Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2011 23:47 - Дубликат на Исус във Франция
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 1631 Коментари: 0 Гласове:
1



 Най-интересен от всички е френският дубликат на Иван-Василий. Това е Жана д"Арк:

 

"На 6 януари 1412г. е родена Жана д"Арк-национална героиня на Франция, една от най-известните фигури на стогодишната война (1337-1453).

Жана д"Арк е родена в Лотарингия, в селото Домрем. Родителите и са заможни селяни. В детството си Жана по нищо не се отличава от останалите деца в обкръжението си, макар от малка да привиква към любов към уединение и набожност. Детството на бъдещата жена-воин се помрачава от сраженията на идващата в пълен ход стогодишна война. По времето, когато на престола сяда крал Шарл Седми (през 1422г.), Франция се оказва в критическо положение - цялата северна част на страната е окупирана от англичаните, а френската армия е крайно отслабнала и се появява въпросът за независимостта на държавата. Понеже жителите на Домрем остават верни на Шарл Седми, селото на два пъти е разрушавано от привържениците на бургундския херцог през 1425г. и 1428г., който е на страната на англичаните. Според преданието, именно в това време, през 1425г. Жана, разхождайки се в бащината градина, чува гласовете на архангел Михаил, на Св. Екатерина и Св. Маргарита, които я подканват да се вдигне да защити Франция и обещават своята помощ. Постепенно сърцето на Жана се изпълва с увереност в това, че тя е призвана да спаси страната си и че трябва да отиде при младия дофин и да му помогне, изгонвайки англичаните, да вземе короната.

Ключев момент в този период на войната става обсадата над англичаните в Орлеан през 1428г. Превземането на тази крепост им позволява почти безпрепятственото придвижване на юг. В началото на 1429г. Жана успява чрез кралския капитан Робер Бодрикур да получи аудиенция при Шарл Седми. В поверителен разговор на четири очи, Жана убеждава дофина в своята освободителна мисия, получава военен отряд и поддържана от опитни военоначалници и народнадната вяра, през април същата година се появява пред стените на Орлеан. След редица поражения нанесени на англичаните, обсадата е свалена, а градът - отвоюван от противника. Тази победа вдъхва на френското население вяра в богоизбраността на Жана и нейната слава и влияние изключително нарастват.

През юли 1429г. отрядите под предводителството на Жана се приближават до вратите на Реймс, където френските крале от старо време се миропомазвали. По нейно настояване Шарл Седми тържествено се коронова в Реймс на 17 юли 1429г. Получавайки короната, Шарл започва да смята, че мисията на Жана е вече изпълнена и вече без въодушевление изслушва плановете и по отношение на извоюването на останалата френска територия. Предприетият от Орлеанската Дева опит за щурмуване на Париж завършва неуспешно, а самата Жана е ранена.

През пролетта на 1430г. жителите на Компеня, обсадени от войските на бургундския херцог, викат Жана за помощ. Пристигайки на мястото, на 23 май 1430г. Жана попада в плен на бургундците, които я продават на англичаните. Делото на Жана е предадено на църковния съд в Руан, обвинявайки я в ерес и магия. На 29 май 1431г. членовете на църковния трибунал, съдии и асистенти, събрали се в архиепископската църква под ръководството на епископа на Бовези Пиер Кошон и вицеинквизитора на Франция Жан Леметр, взимат окончателното решение да предадат осъждането в ръцете на светската власт, молейки я да действа с пределна мекота, без кръвопролитие. Фактически това означава смъртна присъда с изгаряне на клада, която е изпълнена на 30 май.

Преразглеждането на процеса на Жана е предприето от Шарл Седми едва през 1450 г. след окончателното изгонване на англичаните от Руан. Шест години по-късно по решението на папа Каликст Трети Жана е призната за невинна. През 1920г. е канонизирана и призната за свята покровителка на Франция.

Около името на Орлеанската Дева веднага след смъртта и започват да се създават множество легенди. Една от тях гласи, че Жана е незаконно дете на Изабела Баварска и орлеанския херцог. Легендата разказва, че Жана е избягала от кладата през 1431г. и се спасява от смъртта чрез чудо, а след това се укрива известно време в Рим. Тези и ред други въпроси касаещи произхода, живота и смъртта на Жана д"Арк до този ден остават отворени."

 

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=546 



Тагове:   исус,   жана д арк,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654516
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031