Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2011 16:45 - Петата Пещера
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 2863 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 12.07.2011 17:08


 

 


ГИРЛЯНДАТА НА ТИАМАТА

Дворецът на Тиамата. В полукръг се виждат входовете на седемте пещери, които окръжават нейното жилище. Има и седем трона по подражание на висшите мирове със Седемте Трона на Господа и по всичко личи, че Тиамата иска в пълно съревнование да провъзгласи своето подземно царство за царство в целия всемир. Единият трон е от всички груби метали до желязното царство, вторият от железа, третият от сребро, четвъртият от злато, петият от скъпоценни метали, шестият от брилянти, седмият от непознати още скъпоценни камъни, които непрестанно пулсират като сърца. На едно легло, заобиколено от най-красиви цветове, треви и цветни храсти, лежи Соланита, открадната от Евил и Тиамата и скрита в нейната пещера. На неописуемо красив стол Тиамата седи спокойно и прави една гирлянда, огърлица от брилянти, но непознати за нас, с цвтове, които, като държи и прехвърля, лъчите им се местят по цялата зала като живи сенки на цветя, феи и други форми на красиви живи същества. 

ТИАМАТА
Гирляндата на земната царица, гирлянда, която ще побеждава не царства, а небесни престоли ще сваля от слънчевите игри на Боговете. С какво ме плашите вие, о, Богове? С вашия изгрев и залез? А мислите ли, че аз не зная тайната на вашата игра, с която плашите слабия човешки ум? Той не е вече слаб. Аз го втвърдих. Той сега е по-твърд от камък. Той вече роптае и има смелостта да вика против вас и да насочва оръжието си против вашите закони, о, Богове! Вие казвате, че нямате закони, че всички граници и ограничения са премахнати в свободния дух, а слагате за огледало безконечността. Та тази ваша безконечност не е ли закон, който най-много плаши свободния човешки разсъдък, не е ли ограничение! Тази гирлянда е царица на моите хубости и изявена веднъж на човечеството, ще развали царствата, ще падне един път завинаги небето пред неговите крака и ще забрави за Соланита, която отдавна изчезна от храмовете им!
 (Отива, прикачва гирляндата на едно дърво и гледа Соланита.)

Колко си хубаво, о, слънчево дете! Нима мислиш, о, висше същество, че някога аз ще те пусна в света, след като ти едничка закриваш моята красота и блясък. Заради тебе никога не  мога да си намеря мъж, но те ще те забравят. Те не знаят вече, че си същество дори, ами те наричат: светлина, слънце, разум, идея, усещане, любов... ха-ха, не! Така, добре е - дивните мои гирлянди! Нито един камък от моите пещи не можа да заблести като твоите две нежни очи. Нито един метал не можа да вземе цвета на твоята небесна косица. Нито един от моите земни цветове, от розата до лилията белоснежна, не можа да изрази хубостта на твоите дивни ръце. А сега правя едно дивно цвете, лотос, но колко ли и той ще остане далеч от тебе!
Тази гирлянда ще накара човечеството да забрави един път завинаги съществуването на Соланита. А от нейния годеник Кришна не ме е страх вече. Той остана навеки бездушна статуя и под висшия мир. Така го вкамени моята нечута сладострастна милувка, която той погълна като море в устата си. А сега правя едно див­но цвете, лотос, но колко ли и той ще остане далече от тебе! Едничката моя задача, откакто те скрих тук, е да накарам всеки да забрави за теб, о, заспало слънчево дете. И успях. Забулих очите на човека с камъни и пръст, с железа, злато и скъпоценни камъни, а тази гирлянда, като отразява седемте херувими и всички явни и скрити планети от нашия свят, съвършено ще им забули очите. И ще нарека всяко зърно от тази гирлянда със своето име: масонство, окултизъм, теософия, антропософия, розенкроицерство, даоизъм, брахманизъм, будизъм... католицизъм, гностицизъм, протестанство, адвентизъм, ортодоксализъм... и много, и много, които ще карат мировете да святкат пред очите на безсилния търсещ Соланита. И ще блестят тези винтообразни движения, и ще се доближават до нея, но никога няма да я видят. Даже няма и да подозират за съществеването й. Учители ще се явят, мъдреци, пророведници и основатели на религии, полу-богове и богове, но за нея нищо няма да знаят, нито ще говорят даже. Това е силата на моята последна гирлянда.
(Гледа я жадно и пак брои зърната.) Окултизъм, теософия, антропософия, християнство, херметизъм, дъновизъм, кабала, даоизъм, будизъм, гностицизъм, масонство, розенкройцерство, магнетизъм, мистицизъм, материализъм, идеализъм, софизъм... Вървете, вървете вече, о, сънни була, които блестят като слънца. За всичко говорете, разкривайте земи и полета, разкривайте слънца и планети, и движения космични - разкривайте Йерархии, Тронове, Ангели, Деви и Херувими - но за Соланита нито звук! Ела, Луцианта. Ти винаги си знаела къде за пръв път да оставиш моите изобретения. Иди и сега, това е върхът на изкуството ми и като се възкачиш на най-високия връх, разсей ги като падащи метеорити. Нека не остане кътче без зърно от тази гирлянда.

ЛУЦИАНТА
По върховете на Тибет и Синай не приемат вече нищо, но аз пак ще се опитам по други места.

ТИАМАТА
Не, аз мисля, че който види това, където и да е и какъвто и да е, ще я вземе - може ли да не я приеме, като вижда, че тя ще му донесе Царството Божие. Да, аз ви давам Царството Божие чрез тази гирлянда, та чрез него да забравите завинаги за Соланита и никъде да не говорите за нея - нито в мъдростта, нито в религийте, нито в поезията!

ЛУЦИАНТА
Ах, каква е хубава! (Слага я на гърдите си.) Колко ми прилича! Аз ще я нося, както всички до сега: ще облека най-хубавите дрехи, на своята лебедова шийка ще я окача и ще тръгна от царство на царство, и така във всяка държава по едно зърно ще търкулна, нали?

ТИАМАТА
Да, да, драга ми Луцианта, окачи я така, колко е хубава!

(Луцианта я слага на врата си, оглежда се възхитено.)

ЛУЦИАНТА
Даоизъм, будизъм, християнство... Само твоят вечно подвижен ум може да изобрети това. Разкош, разкош! Ах, как ще ми е жал да я разпилявам.

ТИАМАТА
Именно, трябва да я разпилееш, за да не се събира вече зърно със зърно - успехът ми е така съвсем осигурен, защото (смее се) едни ще викат синьо е, други овално е, а трети кръгло е... ха-ха-ха!... и бързай да се върнеш, защото после ще ти дам гирляндата за природните и космичните закони... съвсем да ги омотае, ха-ха-ха! За атомите и молекулите, за химическото сродство, за физическото притегляне, закона за естествения подбор, победата на по-силния... ха-ха-ха!... 

ЛУЦИАНТА
Колко ми прилича! Колко е красива, как блести - така сега не приличам ли на царица на сънцата?
(Прощават се. Луцианта излиза.)

ТИАМАТА
Сега ми олекна на душата. Елате я намерете вече, о, бедни същества земни! И вие, о, Богове, колкото искате слънца и луни правете, колкото искате факли небесни запалвайте да я търсите в мрака на бездънието, но никога не ще можете да я осветите – моята гирлянда ще забуля очите ви, защото за всичко ще се говори в нея – за Престола Божи даже, за всичките тайни на моя мир, но не за Соланита. Постигната е моята цел и сега светът е напълно в ръцете ми.

ТОД из драмата "Соланита и Кришна"

Това е част от приказката на Братя Грим „Снежанка и седемте джуджета” И други като мен са се опитвали да покажат скритото значение на тази приказка, а доколко са успяли, сами можете да прецените.

http://www.iskri.net/sne.html

Тук, в драмата на ТОД „Соланита и Кришна” Снежанка е представена като Соланита, Принцът е Кришна, лошата мащеха е Тиамата. След като Снежанка (Соланита, Богът в Човека) отхапва отровната червена част на ябълката (попада в плен на Материята), тя е укрита от Тиамата в лабиринт от седем пещери. Те се охраняват от седем добри джуджета, които помагат на Принца (Търсача на Бог) да я открие. Думата Джуджета е съставена от две думи, които срещаме в религията на Древен Египет. ДЖ е глагол и означава „издигане”, „повдигане”, изкачване”, а УДЖАТ е Окото на Хор. Името Снежанка е съставено от няколко думи-срички: СНЕ + Ж + АН + КА.

СНЕ е Свали, Слезе. Ж е Звезда и има формата на Звезда. АН е Небе и КА е Душа. Така можем да прочетем истинското име на Снежанка. То е „Звездата, слязла от Небето като Душа!” Тази Небесна Звезда е била скрита не в пещери, а в самия човек като Душа. Седемте пещери са седем пласта, или седем тела, а Снежанка, (Божествената същност на човека) е укрита в седмото тяло. Ето защо на входа на старите храмове е имало надписи „ТЪРСИ В СЕБЕ СИ!” и „ТИ СИ!”. Богът, този, който всички търсят навън е добре укрит в тях самите.

Първата пещера е НЕЗНАНИЕТО, НЕВЕЖЕСТВОТО на човеците.

Втората пещера е СТРАСТИТЕ (желанието да притежаваме).

Третата пещера е ЕГОТО (мнението на другите за нас).

Четвъртата пещера е ЛЮБОВТА И МИРА (Хармонията, която всеки намира след като всеки премине през първите три пещери.)

Петата пещера е най-коварната от всички. Тук са религиозните пътища, хвърлени като було чрез зърната на Тиамата из целия свят и подвеждащи всеки човек. ТОД не пише нищо за първите четири пещери, защото е знаел, че някой друг ще разкаже за тях. Той започва направо от лутането на Кришна в тази пета пещера. Мнозина от вас също се лутат в тъмнината й. В следващия пост ще ви разкажа как се излиза от нея.

 


 

 

 

 

 

 

 

 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Да, то и за това няма нищо лошо и ст...
16.07.2011 15:30
Да, то и за това няма нищо лошо и странно около Дядо Мраз и Снежанка. Просто остават Неразбрани във Времето.
цитирай
2. horos - 1. анонимен - Да, то и за това няма ...
16.07.2011 17:02
1. анонимен - Да, то и за това няма нищо лошо и ст...
15:30
Да, то и за това няма нищо лошо и странно около Дядо Мраз и Снежанка. Просто остават Неразбрани във Времето.

Дядо Мраз е още и Свети Никола - Просветителя, или Нике - Победителя. Снежанка винаги е с него, защото той единствен я е намерил. На Коледа заедно те раздават подаръци на търсещите своите Снежанки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1655048
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031