Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2011 22:09 - Интересни съвпадения
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 7387 Коментари: 7 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Богинята на Победата Нике (Виктория в древен Рим), караща колесницата от четири коня (стихии). Петото ми дете е Никола, а останалите са Четирите стихии.
Съвпадения, ще кажат песимистите, но те вече стават много.
Ще продължавам нататък.
image

Хрониките на Нарния - седем книги, уж "фентъзи" от Карл Луис.

Лъвът, Вещицата и дрешникът (1950)
Принц Каспиан (1951)
Плаването на „Разсъмване“ (1952)
Сребърният стол (1953)
Брий и неговото момче (1954)
Племенникът на Магьосника (1955)
Последната битка (1956)

Имената на четирите деца са Луси (при мен Любомира), Едмънд (Благовест), Питър (Александър) и Сюзан (Жана). Точно така изглеждаха и моите деца, когато започнах да пиша книгата си "Библията и Българската история". Тогава аз би трябвало да съм Лъва Аслан.

"Макар че книгите съдържат ред алюзии на християнските идеи, подходът към текста като към алегория, би бил твърде неясен и редукционистки. Луис несъмнено е вплел в текста елементи от християнските теологични концепции във вид, достъпен за средния читател.

Работата му несъмнено е успешна; „Хрониките на Нарния“ се превръщат в любимо четиво не само на малките, но и на техните родители. Стилът не е тежък и, в този си вид, изпълнен със заемки от митологиите и с ярко приключенския си стил, може да бъде разглеждан извън религиозния контекст. Самият Луис настоявал, че книгите му не са алегорични, и предпочитал да нарича християнските аспекти в тях „хипотетични“. Това би могло да се нарече алтернативна история.

Една от ранните академични публикации на Луис, „Алегория на любовта: Студия по средновековна традиция“ (1936), изследва връзките между средновековната литература и алегориите на куртоазната любов. Следователно той е имал точна дефиниция на понятието „алегория“ и е бил наясно с него. Луис пише в едно свое писмо:
„Ако Аслан представляваше нематериално божество така, както Великото Отчаяние представлява отчаяние, той щеше да е алегорична фигура. В действителност той е изобретение, даващо въображаем отговор на въпроса, „Какъв би бил Христос, ако наистина имаше свят като Нарния и Той бе избрал да се въплъти, умре и възкръсне в този свят така, както стори в нашия!?“. Това въобще не е алегория.“

bg.wikipedia.org/wiki/Хрониките_на_Нарния

Аз съм роден на 3 юли 1954 г. Книгите са писани около годината на моето раждане. Дали са пророчества, ще видим.

В последната книга На Луис "Последната битка" (1956), най-малката от героините Луси е на 17 години. В края на май тази година дъщеря ми Любомира започна 17 години. 
Така, че СТЯГАЙТЕ СЕ!

Евангелистите са Марко (Питър), Матфей (Едмънд), Лука (Луси) и Йоан (Сюзън).
Които имат очи ще видят.

image
 Властелинът на пръстените - още един роман "фентъзи" от друг професор, колега на К. Луис.  Двама известни професори пишат детски книги?

"Поради следвоенния недостиг на хартия, а също и за по-ниска цена на първия том, книгата била разделена на три тома: „Задругата на пръстена“ (книги I и II), „Двете кули“ (книги III и IV), и „Завръщането на краля“ (книги V и VI, и 6 допълнения). Създаването на допълненията, картите и особено указателите се забавило, и затова книгите били публикувани със закъснение — респективно на 21 юли 1954, 11 ноември 1954 и 20 октомври 1955 г. във Великобритания, и малко по-късно в САЩ. Особено се забавил третият том. Толкин никак не харесвал заглавието "Завръщането на краля", защото смятал, че издава твърде много от сюжета. Той предложил "Войната за Пръстена", но издателите не се съгласили."
bg.wikipedia.org/wiki/Властелинът_на_пръстените

Книгата е издадена няколко дни след рожденият ми ден. Какво ли са знаели тези професори и не са искали да го кажат на всички? Или са искали да предпазят някой от лошите?
Четирите деца тук са представени много оригинално като Четири хобита.

Преди около година синът ми Никола гледаше редовно един детски филм по телевизора. "Звездни рейнджъри мистична сила"
vbox7.com/play:29b70b36&al=1&vid=3920199

Когато се загледах и аз, видях, че героите са три момчета и две момичета, които се борят с тъмните сили. Четири от тях са Четирите Стихии Земя, Вода, Огън и Въздух, а петият Ник (Никола) е техен водач. Единият от четиримата се казва Зандър (Александър). Само не си мислете че сценарият е писан от мен.

Мога да ви пиша още, но и това е достатъчно за днес.




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - Аз имам такъв въпрос
11.07.2011 09:00
Какво и на какъв език означават нещо имената Аслан,Каспиан,Нарния )))))))
цитирай
2. horos - Ще ви отговоря
11.07.2011 09:32
На ангелският, сричков език (навярно и К. Луис го е знаел, или го е приел по интуитивен път) Аслан = АС + АЛ + АН = АЗ БОГ от НЕБЕТО. Каспиан = КА + АС + ПИ + АН = Небето пои азовата душа (в смисъл, че "Бог дава на този, който има"), а Нарния е НА + АР + НИЯ = Виж Човека и другите (или това е нашата Земя). К. Луис по този начин е успял да укрие истината в своето послание към бъдещото човечество.
цитирай
3. horos - Трия коментари
11.07.2011 09:46
Някакъв анонимен ме посъветва спешно да се лекувам. Аз искам да го попитам него и такива като него. Като кой да стана, след като се излекувам? Като Бойко Борисов ли, или като Слави Трифонов? Децата си също ли трябва да водя при лекаря, като доказателство за моята "лудост"? Пожелавам на всички да полудеете като мен и да постигнете тази хармония, която имам.

Ще продължавам да трия подобни коментари, защото не са към темата. Ако някой не е съгласен с нещо, то нека го каже и да се аргументира защо.
цитирай
4. syrmaepon - имам друго предложение
12.07.2011 08:47
horos написа:
На ангелският, сричков език (навярно и К. Луис го е знаел, или го е приел по интуитивен път) Аслан = АС + АЛ + АН = АЗ БОГ от НЕБЕТО. Каспиан = КА + АС + ПИ + АН = Небето пои азовата душа (в смисъл, че "Бог дава на този, който има"), а Нарния е НА + АР + НИЯ = Виж Човека и другите (или това е нашата Земя). К. Луис по този начин е успял да укрие истината в своето послание към бъдещото човечество.


Аслан - просто си значи лъв,както и във филмчето героят си е лъв,Каспиан - има такива кавказки племена - каспи ,Нарния - може да се свърже с кавказките легенди за нартите,чието име някои извеждат като Синове на слънцето или слънчеви от думата нар - слънце.А пък и Нарния от филмчето е Слънчевата страна и героите се борят срещу тъмнината - зимата.Може би тоз Карл Луис доста легенди е чел ))))

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%8D%D0%BF%D0%BE%D1%81

цитирай
5. horos - Съгласен съм!
12.07.2011 11:49
Всеки гледа света според собствената си камбанария. Аслан е лъв, но "Лъв от иудино коляно". За радост, или за съжаление, ние живеем в България, а не в Кавказ. Виж пророчеството на К. Луис в книгата му „Лъвът, Вещицата и дрешникът“.

http://vbox7.com/play:6e535e4c виж 6 и 7 минута на клипа:

"Има едно пророчество - "Когато Адамова плът и кръв седне в Кайр Паравел на Трона, времето на злото завинаги ще отмине!"...

"Отдавна е предсказано, двама Адамови синове и две Евини дъщери ще сразят Бялата вещица и ще възцарят мира в Нарния!"

Ако не си запретнем ръкавите и сами да си изградим този мир, никога няма да го постигнем. В противен случай трябва да чакаме някой "Дядо Иван" (като Христос и Аслан) да дойде този път от Кавказ за да ни оправи.

Кайр Парабел (първото Кайро при Вавилон) е в действителност гр. Пловдив в България. (Виж поста ми за Пловдив). Тук аз не чакам Новия Христос, а го създавам. И Четирите деца ми помагат

Това виждам от моята камбанария и за това разказвам.
цитирай
6. анонимен - анонимус
13.01.2012 11:31
господине.отговорете ми ако ви е възможно на един въпрос.какво целите с всички тези уж разкрития,на кого служат те.за какво е всичко това и по кой извратен начин помагат на хората.то добре че се родихте вие да ни насочвате в правия път,иначе направо си загивахме.лично аз мисля че заболяването ви е ненатрапващо се състояни на духа,може би кротка лудост граничеща с духовна прелест.....но продължете вие,интересно ми екак ще приключи това.
цитирай
7. horos - Ха, ха ха!
13.01.2012 19:41
Честно, много ме разсмяхте. Защо трябва да целя нещо? И защо трябва да помагам на хората? На кои хора да помагам? На такива като вас ли? Какво правите лично вие в моя блог щом не ви харесва? "Ненатрапващо се състояние на духа, може би кротка лудост граничеща с духовна прелест... " Какво не ви харесва в моите теми? Може би аз съм луд, но децата какво да ги правя? Те са толкова реални, колкото съм и аз. На други места съм го писал и тук отново ще го повторя. Написаното тук не е за всички. То е за избраните, хората, които ще ме разберат. Специално за вас ще пусна една нова тема и дано да се откриете някъде в нея. И не се сърдете. Ако блогът ми не ви харесва, просто не го четете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654991
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031