Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2011 19:56 - Слизане на Антихриста 2 част
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 1686 Коментари: 0 Гласове:
1



Тази твоя грешка скъпо ще ни струва.Спрете народа да почака. Нека дойде втората група, Сатане.

ЕДИН ВОЕНАЧАЛНИК 
Ами мен забрави, аз що да правя?


АНТИХРИСТ

Ще изправяш и убиваш всички тези, които там отстъпват от новата истина на личния материалистичен егоизъм. Твоето място се крепи само върху основното учение на егоизма и всичко, що говори против него, сечи! Защото егоизмът е свято нещо в живота - той е в основата на творбата и там се отдели още тази същина, тръгна отделно и сега ето я. (Сочи себе си).  Да се пазиш само от лъжовното напоследък учение за отбранителността, която трябвало да замени нападателното положение. Начало на смъртта ти е това.

(Групата на Демон излиза, Сатан довежда духовни служители, проповедници и разни сектантски оратори, между които и една монахиня, която застава настрана.)

АНТИХРИСТ
Мои най-мили братя, вий, които отначало не познахте моя лик, сега се събуждате вече и почна да прозира истината в тъмната ви душа. Вие се покланяхте на невидим Бог, после за успокоение турихте образи в черквите, символи и знаци, и обреди за успокоение почитахте, но ето че прогреса никой не може да спре, моята истина си е истина, тя трябваше да тържествува и ето я сега. Знаете, че Бог няма, че всичко е това, което виждате, че се движи. Всички, които идват като Синове Божии, не са такива. Ако бяха богове нямаше учението им да загасва из вековете - значи забравя се, а това, което се забравя, не е вечно. Защо направихте Бога си вечен? Ето Бог - животът, насладите, удо- волствията, богатствата, разкошите, жените и парите. Чудно ви е защо така говоря, не ви съблазнявам, но ви казвам истината и блажен е, който я разбере.

1-И ДУХОВЕН САН
Досега аз бях пастир на цялата християнска черква, а сега що да правя?

АНТИХРИСТ
Пастир си на цялата църква ли? Тогава всички, които се отричат от нея за някаква истина вън от нарежданията, каноните, проклинай ги, убивай, изгаряй - така ще оправдаеш силата на авторитета си.

2-И ДУХОВЕН САН
Ами аз, който се явих против едното лице на Божеството? Може ли да са три, като навсякъде са по две нещата: мъж-жена, бяло-черно, топло-студено.

АНТИХРИСТ
А, браво! Основи си нова черква, създай секти много и ги разклони по целия свят. Ако по- късно съзнаеш, че лицето на Бог не е двулично, а еднолично, пак така раздели се наново. Така с борба ще се движи борбата постоянно и никога няма да умира човечеството в скука и застой.

3-И ДУХОВЕН САН
Аз пък не вярвам във всички обреди, защо са тези игри като на театър в икони и фигури.

АНТИХРИСТ
Имаш право! Комедии са това и смесица. Унищожи ги и като прочиташ писанието си само, изпълнявай така буквите и числата му, откажи всичко, що е вън от писанията. Така няма да претрупаш ума на децата си, но, ако ги учиш на любов към ближния, пак грешиш. Там пише любов, ама то се разбира: обичай себе си, а не ближния. Как можеш да обичаш друг, а себе си да жертваш. Така отречи всичко и правото на другите религии, и прераждането, което толкова смущава моите братя, и закона за наградата и възмездието, който наричат карма, онези там мизерни будисти, защо ще се плашите с този закон, казвайте също така: човек един път се ражда, живее и като чете тази книга ще се спаси, като умре там ще го научат ангелите що да прави като се разкае със сълзи. Има ли нещо по-лесно от това, о, проповедниче, на големите салони! Ще си облекчиш главата, но не с мъгли, а със злато гушата. Само се пази да не изпаднеш в благодеяния, че това създава леността, пък аз против нея съм.

МОНАХИНЯ (РЕЛИ)
Ами аз, бедна монахиня, аз що да правя, като нямам никаква черква. Измамена от всеки аз се отчаях и отидох в манастир, и загубих се там, и никой не идва при мен, само бедни и унизени, голи и отхвърлени, те хлопат и питат за стари истини, има много скрити книги там и те пишат, че някога ще слезе тук лъжебог - Антихрист, и ще мами хората, и ще им дава в шишета жива вода и който пие, загубен е. И вчера, преди да дойде Сатан, четох, че кога дойде той, на изток ще се яви Звезда и той ще я нарича негова, но това е измама, на друг е, който идва сияен след него и тежко на тези, които се излъжат.

АНТИХРИСТ  (поглежда Сатан)
И ти ли ми водиш изроди, Сатане, и ти ли забиваш нож в сърцето!

САТАН
Обезумяло от нещастия и измамено момиче, остави го, то е било блудница по улиците, отхвърлено и презряно отишло там. Не го исках, но само дойде.

АНТИХРИСТ
Прощавам ти, дъще, но иди си и не говори вече така, защото ще навлечеш зло на новото време, ако го повръщаш по старите учения. Ти си умно, но бъди и благоразумно, сега целуни ми ръка да те простя.

РЕЛИ
Тебе! А знаеш ли кой си ти? - Ти си този, за който пишат книгите - лъжебогът, Антихристът! Разбрах те, защото на истината казваш лъжа, а на лъжата - истина и свети нещо злокобно в очите ти. Не го ли виждате, защо тръгвате по него?

АНТИХРИСТ  (стреснато)
В името на звездата ми, мълчи, ще те изругая и ще те направя скитница да ходиш по пустини и никога дано не се виждаш, и с плодове да се храниш, и със сухи кори да се поддържаш, о, ти жено на старата вяра!

РЕЛИ
В името на звездата ти казвам, че ти ще победиш, но тъкмо като се издигнеш, като тежък камък ще се стовариш върху главите на всички твои служители и те ще умрат от собствената ти тежина.

(Всички духовни санове я прекъсват да не говори.)

1-И ДУХОВЕН САН
Жена си, нечисти духе, мълчи! Ти измами Адама, нечестивице!

2-И ДУХОВЕН САН
Ти си половина от мъжа, мълчи, ако жените знаеха повече от мъжете, досега и те щяха да идват като Богове, а досега ни една Богиня не е основала религия.

3-И ДУХОВЕН САН
Нито едно от лицата на Божеството не е изобразено в женска форма или начало женско. Отвсякъде си изхвърлена, жена, мълчи!

РЕЛИ
Защото вие никога не сте били достойни да проникнете в онези потайни прояви на Божеството, в най-висшето тържество на Творбата излиза мистериозният и всякога в було скрит, сладкият и красив лик на Жената. До тази висота вий още дълго няма да можете да проникнете, о, горди умове на праха!

1-И, 2-И, 3-И ДУХОВЕН САН 
Мълчи, мълчи, мълчи!...

АНТИХРИСТ
Браво, мои братя, така! Ето как жената вместо да убие змията, нека ние, змиите на мъдростта, да убием тази жежка природа от любов, нежност и състрадание - за деца необходима, догдето са още слаби, а вий сте мъже. Сега за уверение, че тази жена не ви е размътила вярата в мен, елате ми целунете краката!... (всички отиват и му целуват краката).

РЕЛИ  (настрана)
Светла и ярка, мила Звездице от изток, виждаш ли това кощунство! Аз си отивам пак в манастира и тогава ще дойда пак, когато видя по земята, че ходи твоят лик.

(Всички си отиват и след тях нелепият и лицемерен Велзевул води своята група - букет от най-разнообразни цветове: философи, учени, артисти, литератори, поети, певци, журналисти, живописци, скулптори..., най-назад върви жена млада с розова наметка, лира в ръце, скромно и полу-тъжно настроена изглежда, че крие цял друг свят зад блуждаещия си поглед. Антихристът като я вижда, обръща се към Велзевула.)

АНТИХРИСТ  
Велзевуле, и тук има жена, да не е като онази, братко?

ВЕЛЗЕВУЛ
Не, скромна певица, повече поеми и песни пише и ги пее на народа понякога. Ето, под мантото й е лирата.

АНТИХРИСТ  
Тогава ние можем да свършим тази среща с песни, хорове и музика - такова разнообразие! Весела компания! (Към всички)

Вий сте най-веселите братя на земята. Вий давате на живота благостта и го издигате до върха на опиянението. Вий сте чародеи и може да направите тълпата и да плаче, и да се радва, и да пирува. Силна сте вие раса в еволюцията. Едните като говорят за истината и науката, други пеят и пият за този живот, който науката открива. Поклон на вас, мои чеда, но вие още не сте мои напълно, защото не съм ви казал секрета, но вам ще го кажа. Както на политическата група секретът е разделяй и владей, бори се и ще победиш, както на верската религиозна група е - Бог е в буквата на писанието, не във вас е, че всичко е материя, но вий сте две групи: на ума и на чувствата, тогава ето: на първите, тези в науката, секретът е, че всичко е материя... Знаете ли що е материя, о, учени глави? - Ето: частици невидими атоми, които като се движат едно около друго, овиват се и се прилепят, и правят тела. С какво, ще питате, атомите се движат - ето: от зефирите, а зефирите се създават от нашето дишане - всяко издишане прави вятър и никога не се губи. А спояването става от влагата на нашите уста. Така че вън от тази материя нищо няма. Всичко е материя, душа няма, ни безсмъртие. Материята е безсмъртна и силата си е в нея, тази, която се движи, тя си живее сама. Ето основата на моята секретна доктрина, малко отвлечена, но вам предстои да я доразвиете вече, а ние до тогава, доколкото я използваме, след нас тя си живее, а ние - не е важно какво остава след нас като остареем и не можем ли да поискаме да живеем още - напущаме живота с удоволствие само да се отървем от мъките му.

ФИЛОСОФ  
Аз какво да уча като философ?

АНТИХРИСТ
Вън от разума нищо няма, той е следствие от комбинации между атоми и молекули.

ЛИТЕРАТОР  
Аз какво да пиша?

АНТИХРИСТ
Че животът е сладост от чувства и страсти, че има и идеални усещания, но те не са истински, защото отдалечават човека от живота. За живота само пиши. Научи хората да знаят да любят, убиват, да пият; да живеят, давай сцени на най-свободни чувства и довеждай ги да пеят: ах, женици, вий, женици...

АРТИСТ  
Ами аз на сцената как да се държа?

АНТИХРИСТ  
Давай ход и на най-низките похоти и като туриш жената на коляното си, целувай я до захлас, нека всеки да види що за лудост е това жената - тя е вода, която трябва да се изпие до капка, чу ли! Възторгвай се понякога, но това само да бъде като безмълвно доказателство, че чувствата толкова са по-реални, колкото са по-естествени.

ЖИВОПИСЕЦ  
Аз що да рисувам?

АНТИХРИСТ
Голи тела във всички най-съблазнителни пози и ги изнасяй на улицата. Ако рисуваш пейзажи, е загубено време, защото всеки вижда природата, както си иска. Рисувай задкулисното, но реалното, да не се срамиш даже да изявяваш най-ниския животински акт - нека всяко деяние човешко излезе на книга - вън от реалното загубен си.

АРТИСТКА
Ами аз, славний царю на истината?

АНТИХРИСТ
Ти ли, красива жено - прави на улицата това, което на сцената представляваш. Животът е сцена, защо да не я пренесеш и на улицата. Ходи полугола и гола, даже се събличай и всякога туряй връх на всички пирове с целувките си, жена земна, наслада си ти - ето твоята роля! Всичко, целувки, пир - ето твоето място, натам лети със сърце и тяло!...

ЖУРНАЛИСТ  
Ами аз какви новини да пиша във вестника?

АНТИХРИСТ
Продай съвестта си и пиши това, което ти се плати. Патриотизмът да ти бъде само като средство да ловиш мухите в капана си. Пиши за силния на деня, защото той най-много плаща, застрашавай падналия и го изнудвай, догдето ти даде пая от придобитото, догдето е бил на власт. Хвали, догдето е силен, псувай, като падне, ако ти заплати - пак го гали, възвиши го до цар и като гений го възхвали. Ако си от някоя партия, псувай другите и казвай все: Лъжете! Догдето вземете властта и после стани най-сериозният вестник, и тогава ще те нарекат „официоз".

РОЗЕЛИ (БАРДКА)
Аз няма да питам що да правя - аз пея и за лошо, и за добро, и за всичко, моята лира е отглас на всичко, що става по света и всичко, що е видимо и невидимо.

АНТИХРИСТ  
Как и невидимо?

РОЗЕЛИ
Да, невидимото е, което ражда видимото, и сега онази звезда там, виждаш ли я, сама ли е светнала? - Не, друг я е създал...

АНТИХРИСТ
Заблудена си, дъще, ако така пееш, загубено ти е времето, животът не се ползва от теб. Пей за мъже, за жени, за герои, за борби, за убийства, за революции - ето твоето място.

РОЗЕЛИ
И за еволюции...

АНТИХРИСТ
Що? От где знаеш това?

РОЗЕЛИ
Онази звезда ми го каза, хубавата онази ярка сестра на лазура - каза, че животът е колело на еволюции и твоята се свършва, тази на лъжата, телесната и егоистичната.

АНТИХРИСТ (към Велзевул)
Ето, брате, и твоя плод!

ВЕЛЗЕВУЛ
Как се провират тези хитреци, облечени с най-скромни облекла, не може да ги улови никой и от тихи и скромни, току изскочи вулкан.

АНТИХРИСТ
А не знаеш ли, че такива са неговите помощници от лазура, нашият противник си служи вече с такива отхвърляци на обществото и живота. (Към Розели.) Като знаеш толкова, запей една от твоите песни, може да не е толкова противна на новата истина на разума.

РОЗЕЛИ  (Вади лирата изпод дрехата си и запява)

От далеч го аз обикнах, 
От далеко той живее,

Тук бе долу на земята,

где море се сега лее,

Той живееше като птиче
сладкопойно по горите

И аз цвят до него нежен

се люлеех на мечтите

Кат сияния чаровни, 
що излъчваше красиви

Тук до моите нежни скути

сладки, мили, миризливи.

Друго море ни залея, 
в друго поле ний литнахме

И кат мъж, жена красива,

кат двойка се прегърнахме,

Аз за него, той за мене -
оттогава тъй живеем

И все заедно къде ходим,

с два гласа сладко пеем

Пеем песни, много дълги, 
песни чудни, безконечни

За животи там безкрайни,

нивга тука неизречени

И Розели той воде ме, 
пък аз Орос, герой славен,

Кат звезда сега блестяща

от небето тук свален!…

Това Ти си, славний Царю, 
Антихристо всесветовни

Ето, моите сал за тебе

устни сладки и любовни,

Ако искаш прегърни ме, 
жена мила да ти стана

И при тебе вековечно

само твоя да остана,

Едно само от теб искам: 
там онази звезда мила

Да я сваляш пред нозе ми,

като птица лекокрила

Нека падне в крака ни,
да ни служи кат слугиня

И до нея само аз тук да бъда кат Богиня…

АНТИХРИСТ
(Различавайки от вървежа на песента противност на неговото учение, прекъсва песента).

Ето, казах ви, че те не знаят що искат, звездите искат да им сваляш, за да станат твои жени - о, паднали от миналото творения, недоживели тогава, сега идвате със своите стари патриархални чувства и бъркате на новия стремеж.

РОЗЕЛИ
Остави ме да си довърша песента, защо ме прекъсваш, или не е спокойно челото ти?

АНТИХРИСТ
Няма време сега, остави за после, сега народът чака отвън, иска да му говоря.

РОЗЕЛИ  (настрана)
Добре! Но тогава, когато чуеш края на тази песен и твоят край ще бъде.

АНТИХРИСТ
Елате сега всички да си стиснем ръцете, о, учени, философи, артисти, литератори, поети, журналисти и всички проповядвайте новото учение. То е, което ще спаси света от ноктите на злия Бог, който ви праща и хубави, но и лоши неща, пък аз ще победя живота и така ще настъпи златният век.

(Всички отиват и се ръкуват, само Розели излиза гордо и презрително.)

АНТИХРИСТ  (на Велзевул)
Казах ти, Велзевуле, че ще имаме работа с това момиче. Но аз, който не се боя от стихиите, бурите, земетръсите, от потопите, та сега от едно момиче ли ще се уплаша! Пуснете народа да чуе истината - аз ли съм спасителят или не.

(Велзевул, Демон, Сатан излизат да пови- кат народа.)

АНТИХРИСТ  (сам)
Сега ще се реши съдбата ми от множеството, което е гласът на силата, от единството не ме е страх - народът може да ме издигне. Ако и той приеме учението ми, спасен съм. Скрито някъде в душата ми се говори, че ще победя, ще стана цар, ето знакът, звездата побледня горе, ама ще рекат от слънцето. Не, от моя успех. Съмна се и тя изчезна. Така, кога се съмне за разума, изчезва духът на истината, ето защо моят принцип е всичко да е светло за ума. Тогава онази звезда гасне, а когато умът се потопи в живота, никой вече не гледа в нея - и аз съм спокоен. Кураж, кураж, царю на тъмата, ти, който светна с нощите на духа.

(Идва народ множество, водени от Велзевул, Сатан и Демон, между тях и трите мисии. Антихрист става важно и им излага с бляскава реч тайната на живота, дотогава забулена в мистерия.)

Драги мои братя,
Може да има противници между вас на моето учение,  но те са малко вече, всеки търси истината и аз съм пратен от горе да ви я открия - това е знакът на моята звезда.

Ура!  (вика народът). Да живей!

Вие не ме познавате, но аз съм вашият спасител. Един път идва спасител и всички до сега не бяха, аз съм единият и веднъж идвам само, и кой чуе, нека чуе. Който не дойде, така ще си отиде без да знае защо се е раждал.

От тъга и мъка за вас дойдох, като ви гледах от горе как се мъчите и могъщество и сила ви давам, откровение висше, че: Бог няма, материя е всичко, че душа и безсмъртие няма и всичко изчезва след смъртта - като знаете това, ще се съблечете от всички стари суеверия, страх и съвести леки ще се възнесете към борба за истината, без избор на средства, защото като няма едното, няма и другото, т. е. грях, лъжа, наказание няма. Грях е, ако си беден, ако не нахраниш децата си с месо и богатство, ако ги оставиш с мисли за тънки чувства, нежности и любов, защото борба е животът. Учете децата си да се борят, иначе ще бъдат убивани от по-силните. Грях е да си мъчиш тялото, да не ядеш всичко, да се въздържаш и умерено да живееш, догде склопиш очи. О, колко е ясно сега, нали, животът като му съблякохте мистицизма и тъмното покривало на духа.

Браво!  (вика народът). Да живей! Ура!

Борба ви предстои с всички тези горни сили, догде ги изгоните от себе си, от царството си. Идете сега, затворете училищата им, черквите им, първенците им, учителите им, турете ги един срещу друг сами да се убиват. Но само вие може да направите това. Не, цар трябва да си изберете - един само, най-умният, който най-знае от новата истина, а кой е той? - Този, който говори за общото, а личният си интерес следва, ето принципът! Имате ли си човек за цар? 

Нямаме  (вика народът), стани ни ти цар! Ти си нашият светия, а ние - твоите помощници. Избираме те, ела с нас, имаме палати за тебе, градини и всичко. В мир ще живеем, ние сме кротки същества, искаме само да знаем, а ти сега ни носиш знанието.

(Лицемерно към своите помощни ци.)  
Съгласни ли сте, братя, Велзевуле, Сатане и Демоне?

ВЕЛЗЕВУЛ, САТАН И ДЕМОН 
Да, съгласни сме,в името на народното общо  благо.


АНТИХРИСТ  (към народа)

Да бъде вашето желание.


Ура! Да живее! (вика народът и го взема на ръце, и понася из полето към града. И то тъкмо в това време, когато първите лъчи на слънцето хвърлят първите си зари. Всички отминават, остават само Менес, Розели и Рели).

МЕНЕС
Скрий лъчите си, о, слънце! Когато ти вчера залезе и настъпи нощ, знаеше ли, че днес ще огрееш тези поля в своето ново грехопадение?

РЕЛИ
Драги Менес, как да не е знаело, ами тази Звезда нали се яви през тази дълга, безконечна нощ.

МЕНЕС  
Но дали ще има някой да я разбере?

РЕЛИ  
Ами ние нали затова сме тук.

РОЗЕЛИ
Да, Менесе, ние ще тръгнем из народа, ти със своята мъдрост, Рели със своето състрадание и любов, аз с моите песни за вечната красота - така ще подготвим падналия народ.

МЕНЕС
Да, защото той ще дойде, идва! Това е знамението! Да вървим по народа - той въздига Антихриста, и той същият, като съзнае, ще го събори от мястото му, защото народният глас, кога е справедлив, е глас Бо
жии и ще постави истината на своя престол в нейния блясък.

РОЗЕЛИ  
В сърцето.

РЕЛИ  
И в душата.

МЕНЕС
Но народът всякога иска да види, затова ще дойде Орос - народът е наивен и не разбира от звезди, ето, тази звезда на любовта и красотата я нарече вместо любов - егоизъм. Но така е, между хилядите треви израстват малко цветенца и между хилядите цветове - малко красиви рози, а между тези рози, колко са лотосите? - Малко, така в сърцето и в душата трябва да изникне тази Звезда на изток, иначе безплодна е - тя ще дойде, но ние трябва да я посадим в тях.

РЕЛИ
И затова тя свети вече.


МЕНЕС

О, не, Рели, ти забрави, че не свети Орос, а Урания му дава блясъка - слънцето е тя, зад него е, но Орос идва и се отдалечи от Нея за спасение на човечеството.

РОЗЕЛИ  
Това, което сега вика на Антихриста: да живей!

МЕНЕС
Така е, през мрака се ражда светлината. Да вървим - по тях...

Излизат. А народът, въодушевен от възторг за новия си цар, обикаля полето и го носи на ръце. Техните викове привличат вниманието на целия град и околност, тълпата става голяма, от коли, каляски и коне. Бедни и окъсани по тях вървят със засмени лица, че е дошъл месия. Процесията минава пак през същото място и пее прочутата песен, с която се възцари Антихристът - за да падне веднъж - завсякога.  

Антихристите тържествуват и викат: Браво, народе, браво! Отминават наново. След тях се явява пак Менес, Рели и Розели.

МЕНЕС
Каква заблуда! И този същият народ после ще вика долу...

РЕЛИ  
Що е разумът, защо се чудиш?

РОЗЕЛИ
Нали знаеш неговото постоянство.

МЕНЕС
Наистина по-меняемо нещо няма от него. Тежко на този, който му се качи на каляската, защото тя сама върви без водач и водач й става всеки случаен минувач, а колата се движи по наклон и пада в бездни.

РЕЛИ  
Цял ден го носят и възхваляват. Ето, нощ пак идва.

РОЗЕЛИ  
И ще огрее пак Звездата на изток.

МЕНЕС  
Ах, дано вече не грее там, а тук!

РЕЛИ
Къде, драги Менес?

МЕНЕС
Тук, на тези поляни, където мракът сложи за десетки години черно було.

РОЗЕЛИ  
И стъмни се вече. Да потърсим звездата.

РЕЛИ  
Мой мъдри Менесе, защо я няма?

МЕНЕС
Наистина няма я вече

РЕЛИ
А къде ли е сега, над кои полета?

РОЗЕЛИ
В кои ли сърца?

РЕЛИ  
В кои ли души?

РОЗЕЛИ
Не, тя не е вече звезда, а Човек-Месия, който идва да спаси света.

МЕНЕС
Не, драги сестри, тя е вече любов, която озарява земния шар.

РОЗЕЛИ
Наистина, колко е приятна тази нощ! Нещо завея живо около нас и като че ни говори, едно сияние усещам в сърцето си.

РЕЛИ  
Една яркост сладка в душата си...

МЕНЕС
Ние да, ами онзи там заблуден народ? Знаете ли, ще видите не след дълго каква мизерия ще настане, каква борба и егоизъм! Личността ще вземе връх и няма да има ни закон, ни авторитет, ни страх, ни вяра, ни надежда - нищо!...

Приятно е, приятно е много, но не свети вече звездата там, а тук разкрили сърцето си, но само този ще възприеме това благословение, който е чист, добър и любящ - само който в сърцето си я усети, уви! А за всички други нищо не е.

Да вървим вече по народа, след стъпките му и отпред, и отстрани - сега той е нашата звезда, че вижте, онази угасна, угасна, угасна...

Излизат, произнасяйки последните думи. Настава абсолютен мрак, без никакви звезди. Надалече се чуват още дивите крясъци на тълпата, която възцарява слезлия Антихрист.

   Следва.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1664999
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930