Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2013 23:46 - Събудете се!
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 6011 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На последният аукцион на  Gorny & Mosch,

https://www.gmcoinart.de/default.aspx

който ще се състои от 4 до 7 март тази година, има една интересна монета. Тя е тетрадрахма на Сиракуза:

https://www.gmcoinart.de/Auktion_Detailseite.AxCMS?lager=00103&los=85

Ето какво е описанието на тази монета според съставителите на аукциона:

СИРАКУЗА Тетрадрахма (17,33гр), примерно 415 - 409 г. пр. н. ера. Аверс: скачаща надясно в галоп квадрига, окрилен водач е коронясван от Нике. Под линия Сцила, която преследва риба и надпис  ΕΥΘ.
Реверс: ΣΥΡΑΚΟΣΙΩΝ глава на Ауретуса, с коса прибрана високо, която се потдържа от превръзка с листо. Четири делфина се въртят около главата й.

 



image




image


Сега ще се опитам да ви разкажа, какво са искали да покажат авторите създали тази монета. Това няма къде другаде да го прочетете, освен тук, на този блог.

Ще започна с реверса на монетата. На него се вижда изобразена красива женска глава обърната наляво, а около нея има четири делфина. Това, според тълкувателите на гръцките митове, е Аретуса. Тя била нимфа, спътница на Артемида. Веднъж се изкъпала в реката на Алфей. Тогава той се влюбил в нея. Преобразил се на ловец и започнал да я преследва навсякъде. Аретуса започнала много да се поти и накрая се превърнала в поток, (с помощта на Артемида). Алфей съединил водите си с нея. От бог Посейдон Аретуса родила син Абант, който станал родоначалник на войнственото племе на абантите в Евбея.

Това е според гръцката митология.

Аз ще дам едно друго тълкувание на този образ. 

Красивата жена на монетите на Сиракуза не е никоя друга, а Богинята с 10 000 имена на света. В моите теми я наричам Урания, Изида, Ахура, Саломе, Лукси, Светия Дух, Богородица и т. н.
Край нея присъстват три, или четири делфина. 
Когато делфините са три, тогава означават трите гуни (заблуди) които държат човека в плен на Земята. Това са Невежеството, Страстите и Егото. На някои монети са дадени като трискел.
На тази монета, която разглеждаме, делфините са четири и са в кръг около главата на ЖЕНАТА. 
Тук те изобразяват четирите стихии: ОГЪН, ВОДА, ЗЕМЯ и ВЪЗДУХ.



ХРОНОС

Ето защо ще се преоформим, ще изменим имената
си според Елемента, в който всеки от нас влезе. Ти
ще приемеш образа на Светещия Херувим и на огъ-
ня с името Урания; Венера – образа на въздуха с име-
то Розалия; Аз – образа на водата с името Менелай,
а Психея – образа на земята с името Лидия. Така ти,
Изис, без да напускаш тези висши Области, ще ни
указваш пътищата, а и ще бъдеш винаги в пряко об-
щение с Всевишния ни Баща. Нашата жертва ще бъде
много голяма, но пък каква ще е радостта ни, кога-
то Ти в пълно блаженство ще ликуваш при посре-
щането на Озирис!
От Божествената драма на ТОД "Изис и Озирис"

Когато делфините са три, Богинята в средата играе ролята на Четвъртия елемент - Огъня.
Това е истината за делфините. Те са елементите, които Божествата използват като стълба, по която издига Озирис (падналият Човек) в еволюцията. От минералният атом, в който е бил заключен Озирис, през растителното царство, после в животинското и накрая се е появил човека. Човекът трябва да измине същият път, за да се превърне в Хор, синът на Озирис. Преодолявайки, или по-точно ПОДЧИНЯВАЙКИ четирите стихии, то той веднага преминава от другата страна на монетата.

На нея виждате Хор, с крила, здраво да държи поводите на четирите коня (стихии) и да препуска с квадригата към Божествения свят. Земният свят остава под чертата, където властва Огнената змия, показана като Сцила, още и Сицилия. 

В "Хрониките на Нарния" тези четири стихии са показани като четири деца - две момчета и две момичета: Питър и Едмънд, Сюзан и Луси.

Това веднага ни дава отговор на въпроса, кои са и четиримата Евангелисти от Библията. Сюзан (Йоан) и Луси (Лука) можете да познаете по имената, а Матей и Марко, са Едмънд и Питър от "Хрониките".
В Древноегипетската митология - четирите деца на Хор.
При Толкин във "Властелинът на пръстените" са четиримата хобити.
И още, и още...
Символът на Кръста и свастиката в монетата се изпълнява от Четирите делфина.
На аверса на монетата те се превръщат в четири здрави и красиви коня, които препускат напред по волята на окриления Хор (Христос). Като награда за победата, крилатата Нике му подава венец. Той е символ на Човека, който дръзна да заяви:

АЗ ПОБЕДИХ СВЕТА!

Каво да кажа аз, като имам същите четири деца, Жана -Огън (Йоан), Александър- Вода (Марко), Благовест-Земя (Матей) и Любомира - Въздух (Лука), четири стихии, а накрая и син Никола, който ми донесе венеца на победата.

2:9 Но виждаме Исуса, Който е бил направен малко по-долен от ангелите, че е увенчан със слава и чест поради претърпяната смърт, за да вкуси смърт с Божията благодат, за всеки човек. 2:10 Защото беше уместно, щото Онзи, заради Когото е всичко, и чрез Когото е всичко, като привежда много синове в слава, да усъвършенствува чрез страдания начинателя на тяхното спасение. 2:11 Понеже и Оня, Който освещава, и ония, които се освещават, всички са от Едного; за която причина Той не се срамува да ги нарича братя. 2:12 казвайки: "Ще възвестявам името Ти на братята Си; Ще Те хваля всред събранието"; 2:13 и пак: - "Аз на Него ще уповавам" и пак: - "Ето Аз и децата, които Ми е дал Бог". 2:14 И тъй, понеже децата са същества от общата плът и кръв то и Той, подобно на тях, взе участие в същото, за да унищожи чрез смъртта този, който има властта, сиреч, дявола, 2:15 и да избави всички ония, които, поради страха от смъртта, през целия си живот са били подчинени на робство. 2:16 (Защото, наистина, Той не помогна на ангелите, но помогна на Авраамовото потомство). 2:17 Затова трябваше да се оприличи във всичко на братята Си, за да бъде милостив и верен първосвещеник в отношение към Бога, за да извърши умилостивение за греховете на людете. 2:18 Понеже в това дето и сам Той пострада като изкушен, може и на изкушаваните да помага.

Аз не съм Исус, а съм Благо, и не съм умрял за да изкупя греховете ви. Жив съм, и докато съм жив, ще продължавам да ви показвам пътя към Божествения свят, откъдето всички сме паднали. 

СЪБУДЕТЕ СЕ!
 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marknatan - Прав си за науменованието на &qu...
22.02.2013 09:48
Прав си за науменованието на "нимфата", чийто образ в зависимост от местоиздаването е различно наименована "нимфа" . Тук, при Сиракуза е нимфата Ауретуса. Редица сайтове и нумизматични къщи обаче коректно обяснават и посочват че е по-вероятно не е нимфа а Богинята , т,.е дават и др гл т
цитирай
2. marknatan - А пък тъй, като това са пунически ...
22.02.2013 10:07
А пък тъй, като това са пунически монети аз лично приемам, че това е Танит.
Същия този образ, главата на "нимфата" Аретуза на Euianetos се определя при някои се;ища и за персефона

aretuza na euainetos

http://www.google.com/search?q=euainetos+decadrachm&hl=en&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=AycnUYGHKumI2gXkiIHIBw&sqi=2&ved=0CDoQsAQ&biw=911&bih=390
цитирай
3. krumbelosvet - Когато мнозина тук
04.07.2019 06:46
джапат в плитчините на миналото, ПОЛЕЗНО И БЛАГОРОДНО Е навлизането в дълбините. Независимо дали е проверима истината. Старите истини са скрити, докато някой СЪВРЕМЕННИК не ги преоткрие и ДОКАЖЕ със съвременни средства.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1662986
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930