dushi i s loshi,
16.01.2015 09:36
no uvi ot lichno nabludenie sam sigurna che ima takova delenie a dori i niakoi sashtestva,koito ne sa razbrali che imat dushi.ako jenata e svetia duh zzashto majete go izpolzvat tozi duh samo za platsko udovolstvie dori go i maltretirat.kakvo e promenilo majete dali onaniraneto ot ranna vazrast ubiva v tiah dushata i lubovta..posnavam vi ot blog pisaniata vi.haresvat mi,no se pitam kolko li ot savremennite mladi balgarski maje razsajdavat kato vas.puk i pri vas ima malko majki terorizam spriamo jenata ,ako pravilno sam razbrala triabva da e zadovolen,za da ne tarsi navan.lubovta ne e samo fizichesko zadovoliavane nali
цитирай
6. horos - А трябва да се научите да делите.
16.01.2015 11:51
Едните са Хора, а другите просто човешки същества. Всички Хора имат божествени души, защото са слезли от Божествения свят и там трябва да се върнат. Човеците са създадени на земята по подобие на Хората, но те нямат душа - съсъд в който Светият дух може да налива знание. Вижте назад в темите съм писал за това. Проблемът не е в онанирането на млада възраст. То дори е полезно, защото урегулира енергиите на момчето, докато не срещне жена в живота си. Под задоволяване на мъжа разбирам, чистота, интелект, домакиня, майка, съпруга, вярност, всеотдайност... Сексът е само 5% от всичко останало. Любовта е във всичките 100%, а не само в секса.
цитирай
7. watchtowerman - Да считам ли,
16.01.2015 17:51
че вашата жената е вашата църква ? И дали изобщо за вас жената" това за вас е израз на "църква" ?
цитирай
8. anonimen65 - az gi delia i se osajdam, che go pravi ...
16.01.2015 19:56
az gi delia i se osajdam, che go pravi a i strania ot osadenite.sigurno ne triabva v ranna vazrast.starite hora pazeha momchetata ot igrata a sega e moda.mislia si che Bog se e pogrijil za momcheta bez jena.za tova se e iskalo devstveni da vstapvat v semeistvo.inache zarabotil mehanizama te kara pak da opitvash i te otdelia ot chuvstvata na horata.
цитирай
9. horos - Това е моята църква!
16.01.2015 21:31
"Тя е Вечната Жена, Принципът на Майка-Любов, а ти си Вечният Мъж, Принцип на Тяло-Могъщество и Тя трябваше да изпълни своята роля като майка, и в същия момент на сътворението ви Тя те обгърна като светлина, разширяваше се по принципа на любовта и така стана слънце, обгръща те с лъчи отвсякъде, и ти си в Нейните Обятия сега, но в онзи лъч, който още не се усеща. Тя те въздига и храни като дете малко и когато твоят принцип стане Божествен, тогава Тя, по силата на безкрайната неизменна и вечна любов, ще се преобразява постепенно от майка на другарка, защото там, в Единната любов, няма дележ на тези две усещания. А ти почна вече да усещаш това, ти, който беше несъзнателно дете досега, Тя те въздигаше и галеше като майка, но сега, когато вече се съзна и усещаш принципа си, Тя ти става другарка - а това са цветята, най-първите поздрави на новата любов на Всемира, което е другарство и хармония. Ето предмета на твоята истинска любов и сега, като знаеш това, не гледай на външното освен като на форми временни от Един Стремеж, който е все от Един Ум - Тя."
цитирай
10. oia - жените и религията
28.01.2015 00:05
Позволявам си да направя коментар по темата, не за да коментирам, кой какви семейни задължения носи, а за следното: мисля, че се ходи на черква.За църквата има друго обяснение Религията не е догма, нито канон в нейния изначален стадий, и тя в своята същност е една, както Бог е един за всички, но разпокъсан на малки парчета и с различни наименования. Защо ли, а по скоро в чия угода, а който си мисли,че с целуването на ръката на свещенника, ще покаже почит и уважение на Бога, знае ли дали тази ръка наистина е носител на добродетел. Нямам нищо против свещенниците, нито към ритуалите им, но не мога да приема догмите. Човек има вяра, когато е наясно със себе си, а религията е съпътстващ процес за вярата. а не догмите и каноните, които държат човечеството в подчинение умишлено.
цитирай
11. rosmistral - Здравей Благой!
29.01.2015 00:58

.Е, от време на време трябва да си "кръстосаме шпагите", за да стигнем пак до там от където тръгнахме - единомислие...

Знаеш, че тази Света Троица е Богомилската .....това подържам
цитирай
12. horos - Едно допълнение.
30.01.2015 00:20
Днес говорих с една моя приятелка, която е много добра поетеса. Във връзка с написаното по-горе тя ми каза нещо много интересно. Жените ходили в църкви и на духовни събирания, защото в къщи техният съпруг не задоволявал духовните им потребности. Когато мъжът е добър "лодкар" и следва правилната посока, то тогава и "лодката" изпълнява задълженията си с любов. Това се отнася само за тези категории жени, които имат щастлив брак, но въпреки това търсят навън това, което им липсва в къщи - Христос.
цитирай
13. watchtowerman - Тя и Ева подкара "лодката"...
30.01.2015 10:22
Защото ЯВНО е търсила "духовни потребности", които Адам не й ги е осигурявал...Та попадна на "добро" "духовно събрание"...Какъв е критерия, че да се определи, че Христос е в КЪЩИ или че не е в КЪЩИ, и какво ще е това място за жената - сама, без съпруга, "ИЗВЪН" къщата, извън дома?! "И двамата станаха ЕДНА ПЛЪТ" ! Встъпвайки в брак, мъжът и жената, стават ЕДНО, и споделят, и съпреживяват "духовните" си потребности - СЪВМЕСТНО ! Много подвеждащо е да подтиквате "жената" да "търси" САМА Христос БЕЗ "съпруга" си. Това си е чиста "неолиберална" концепция и тя не е Божествена.
цитирай
14. horos - Според вас,
30.01.2015 12:23
всички разводи със задна дата се дължат на настоящата статия. Когато жената вижда, че "лодкарят" е слаб и дезориентиран, нормално е да си търси друг "лодкар". От всички мъже не става Христосовци. Едните са създадени от Бог и желаят отново да се върнат при него, а другите са произведения на природата. Те си имат друг родител, но жалкото е това, че не е изписано на челата им.

http://horos.blog.bg/history/2012/03/13/jitoto-i-pliavata.919238

Едните са "жито", а другите "плява".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1664834
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930