Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2011 23:20 - Свети Константин и Елена
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 3657 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 05.12.2011 23:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Света Елена

Ще се върва отново на Рождество Христово, защото открих нови данни за Влъхвите. Изследванията ми на тема Библия приличат на пътуване на кола в тъмна нощ. Фаровете на колата осветяват само някакви си трийсеттина метра пред мен, а какво има нататък никой не знае. Аз трябваше да измина този път за да стигна до новите открития.

Рождество Христово е обвито с мрак, макар да си мислим, че знаем всичко за него. Витлеем не се оказа арабското селце в Палестина, застроено от щедрото спонсорство на църкви и масони, а големия град Пловдив, познат на света още и като Филипопол, Пенеропол, Пълдин и Пулпудева в България. Когато пишех заТримата Влъхви, у мене остана чувството, че не съм написал всичко по темата. Особено за Княгиня Олга и Константин VІІ Порфирогенет. Разрових се малко в Интернет, приятели ми подсказаха това-онова и така достигнах до нови открития в подменената ни и изопачена история.

Когато четях за Княгиня Олга ми направи впечатление името и, което в действителност е Елена.

Света равноапостолна княгиня Елена, внучка на Св. цар Борис Михаил, покръстител български, племенница на цар Симеон Велики, приема името Олга (или Хелга; след става киевска княгиня, съпруга на княз Игор I и майка на княз Светослав I, от чието име управлява между 945 г. и 969 г.“

Сведенията за княгиня Олга идват главно от Начална руска летопис, писана 150 години след нейната смърт. Те са до голяма степен оскъдни и противоречиви. Хрониката, както и други църковни текстове, има тенденцията да я възхвалява, тъй като тя е първият високопоставен проводник на християнството в Киевска Рус. Така например, при описанието на нейното посещение в Константинопол се твърди, че византийският император бил дотам впечатлен от красотата ѝ, че и предложил да се оженят. В същото време, според различни интерпретации на текста, по това време тя трябва да е била на между 58 и 78 години, а самият император е женен.

Данни за княгиня Олга се съдържат също така в един исторически документ озаглавен "Летописец руских царей", както и в друг исторически паметник - "Родословец на руските князе".

За произхода, за мястото на раждане на Олга Киевска, и за образованието ѝ, има изказани твърде много предположения, базиращи се в множество чести случаи на противоречиви данни.

Произходът на Олга също е предмет на известни спорове, но преобладаващото мнение е, че тя е от град Псков и има варяжкипроизход. Оженена е за княз Игор от неговия настойник Олег. Поради еднаквостта на имената им се изказват предположения за някаква връзка между двамата, но сведенията за това са недостатъчни.

Според друга версия княгиня Олга е българка[1], българска княгиня от първопрестолния град Плиска, дъщеря на цар Симеон Велики или негова сестрина/братова дъщеря. В "Летописец руских царей" се казва :

"Приведоша ему (на Игоря) жену из Плискова, именем Олгу, остроумицу и корен и основание вере християнской и наш вожд."

"Игоря же (Олег) жени в Болгариях, поят за него княжя именем Олгу. И бе мудра велми."

Според други тълкувания Олга е рожба на Ана - най-малката княз Борисова дъщеря, сестрата на цар Симеон I, или на детронирания му брат Владимир-Расате, т.е Симеон Велики е вуйчо на Олга“


За да се ориентираме по-добре, нека сега да ногледнем кой е бил нейния Съпруг. Веднъж е Игор І, а после като че ли се превръща на Константин VІІ Порфирогенет. Ако предположим, че Игор І и Константин VІІ Порфирогенет са едно и също лице, тогава въпросите около съпруга на Княгиня Олга отпадат.

„По-късно, търсейки съюз с Византийската империя във войната с Хазарския хаганат, Олга приема християнството, като дори лично отива в Константинопол. Посещението става вероятно през 957 г., като според някои източници в придружаващата я делегация има и български свещеници. При покръстването си тя приема името на Елена Лакапина, съпруга на император Константин VII Багрянородни, като самата церемония е подробно описана от императора в неговата книга за церемониала.“

Родена като Елена, приема името Олга (Хелга) и на стари години отново възвръща рожденното си име Елена? Уж на Елена Лакапина. Това е някакъв анахронизъм. А дали Олга не е самата Елена Лакапина? Ще започнем изледването на това предположение от киевския и съпруг Игор І:

„Игор Стари или Ингвар е варяжки княз на Киевска Рус, управлявал от 912 до 945. Оскъдните сведения за него идват от писаната през 12 век Начална руска летопис, която като цяло го представя в неблагоприятна светлина. Смята се, че Игор е син на новгородския княз Рюрик, като от 879 до 912 от негово име управлява родственикът му Олег.

Игор Стари на два пъти напада Константинопол, през 941 и 944, но флотът му е унищожен с гръцки огън. Той успява да подчини печенегите и славянското племе древляни. В същото време самата Киевска Рус попада под засилващото се влияние на Хазарския хаганат.

Игор е убит през 945 от древляните, когато прави опит да събере от тях повече данъци от обичайното. Наследен е от малкия си син Светослав, от чието име в продължение на две десетилетия управлява майка му Олга. Тя си отмъщава жестоко на древляните, като на гроба на Игор много древляни са изгорени живи в езическо жертвоприношение.

През 913 и 944 има сведения за руски нападения срещу арабите по крайбрежието на Каспийско море, но не е известно дали те имат връзка с княз Игор или са провеждани от независими варяжки групи.“

Това пише за Игор І във Википедия.

Вижте името Ингвар. Сравнете го с това на Порфирогенет (Багренородни). Ако не приемем тълкуванието днес, че Багренородни и Порфирогенет не означават „роден в пурпур“, то тогава остава да търсим друго обяснение. То е много просто. Роден с червена, рижа коса също може да се нарече и „роден обагрен, оцветен, Багренородни“.

Бар Ингвар, или Раб Ингвар БРНГВР не е ли в действителност Бар Багрен БРБГРН (роден обагрен)? Изглежда е точно така и в това ще се постарая да ви убедя.

Кой друг император се е наричал Риж, или червенокос? Ами това е Констанций І Хлор, съпруг на Света Елена и баща на Константин І Велики. Историята, която знаем днес е съставена от подобни дубликати.

Нека се заемем с Константин VІІ.

"От 920 г. регент е Роман Лакапин. Получавайки широка обществена подкрепа, той поема властта, след като отстранява чрез преврат станалата непопулярна Зоя, която е пратена в манастир. Роман се сродява с императорската династия като оженва 14-годишният Константин VII Порфирогенет за дъщеря си Елена. Симеон обявява Роман Лакапин за узурпатор, претендира за титлите „Василевс“ и „Самодържец на всички българи и ромеи“, изисква да бъде избран за василеопатор на Константин, завладява византийски земи в Тракия, демонстративно обсажда Константинопол и води преговори с арабите за съвместни действия против Византия.

Съуправление с Роман Лакапин.

Присвоявайки титлите "Василевс" и "Василеопатор", Роман фактически узурпира управлението по мирен път и приключва войната с България през927 г., след смъртта на Симеон. С новия български владетел Петър I е сключен договор за мир продължил четири десетилетия, но в замяна на това империята прави редица отстъпки, включително и признание на титлата "цар на българите". В последвалите години Византия политически се стабилизира. Роман I Лакапин фактически контролира властта и прави кесари, съимператори, трима от синовете си - Христофор Лакапин, Стефан Лакапин и Константин Лакапин. Въпреки че е пълнолетен, Константин VII Порфирогенет има второстепенна роля в управлението и посвещава повечето си време на дворцовите церемонии или изучаването на различни науки. Едва през 944 г., след детронирането на Роман I Лакапин, в резултат на дворцов преврат, Константин VII успява да поеме управлението в империята. На 16 декември 944 г. Роман Лакапин е принуден да абдикира и пратен в манастир от синовете си, но на 27 януари 945 г. те са отстранени по същия начин от Константин VII Багренородни, който успява да детронира братята на съпругата си и възвръща едноличната си власт.“

При Констанций І Хлор историята е аналогична. Той е женен за Елена, с която после се развежда и от нея има син Константин І Велики. Съуправител е заедно с Галерий ГЛР (Роман Лакапин LCP). Владетел на Галия, Германия и Реция, като по-късно към тях присъединява и Британия, след победата му над Алект.

Галерий Валерий (Роман Лакапин) дава за жена дъщеря си Елена на Констанций І Хлор (Константин VІІ Порфирогенет). Ето извор за произхода на Елена.

Следва:



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1664196
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930