Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2014 20:08 - Кога са написани Евангелията?
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 4001 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 30.04.2014 20:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Евангелие (от гръцки ευαγγελιον, „блага вест“) е името на четири библейски книги от Новия завет, написани от ученици на Иисус Христос или от техни ученици. В евангелията се съдържат разкази за живота и учението на Иисус Христос – неговото раждане, земен живот, дейност, кръстна смърт, Възкресението и Възнесението му. В по-широк смисъл на думата под Евангелие се разбира и целият Нов Завет.

Времето на съставянето на евангелията се отнася към втората половина на 1 век след Христа. Те са написани от апостолите МатейМаркоЛука и Йоан, известни и като „четиримата евангелисти“. Четирите евангелия се допълват взаимно и разясняват житието на Исус Христос. Първите три са наречени "синоптични", т.е. епизодите от живота на Спасителя до кръстната му смърт са написани в същата последователност (макар и с някои прескачания), докато евангелието на Йоан е напълно различно произведение в стилово отношение.

Освен четирите канонични евангелия съществуват и около петдесет апокрифни евангелия, които не са включени в църковния канон.

През IX век евангелията са преведени от гръцки на старобългарски език. Най-старите запазени старобългарскипреписи са Зографското евангелие и Мариинското евангелие.

От периода на втория разцвет на българската книжнина през XIV в. следва да се споменат богато илюстрованото с цветни миниатюри Четвероевангелие на цар Иван Александър и Видинско евангелие.

В преносен смисъл думата “евангелие” се употребява като съчинение, което съдържа основните положения на някакво учение или като нещо, в което може да се вярва, което се приема за безспорна истина или като основен, най-висши смисъл."


Това четем във Википедия, а това са ни учили и в училище, от книгите, филмите и другите средства за масова ДЕЗинформация.

В моите изследвания аз установих, че събитията, описани в тези Евангелия са се случили в първата половина на ХVІ век. Тогава е живял и библейският пророк Михел, който се оказа средновековния пророк Мишел Нострадамус, а още и Максим Грек. Наскоро гледах един филм за Христос, направен в памет на Светлана и Николай Левашови: "Исус Христос Радомир - Радост на света". Филмът може да гледата превед на български на този сайт:

www.izvorite.com/smf/index.php

В този филм видях още едно доказателство, че съм прав в твърдението си за Исус в ХVІ век. Вижте какво открих в него.
 

Из „История на Англия за деца“ (HISTORY OF ENGLAND) ОТ Чарлз Дикенс издадена в 1854 г. В Лондон.

 

По време на коронацията на принцеса Елизабета четирима Евангелисти и някой си свети Павел са били затворници в Англия и са получили свобода чрез амнистия. В англоезичното издание това е написано на страница 98. През 2005 г. тази книга е издадена в Русия.

 

 „Коронацияна минала великолепно. На следващият ден един от придворните съгласно обичая е връчил на Елизабета молба за освобождаването на няколко затворници. И сред тях са били четиримата Евангелисти – Матей, Марко, Лука и Йоан, както и свети Павел, които известно време са говорили на такъв странен език, че народът съвсем се бил разучил да ги разбира. Но кралицата отвърнала, че първо трябва да се питат самите светии искат ли те на свобода. Тогава в Уестминстърското абатство е било назначено грандиозно публично обсъждане, нещо като релегиозен турнир с участието на няколко видни поборници от едната и от другата вяра. Както разбирате всички здравомислещи хора са се досетили, че трябва да се говори и чете с разбираеми думи. Във връзка с това се е приело църковната служба да се провежда на разбираемия за всички английски език, а също така са били приети други законни, възраждащи най-важното дело на Реформацията. Така и не отровили католическите епископи, понеже привържениците на Римската църква и кралските министри проявили благоразумие и милосърдие.“

 

Писаното свидетелство на Чарлз Дикенс за това, че Евангелистите са живяли през ХVІ век е издадено преди около 150 години в Англия. Оттук следва неопровержимия извор, че Новият Завет на Библията се е писал най-рано през ХVІ век.

А ето кога се е случило това събитие пак от Википедия:

 

Докато триумфалната ѝ процесия се движи през града в навечерието на коронацията ѝ, гражданите я приветстват от все сърце с речи и шествия, повечето със силен протестантски привкус. Сърдечното и благосклонно отношение на Елизабет спечелва хората, които са „чудесно пленени“.[55] На другия ден, 15 януари 1559, Елизабет е коронована в Уестминстърското абатство и помазана от католическия епископ на Карлайл. След това е представена на народа сред оглушителен хор от органи, флейти, тромпети, барабани и камбани.[56] Това е последната церемония в британската история, извършена по римокатолически ритуал

Виждате, че и Чарл Дикенс е знаел, кога са се случили новозаветните събития. 
Това е в началото на ХVІ век на нашата ера, или І век по същата.
Гласувай:
1
01. rebu - Не разбрах
22.05.2014 07:59
"Това е в началото на ХVІ век на нашата ера, или І век по същата."

"През IX век евангелията са преведени от гръцки на старобългарски език. Най-старите запазени старобългарскипреписи са Зографското евангелие и Мариинското евангелие."
цитирай
2. horos - Ще ти отговоря
22.05.2014 08:23
Няма по-старо Евангелие от ХVІ век, както и икони. Всичките датирания на Евангелия и други християнски новозаветни символи не са по-стари от ХVІ век. Тогава е създадено и християнството, тогава е живял и Константин Велики.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1406009
Постинги: 269
Коментари: 691
Гласове: 1455
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930