Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2011 18:39 - Какво е това Антихрист?
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 2262 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 09.09.2012 23:14


Аз също като останалите човеци не знаех какво е това Антихрист и как да го позная. Помогнаха ми Драмите на ТОД, които са писани като че ли точно за мен. С помощта им аз се събудих и сега ще се опитам да събудя и готовите:

ОРОС
А защо е всичко това, нали всички хора са по едно подобие направени?

 

ХРОНОС
Още когато се отделя частицата от Божеството, тя е самостоятелна, свободна и нейната свобода е безконечна, и понеже тя слиза, едно стъпало вече по-долу проявена, тя се откъсва от абсолютната хармония и от тогава още се почва борба на два стремежа - единият на свободната частица, която пада надолу към грубите, но силни усещания, а другият стремеж на любовта към висшето щастие. Самостоятелността на падналата частица отива до там, че забравя произхож- дението си, съзнава се като единна и самостоятелна в долния набег и отрича нагорното съществувание. Така се създадоха противни същества и прояви на Всевишното и почнаха борба против Него.

ОРОС
Против своя Създател!

ХРОНОС
Това е характерната същина на нисшия ум, с който живее телесната природа, и тази същина си образува царство, и цар си избра, и го въплъти в огромната маса от мисъл форма, която се оживи, взе образ на нещо изродено и стана противният факт в Божественото царство, и, разбира се, това не може да бъде абсолютна сила, тя бива победена, но там, където мине, прави разрушения, нещастия и злини.

ОРОС
Коя е тази сила?

ХРОНОС
Това е, което сега на земния шар е взело най-силно изражение, което завладя всички умове и сърца, което стигна до най-високата си точка на живота, като всяко нещо в живота, което ще изчезва след това. То е същото това, на което всички сили се покланят и го смятат за истински живот и блаженство - онази заблуда, онази огромна маса от черен облак, която застрашава унищожението на човечеството.


ПСИХЕЯ

Хроносе, защо така силно се вълнуваш, ти никога не си говорил така с жестове и някакво възмущение. Като че нещо скрито знаеш, което и ние не знаем.

ХРОНОС
Нима не знаеш, Психея, какво стана със Земята! Че тя е сега едно черно покривало, един траур за светещите Синове на Лазура - там се чува непрекъснато тъжен звън на истината, която умира; там се бият погребални камбани на красотата, която изчезва, и на любовта, която се заравя в пръстта.

ВЕНЕРА
Защо, какво е станало?

ХРОНО
Там слезе Антихрист!

ВЕНЕРА И ПСИХЕЯ (потреперват)
Кога това и какво ще стане?

ХРОНОС
Той е цар сега на земния шар, онзи противник, онази силна мисъл форма на надолните течения, която се оформи в живота и тръгна да мами хората и да ги настройва против истината и доброто. Тази хитра и изкусителна сила, която е есенцията на лъжата и измамата и която е способна да вземе най-съблазнителни форми на истина, красота и любов и така увлича душата, щото тази не забелязва как бива увлечена и погубена.

ОРОС
За пръв път чувам това име

ХРОНОС
И когато ти си се родил, Оросе, и твоята звезда е светнала на хоризонта, той - Антихристът, изкусният ясновидец на това поле, всичко разбрал, потреперал е от злоба и яд, защото твоето раждане е неговото умиране. Озлоби се той на живота, като разбра, че Великата Творба роди тази всемогъща същина, която ще го разруши и тогава още взе решение да употреби всички свои сили и способности, да удовлетвори поне своята злоба, ако не да победи. И слезе на Земята, и обсеби всички умове, завладя всички отрасли на човешкото развитие - грабна науката, изкуствата, поезията, религията, почерни живота. И сега, ако отидете там ще видите, че няма нищо, което да не е под неговата власт и сила. Всичко управлява Антихристът и седи бляскаво на своя трон, всеки ден се увеличават пълчищата му и го уверяват, че ще победи. Той не вижда по-далече от планетата или се прави, че не вижда, а не знае ли той, че именно празното междупланетно пространство роди Орос - противник на този страшен Антихрист.

Да, драги мои съжители, няма нищо на онази поляна на живота, която сега е там, да не е обхванато от Антихриста. Той е на царски трон, който управлява народите, той е в кабинета на политическия водител, който от мъдър водач на народа, направи го тиранин и амбициозен гонител на подобните си. Началото на Антихриста е разделение и той направи от политиката партии, като раздроби едно и също общество на много противни лагери да се борят, защото борба е животът на Антихриста. Той постави личното право за идеал и интереса за закон, защото омраза е неговата същина, а омразата се ражда от егоизма. Той влезе във всеки човек поотделно и го откъсна от цялото, и той е, който му каза: „Вън от тебе нищо няма, убивай!" Антихристът е сега в кабинетите на науката, която унищожи съществуването на духа и прогласи за Бог някаква жива материя със сляпо инертно движение от случайни срещи на частици-атоми, с това създаде материалистичния егоизъм и всички следствия от тази напаст. Той цари и в изкуствата, като им хвърли мрежа, че най-хубавото нещо е във видимия свят - в илюзията! Помислете! А не знаят бедните живописци и скулптори, че зад тази природна проява има идеални образи, които чрез невидими строители се мъчат да реализират и въплътят своята красота, но те не виждат - интуицията им биде заблудена и ясновидството - почернено. В поезията влезе, в литературата, в драматичното изкуство и сега там всяка драма е оргия от тържества на онези ниски човешки сили, които възбуждат най-ниската човешка и животинска природа. Висшият идеал на поетите за безсмъртната красота и любов изчезна и всеки сега възпява своята любима, която на улицата е срещнал, и възпява й, знаете ли що?...

ВЕНЕРА
Ах, какви тъжни работи ни обаждаш, Хроносе. Като че гледан животът така отдалече, прилича на един въплътен ад.

ХРОНОС
И е. Ад е сега животът. Антихристът влезе в черквите и ги раздели на хиляди парчета, и знаете ли колко изкусно?

Нали всяка дума е израз на идея, а всяка идея е нещо безконечно, защото същината й е Божествена и като така, тя се разбира от всекиго дотолкова, доколкото разбиращият е съвършен. И когато тези представители на религията взеха да тълкуват писанията и думите на мъдреците, всеки разбираше думите, както той си знае, а Антихристът намери удобния момент и внуши на всекиго гордата идея: ти си прав. От тук - хиляди разделения. А истината е една, там, където има спор, няма истина, защото истината е преживяване на Божествено самочувствие и съзнание в Цялото, а не е нито дума, ни мисъл, ни въображение, тя видно не съществува в ума, тя в него изчезва, защото е в духа, но Антихристът тури мрежа между ума и духа и така усили единия за сметка на другия. Да, мои съжители, Антихристът така завладя и Божия земен дом, и сега той е тържище, което с пари се откупва - една молитва дотолкова е дълга, доколкото златото е тежко, едно четене дотолкова се издига, доколкото е платено, и то как се четат скритите изрази на мистерията? - Само формално и затова тяхната сила не излиза по-далече от черковните врата. Увито е в булото на Антихриста всичко и сега тези огнища не са Божествена мъдрост, защото не се дава никакво право на разсъждения и знание и като са взели право на сила, обърнаха се в политически и социални общества, които заповядват и не дават право на свободно изричане на истината - така е навсякъде, където всеки дом стана тържище за лична облага. А така не се развива Духът, Божеството в човека не се развива от мрежи и заблуждения, а от знание, и то знание за всичко в пълната му цялост, защото Антихристът е безкрайна същина и неговата природа трябва да бъде разбрана навсякъде, та от всякъде да бъде изгонен.

ПСИХЕЯ
Ах, какви тъжни работи разказваш за живота!

ХРОНОС
И не е само това, а знаете ли? - Всяка набрана зла и лоша сила става маса, която, като се трупа, после се оживява и тръгва да търси място за изхарчване и както облаците правят буря от неизхарчена електрическа енергия, така и чувствата, и мислите на набраните тълпи. Това лъжливо учение и тези заблуди се набраха и изразиха в една ужасна буря от борба, която сега там вилнее. Бой и сражения е сега земното кълбо и това всичко е дело на Антихриста - тя се почна между държавите, а сега се въплъти между общества верски, изроди се в разни партийни убеждения. Там сега има демократизъм, материализъм, либерализъм, социализъм, републиканизъм, болшевизъм, - всичко е дело на Антихриста. А във всяка държава, и още партии, носещи името на шефовете си, който за всяка друга партия от същия народ е тиран и усмъртител - всичко това е дело на Антихриста, на заблудата, която докара нисшия ум, на който по внушение на Антихриста се даде първенство, даде му се глас на абсолютизъм и се забули истинската божествена природа на човека.

Ето в каква страна и живот ще слезеш, драги Сине, ето, нима не предчувстваш твоето предназначение. Твоята звезда, която блести, нима не ти нашепва вече, че всичкият този хаос иска сила и мощ, за да се възроди. Божество иска - сила могъща и благословена, която за царете цар да бъде, за науката - наука, за философите - философ да бъде, за поетите - поет. Всичко да може и знае и един негов замах да бъде сила, която да руши тронове от измами и заблуди ковани, да руши и училищни скамейки от гордост и самомнение тъкани, да руши картините на разврата и песните на страстите, и театрите на оргиите, да унищожава партиите на интересите и тираните на народите, да хвърля покривало върху софистическите речи на ораторите. Когато всички тези изроди, като са стъпили на ниското стъпало, виждат само бойно поле, а там истинските лазури на истината. Любовта и светостта е далеч, изчезнала е в тях, угасена от злото, от ниските стремежи на ниската природа, удавена в алчност и интереси, в желания и тиранство, в гордост и самолюбие...

За да бъде унищожен този демон на злото, този Антихрист, трябва да слезе сила Божествена, същество, осенено от висшата любов и могъщество, което всичко да може да знае и с висшия поглед на своето състра¬дание да възвърне тихия и слънчев дух на човешката Божествена същина. Само Божество може да спаси падналото човечество и там смирените, като повдигат поглед, виждат някакви зари, а там любящите, като отправят своите въздишки към лазура, виждат звездата вече огреяла на хоризонта и вдигат ръце тези любящи сърца, и молят се тези красиви и чисти лица... Оросе, викат теб! Ти си избраний, ти ще си спасителят на бъдещото човечество - Месия, сега за тази епоха това си ти, о, красиво и чисто дете на пустинята! Ти, хранено тук от чистите зефири на Оазиса, въздигано от неговите песни на чистите горски дъбрави и люляно от лъчите на красотата на Венера, и милвано от нежните и хубави ръце на състраданието и любовта на Психея, ти, дивно дете на въздушния лазур, който някога се сви в трепети и те спусна тука на Земята. О, колко е възвишено това, което те роди! Да бих могъл да го изразя, нима би се появило ново слънце на хоризонта - слънцата се раждат от такава сила и целувки на сърца във възторг от любов, която е непозната, защото е безконечна, която е безконечна, защото е всеобемна.

ОРОС
Твоите открития съвсем смутиха моите мисли и чувства - една чиста и цветна любов ме милваше досега из тези красиви поляни на усамотението, но ти тури една стрела в сърцето и аз усетих болка. И сега всичко това хубавото тук, спокойното и възвишеното, като че изчезна. Викове, ридания, вопли пълнят моя дух и нещо ме влече натам, за където досега ми говори.

ХРОНОС
Това са световните твои братя, с които си свързан със златната нишка на творбата на вселената тук. В един момент всяка творба става, тя е число на израза и всяко число излиза от Единния Извор, може ли тогава да няма връзка между тях и теб, о, избраний! Но ти си тук на по-висшето стъпало, развити ето така върви - по числа...

ПСИХЕЯ
И какво сега мислиш, Оросе?

ОРОС
Да отида там.

ВЕНЕРА
Ах, каква сладка дума! Виж, майко, и ти, татко, как звездата засия още по-силно там.

От "Звездата на Изток" ("Орос и Урания") - трета божествена драма на ТОД  

http://www.spiralata.net/booklist.php?LangID=0&Letter=%D2
  

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1660486
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930