Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2011 16:04 - Кой покръсти българите и кога?
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 19518 Коментари: 11 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кой покръсти българите и кога?

Днес е прието, че покръстването на българите се е случило по времето на цар Борис І през 864 г.

„Дълго време за безспорно се счита становището на Васил Златарски относно 865 година като година на покръстването. Той се аргументира с Балшенския надпис – „покръсти се от Бога владетелят на българите Борис, преименуван Михаил, с дадения му от Бога народ в годината 6374 (866)”. Но тъй като горният край на каменната плоча, върху която се намира посоченият надпис, е отчупен, текстът „покръсти се от Бога владетелят на българите” всъщност е въведено от големия български медиевист. Впоследствие някой автори (Г. Цанкова-Петкова) изказват предположение, че може би липсващата част е указвала граничен надпис от типа на Наръшкия надпис на цар Симеон I.

Други изследователи приемат 866 година. Повечето автори считат, че логиката на събитията и сравнителният анализ на различните източници сочат покръстването на българите през 864 година.”

http://bg.wikipedia.org/wiki/Покръстване_на_България

Но Мауро Орбини и Паисий Хилендарски твърдят нещо съвсем друго. Те пишат, че християнството е наложено на българите от Омуртаг, а не от Борис:

„Но когато умрял Крум, когото гръцките писатели наричат Друн, наследил го брат му Муртаг (Омуртаг, Муртагон), наричан от някои Ормортаг, а от Кедрин – Критаг, който бил по-жесток от брат си. Като видял, че българите постепенно преминават към християнството, той пламнал от яд и повикал епископ Мануил и главните му помощници; почнал отначало да ги убеждава с благи думи да се откажат от християнската вяра и да приемат вярата на българите. Но тъй като те отказали да сторят това, неповлияни от обещанията и заканите, които им отправил, накрая след разни мъчения ги убил. И тъй като след това бил няколко пъти сразяван от ромеите и докарван до положение да не може да им противостои, той сключил с тях тридесетгодишен мир и върнал всички роби. Когато всички те се събрали, за да тръгнат за отечеството си, Омуртаг съгледал сред тях споменатия по-горе Василий, който бил навлязъл в юношеските години и с изящната си външност и подчертано благородство се смеел и танцувал сред тълпата. Повикал го при себе си, хванал го за двете ръци е го целунал, подарявайки му една необикновено голяма ябълка. Този се навел към коленете на българския цар и я приел с удоволствие…

… Сестрата на Омуртаг преди време била взета в плен и изпратена в Константинопол. Оставена в императорския дворец, тя била покръстена и получила образование и при сключването на мира с Омуртаг му била върната в замяна на Теодор Куфара, който бил негов пленник. С връщането си в България сестрата се стараела по всякакъв начин да привлече брат си към християнската религия, като многократно влизала в спор с него и му изтъквала тайнствата и божествената сила на християнството. Но макар всички тези неща той да бил чувал преди това от Куфара, не пожелал да се раздели със своята религия преди необходимостта да го принуди да я приеме заедно с народа си. Тъй като цялото му царство било изтерзано от чума и глад, обхванало го голяма скръб и не знаел какво да предприеме. Затово прибягнал към онова, за което много пъти му било припомняно и говорено от неговата сестра, сиреч към Иисус Христос. Така той започнал да се моли на него да го освободи от тези злини и молитвите му били толкова настойчиви, че веднага бил чут. Като видял това, Омуртаг проводил вест, че иска да му изпратят човек, който може да го просвети във верските неща и да го покръсти. Веднага му изпратили един епископ, който отлично изпълнил задачата си. Както пише Кедрин, имало и друго нещо, което привлякло българския цар към християнската религия. И понеже Омуртаг бил силно пристрастен към лова и при това желаел да се занимава с него често – както когато излиза навън, тъй и когато си бил у дома, си построил нов дворец и заповядал монахът Методий, роден в Рим и отличен художник, да изпише целия този дворец с рисунки на много и различни видове животни. И така станало, че сякаш по божия промисъл не споменал пред художника какви животни иска да му нарисува, а като оставил това на преценката на художника, рекъл само, че иска животните да бъдат много страшни. Тогава добрият монах му нарисувал второто пришествие на Христа, понеже не можел да нарисува нищо по-страшно. Когато българският цар видял от едната страна нарисувано множеството от избранниците, а от другата – мъките, предвидени за грешниците, окончателно се решил да изостави напълно всички суеверия на своите предци. Но най първите велможи от царството му се разбунтували срещу това и искали да го прогонят, обаче той ги подчинил на волята си с малко войска, начело на която наредил да бъден носен кръстът, и така принудил всички да станат християни.”

 

image

Омуртаг, миниатюра от хрониката на Йоан Скилица

Съвремените историци казват, че Мауро Орбини е сгрешил. Макар и да пише своята книга”Царството на славяните” през 6001 г., след Тридентския събор, като използва наложената на него хронология, той все пак потвърждава своето твърдение:

„Платина в житието на папа Николай І пише, че българите познали Христа по времето на този папа и че папа Адриан ІІ им пратил епископи, да ги просветят в християнската вяра; тези епископи били Силвестър, Леопард и Доминик от Тревизо. Но Луполд Бубенбергски, който повече от другите се позовава на Летописи за българите и на гръцки автори, казва че по времето на император Людовик І при българите пристигнали двама епископи, за да ги поучат в християнската религия. А в „История на Франция” се казва, че българите познали Христа през 882 г., нещо, което Биондо отрича категорично в книга на втора декада, като казва, че българите са приели християнството много преди това, после станали схизматици, а по времето на Сверопил, крал на Далмация, приели католическата вяра. Същото твърди и авторът на „Регистър на хрониките”, който казва, че римският папа Николай І изпратил на българите епископи и свещеници, за да прогонят от това царство еретика Фотин, заразил страната с лъжливото си учение. Но не дълго след това, подбудени и подкупени с много дарове и още по-големи обещания от страна на константинополски свещеници, българите прогонили латинските свещеници и приели гръцките. Това довело до големи разочарования и разногласия между латинци и гърци.”

Откъде се е получило това объркване на имената? Как така Омуртаг е станал на Борис?

В “Зографска българска история”, написана през ХVІІІ век пише следното за Борис, братът на Крум:

“По Круна наста брат его Муртагон, что зоват греци Вулгарис, а латини – Богарис и Борис. Он бе славен с победами и великомудър в делах. Все свое войнство началници положи и судии оутверди и зреше на всеки ден, яко обращаха се болгари във вери христови по научения Василия владика Адрианополского и других свещеников и разгневи са и многими муками погуби я: и мир сотвури с кесаревою женою вдовицею Теодорою. Теофила Иконоборца и на помощ войцам своим иде даже до велика Армении против отметника ея ТомаМ и срацинов сред посече и прогна и Тома жива ят, и муками оуби: он еще от брата свое имаше под областию всю греческую землю даже до Италии, и иде с войнством в Панонию то вест во оу Срем и би се с кесарем немецким Людовиком и зело победим кесарево войско и пороби оусвои тия страни, потом и славяни покори западныя и оусвои: судии и началници постави им от своих болгаров, и паки возврати са на свой престол. И по мало позна стую веру и крести ся понеже имаше сестру пленену в царски двор в Цариград беше крещена и научена християнско вере и прииде ку брату своему: и имаше със собою един иконописца имени Методия монаха, а брат ейо беше царский двор нов создан, и повел ему да напишет двор его с различним дубрави и ловци како ловат: а Методий написа различни истории християнска, и на единной стане велико написа страшний суд Христова и оубоя са и сестра его оучаше, Методий же имея…”

Кой е този Муртагон, навярно не знаете? Муртагон (Омуртага) е неправилно изписване на Мурат хан, (Мурат ага), братът на Муса бей. В Библията неговото име е Ионатан, още и Апфус (опит да се напише Борис). Същият този Борис е мултиплициран още веднъж като цар Борис – Михаил, покръстителят на българите.

image

Каменен надпис, на който се споменава името на Моурат ага. Вижте как е изчукано второто „а” на „ага”, за да стане Моуртаг.

„Борѝс I Михаѝл (IX век - 2 май 907) е български владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България. Той управлява от 852 до 889 г. и за кратко в 893 г., когато детронира първородния си син Владимир Расате и възкачва на престола другия си син Симеон.

Покръстването 

Основна статия: Покръстване на България

Според старо предание, синът на хан Пресиан - Борис, приел властта над славянобългарската държава през 852 г. на р. Брегалница, Македония. Някои езиковеди считат, че името му произлиза от старотюркското „бьори“ (вълк), а други — от алтайската дума „барс“ (тигър). Други като акад. Димитър Дечев свързват Борис със славянската или българска "брань" или "боря се".[10]

Надписът от Балши, свидетелстващ за покръстването на българите

Предполага се, че заема престола през 852 г. и царува до 889 г. На тази дата е засвидетелствано българско пратеничество в двора на крал Лудвиг II Немски в Майнц. Изворите не съобщават каква е причината за това пратеничество, но се е наложило мнението, че Борис, като наследник на баща си хан Пресиан, провожда дипломати, за да потвърдят, че ще се придържа към съществуващия мирен договор между България и Източнофранското кралство.

В началото на Борисовото управление, българите влизат във военни конфликти с Източнофранското кралство, Византия и Хърватия. Византийският император Константин Багренородни пише накратко за един неуспешен поход на Борис в съседното Сръбско княжество, при който престолонаследникът Владимир заедно с дванадесет велики боили попада в плен. Тогава от скръб по сина си Борис се вижда принуден да сключи мир.

През 862-863 г. Борис I сключва военен съюз с крал Лудвиг II Немски и преговаря с него за приемане на християнството в България от Римокатолическата църква. За да разруши съюза, Византия в коалиция с Великоморавия и Хърватско през 863 г. започва война срещу България. За Борис I тази война е неуспешна и това разклаща значително влиянието на българите в среднодунавските земи.

В отговор на молбите на Ростислав през есента на 863 г. Византия нахлува отново в българските земи. Заетите на запад български войски не могли да окажат сериозен отпор на Византия. Започват мирни преговори и впоследствие е сключен мирен договор между България и Византия. Борис I се задължава да разтрогне съюза си с немския крал Лудвиг и заедно с народа си да приеме източноправославното християнство от Цариградската патриаршия.

Българският владетел приема християнството тайно, за да избегне засилването на съпротивата сред някои прослойки на народа. В надписа от албанското село Балши се съобщава, че покръстването се е състояло през 6374 г. от сътворението на света, което съответства на периода 1-ви септември 865 - 31-ви август 866 г. Българският владетел приема името на своя „духовен отец“ - византийския император Михаил III. Приемането на християнството води и до законодателни промени.
Непосредствено след покръстването избухва бунт в средите на 52 недоволни български боляри. Техните основни опасения са от засилващото се византийско влияние. Когато влизат в двора на двореца пред тях се изправят няколко стари хора, държащи кръстове. Тогава бунтовниците разбират смисъла на християнството. Борис I потушава бунта и заповядва водачите на бунта да бъдат обезглавени. Твърдението, че заедно с водачите са избити и целите им родове, е спорно[11].

http://bg.wikipedia.org/wiki/Борис_I

Нека сега да потърсим някакви доказателства и в Книги Макавейски.

В І Книга Макавейска пише за избиването на 50 човека:

[9:54]  В сто петдесет и третата година, във втория месец, заповяда Алким (Михаил) да съборят стената на вътрешното преддверие на храма и да разрушат делото на пророците; и почна вече да разрушава.

[9:55]  Но в същото време Алким (Михаил) получи удар, и се спряха предприятията му; устата му се сковаха, той онемя и не можеше повече да промълви ни дума и да се разпореди за дома си.

[9:56]  И умря тогава Алким (Михаил) в тежки мъки.

[9:57]  Когато Вакхид (Погонат) узна, че Алким (Михаил) е умрял, върна се при царя, и Иудейската (Българската) земя остана две години спокойна.

[9:58]  Тогава всички беззаконници се съвещаваха и говореха: "ето, Ионатан (Омуртаг, Борис – Михаил) и тия, що са с него, живеят безопасно и спокойно; да доведем сега Вакхида (Погонат), и той ще ги хване всички в една нощ".

[9:59]  Отидоха и тъй го съветваха.

[9:60]  Той се реши да тръгне с голяма войска и прати тайно писма до всички свои съюзници, които се намираха в Иудея (България), да хванат Ионатана (Омуртаг, Борис – Михаил) и тия, що са с него; но те не можаха, защото узнаха техните замисли.
[9:61]  И хванаха от мъжете на оная страна, виновници за туй злодейство, до петдесет човека, и ги убиха.


Тук пише нещо съвсем друго от приетото днес. Убитите 50 човека са били предатели  (съюзници на Погонат), а не са били против приемането на християнството. Това е още една църковна измислица, гарнирана с допълнителната смърт на цели 52 рода.

Сега ще видите още една допирателна във войните на Омуртаг и Мурат хан, наследника на Муса бей. Това е войната на двамата срещу Тома Славянина:

Хроника на влашкия монах Михаил Мокса .

През 6917 (1409) умрял добрия Християнин Император Кало-Йоан, племенник на Император Мануил. През това време се опълчил Мусия с Румунните, Славяните, а Деспот Стефан със Сърбите и, отправяйки се към Цари-град, воювали с Челеби, желаейки да овладеят Цари-град. В сражението, станало вън от града при Космидия, Челебия бил победен, много Турци загинали [33] и това последвало през 6918 (1410) 6. После погубил Mycия Влкан и Лазар – юли 6-ти, 6921 (1413) година. През тази пак година се устремил Мусия да обсажда Бердо, но загинал край река [34] Искър54. На [негово] място55 — Мурат 7, през 6926 (1418) Мирчо Воевода, Господар на Румуните (умрял?). — През 6934 г. (1426) разорил Мурат сръбската земя, и през тази година умрял Стефан Господина Сръбски. През 6937 (1429) покорил Мурат Смедерево, август 27, изгонил Григорий и Тома и, хванал и вързал Степан, хвърлил го в тъмница. През [35] 6950 (1442) убил Янкул Воевода Мезит-бега в земята Румунска, а на другата година воювал Янкул с Турците в земята Румунска на Яловница56, победил така, че безчислено множество Турци загинало. Тогава се опълчил Деспот Георги с Унгарците и Сърбите, преминал Дунав при Слатина, и победили Турците.57 Сърбите тогава пак завзели Смедерево, а Тауд-Бег с Турците, въстанал, разбил Сръбската войска при Ситница. През 6953 (1445) година се опълчил Владислав58 с голяма войска против Турците; смело се борил, [36] но Турците тогава победили, а Владислав загинал при Варна59. 8 6956 (1448) опълчил се Мурат Бег с Турците на война с Тома, господина Босненски, победил го, и Турците завзели тогава Босна. През тази пък година воювал Мурат с Янкул Воевода, и Янкул бил победен, а Турците завзели Косово60. През следващата година умрял Мурат Бег, февруари 4-ти ден.

От хрониката на влашкия монах Михаил Мокса виждаме, че веднага след Муса бей (Макавей) на власт идва Мурат  (Муртагон, Мурат хан, Омуртага, Мурат ага), още и Ионатан и Апфус, както е описано и в Библията .

image

Омуртаг преследва Тома Славянина

Този договор се оказва изключително полезен за България, тъй като страната се нуждаела от мир. Войската била изморена, столицата Плиска — в развалини, а и Империята вече не била заплаха за българите. Договорът е сключен за период от 30 години и е спазван и от двете страни, като е подновен при идването на новия византийски император Михаил II Балба. Това може би е продиктувано от размяната на клетвени ритуали между двамата владетели (Лъв V трябвало да се закълне по езическите обичаи, а Омуртаг — по християнските). През 823 г. избухва бунтът на византийския пълководец Тома Славянина, който обсажда Константинопол с войските си с цел да се възкачи на императорския престол. Омуртаг оказва военна помощ на император Михаил II Балба и удря бунтовническите войски в гръб. Действията на българския владетел са или в съответствие с клауза от сключения през 815 г. мирен договор, или по лична инициатива на кана.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Омуртаг

 

image

Според прочита на професор Васил Златарски надписът гласи:

Великият хан Омуртаг е княз от бога в земята, дето се е родил. Като остая [да пребъдва] в лагера на Пл(и)ска, той построи аул [дворец] на Туца [Туча] и уголеми силата спроти гърци и славяни. И построи изкусно мост на Туца [Туча] зад аула [двореца]; а в самата крепост постави четири стълба и между стълбовете два медни лъва. Нека бог удостои божествения княз да натиска с ногата си императора, докато тече Туца и докато тя задържа многото български противници, и покорявайки враговете си, да преживее в радост и веселие сто години. А времето, когато [дворецът или крепостта] биде построен, беше по български сигор елем, а по гръцки 15-и индиктион.

 

„[9:73]  И утихна мечът в Израиля; Ионатан се засели в Махмас (Плиска) и почна да съди народа, като изтреби нечестивите измежду Израиля.”

І Книга Макавейска

По времето на Омуртаг – Борис Михаил, към земите на България се присъединяват и следните области, които до тогава са във владение на Сърбия:

[11:33]  На иудейския народ - наши приятели, които вярно изпълняват своите към нас задължения, благоразсъдихме да окажем благодеяние за тяхното към нас добро разположение.

[11:34]  Прочее, ние им утвърдяваме както пределите на Иудея (България), тъй и трите области: Аферема (Стрем), Лида Голубац) и Раматем (Браничево), които са присъединени към Иудея (България) от Самария (Сърбия). За всички ония, които принасят жертви в Иерусалим, отменяваме царското право, което по-преди царят ежегодно получаваше от произведенията на земята им и от плодовете на дървесата;

[11:35]  и всичко друго, що принадлежи нам от десятъка и от данъците, приходите от солените езера и данъка за венците, който нам принадлежи - отсега всичко напълно им отстъпяме.

[11:36]  И от това нищо не ще бъде отменено отсега и завинаги.

[11:37]  И тъй, потрудете се да направите препис от това, и нека бъде предаден на Ионатана и да се положи в светата планина на известно място".

І Книга Макавейска

От всичките тези „съвпадения” между царуването на хан Крум, Иуда Макавей и Муса бей можем да си направим следните изводи. Разликите от годините ни карат да се замислим  и да си зададем въпроса, коя година действителност е сега? От есхатологията знаем, че Второто Пришествие ще се състои тогава, когато се навършат 7000 години от създаването на света. Тогава ще настъпи Края на света. Нострадамус също в своите пророчества пише, че те се простират само до края на 7000 годишен цикъл. Нютон дава годината 2060 за край на света. Кога ще е това, щом като тази 7000 година все още не е настъпила? Сега ще се опитам да дам отговор на този въпрос и то с помощта на Новата Хронология.   

До нас са достигнали два вида писменни паметници. Едните са намерени при археологически разкопки върху камък, а другите са различни хроники и книги. Първите не са могли да бъдат променени и редактирани след Триденския събор, а вторите без изключение са променени. Според първите Омуртаг (Борис - Михаил Покръстител) е живял около
6374 г. (надписът в Балша), а по вторите Мурат хан (Омурат ага) 6937 (1429) - тогава е войната срещу Тома Славянина. Разликата е около 563 г.

По Новата Хронология Тома е прогонен през 823 г., а по другата хронология това е станало през 6937 (1429). По най-простите пресмятания излиза, че 1429 г.по Христ. лет. е дублирана като 823 по Хиджра. Тогава кога ще настъпи прословутата 7000 година от Сътворението на света?  През втората половина на ХIV в. на Балканите били твърдо убедени, че краят на света ще настъпи през 1492 г., когато се навършвали 7000 години "от сътворението". Ако към тази година прибавим 563 г. ще получим 2055 г, която е близка с 2060 - годината на Края на света според Нютон. 


 



Гласувай:
5



1. анонимен - aga
29.05.2011 23:47
"Вижте как е изчукано второто „а” на „ага”, за да стане Моуртаг."
Toest opitali sa se da falshificirat nadpisa, da ne prikriqt istinskiqt smisul li?
цитирай
2. atil - Кръстени славяни и власи е имало още ...
30.05.2011 04:15
Кръстени славяни и власи е имало още по времето на Кубрат(а и българи).Точно те със съдействието на Византия му помагат да си върне властта .Затова и до края на живота си поддържа дружески отношения с тази страна.Но самия той не е е бил християнин както се фантазира,християнин е бил чичо му Бу Юрган(Органа).
Борис въвежда християнството като държавна религия и ако кръсти някого и то на много места насила,това са българите.Но след това почти четвърт век в България цари хаос.Проповядвали и кръстили и православни и римо-католици,и самозванци...писало се поне на четири азбуки...Това е причината св.Константин (Кирил)да напише "кирилицата за дунавските българи.На базата на гръцката азбука,защото тя била известна в България и от няколко века се ползвала.Но едва на Преславския събор 893 г.тя се утвърждава в България заедно със славянския език а всички чужди духовници трябвало да напуснат страната.Славяните отдавна били християни и помогнали на Борис в борбата за власт със съперниците му и за утвърждаването на новата религия.Затова бил избран славянския език - като опора на властта и новия ред.Ако друга групировка и била на власт могло е да се утвърди тюрко-булгарския език като писмен и официален.Тогава на славяните щеше да им се наложи да го учат и знаят..И днес щяхме да говорим на тюркски...Както булгарите- кряшени в Русия например.Те са православни християни ,но не са минали на славянски въпреки ,че са заобиколени отвсякъде с руснаци а пък сънародниците им са мюсюлмани.А надписите каквото и да ги правят те са четени,прочетени и
снимани и отдавна са ясни.Дали е Омуртаг или Амуртаг или ага Муртаг това няма никакво значение...Както и Крум дали е Коръм или Крим.какво да правим като и един друг ага са го писали вместо ага Мумин - Агамемнон...А на всичките тракийски названия са слагали гръцки окончания,че после и на булгарските...
цитирай
3. horos - "Вижте как е изчукано второто ...
30.05.2011 07:16
"Вижте как е изчукано второто „а” на „ага”, за да стане Моуртаг."
Toest opitali sa se da falshificirat nadpisa, da ne prikriqt istinskiqt smisul li?

Точно да прикрият истинското име на владетеля.
цитирай
4. horos - Целта ми не е да споря по дета...
30.05.2011 07:32


Целта ми не е да споря по детайли, а да открия приликите между библейските герои и българската история. Искам и да покажа, кога в действителност са се извършили тези събития, за да разберем коя година сме сега.
цитирай
5. shtaparov - Верният прочит:
31.05.2011 04:08
Прочитът,който проф.Златарски прави на Омуртаговата колона,е сгрешен в началото. Вярното разчитане е следното:

"Къняз у Бога Омортаг (Амордат= Безсмъртен) владее по Божия(воля) земята,в която се е родил..."! Истинската титла на владетеля е Къняз /Канас,Княз/,а той носи името на древно-Българския бог на Безсмъртието. Името на Княз Крум,дискутирано по-горе,означава директно Гръм,понеже произлиза от името на бога на Гърма. Самото покръстване при Българите никога не е било еднозначен процес,понеже те са се покръствали на много етапи,като някои дори са останали непокръстени. Някои от тези споменати етапи са следните:
1.Първа вълна на покръстване-от Светите апостоли Андрей,Павел и Ерм /Ерми/,I-ви век. Една част от безбройните Български племена приемат апостолическо християнство,наречено по-късно "Арианство" и "Гностицизъм".
2.Втора вълна-ок.864-866 г. Друга част от нашите племена приемат арианството и гностицизма на мястото на своята древна Слънчева религия.
3.Трета вълна-ок.988 г. Голяма част от северно-Българските племена приемат гностическия вариант на християнството,наричан по-късно "Богомилство". От същите тези "богомили" /всъщност-гностици и ариани/ произлизат катарите,албигойците,патарените,манихейците и пр.
4.Четвърта вълна-ок.1018-1041г. Голяма част от Българските народи/племена/ биват принудени да приемат православие на мястото на гностицизма и арианството,които са обявени за ерес от ортодоксалните църкви,но най-напред от православната.
цитирай
6. horos - Съгласен съм с всичко.
31.05.2011 08:15
Само не и с написаните от вас години. Кръстът като символ по нашите земи, както и иконите не са по-стари от 15 век. За това християнство ще пиша по-нататък.
цитирай
7. анонимен - Имам запитване или по-скоро нужда от помощ
04.06.2011 07:18
при разчитане на следното:

ХРИСТ И ЯН ИН (християнин)

Благодаря!
цитирай
8. horos - Ще ти отговоря
04.06.2011 09:09
Имам запитване или по-скоро нужда от помощ при разчитане на следното:

ХРИСТ И ЯН ИН (християнин)

Благодаря!

Кръст и ян (духовен свят) и ин (материален свят) = този, който е хармонизирал ин и ян в себе си с помощта на кръста. "Кесаровото на кесаря (ин), божието на бога (ян)"
цитирай
9. horos - Много сме.
04.06.2011 23:19
Не се страхувай! Аз познавам много като теб и мен. А и още повече ще ставаме. Затова пиша тук.
цитирай
10. horos - "В мига, в който последвате някого, вие преставате да следвате Истината."
05.06.2011 00:50
"Може би си спомняте историята за това, как дяволът и неговият другар си вървели по улицата, когато видели пред себе си един човек да се спира, после да се навежда и да вдига нещо от земята. След като го разгледал, той го пъхнал в джоба си. Другарят запитал дявола: "Какво взе този човек?" - "Той намери парченце Истина"- отвърнал дяволът. - "Тогава лошо ти се пише"- рекъл другарят му. "О!, съвсем не. - отвърнал му дяволът - Възнамерявам да го накарам да я организира".
Аз поддържам, че истината е земя без пътища и вие не можете да подходите към нея по никоя пътека, чрез каквато и да е религия или секта. Това е моето виждане и аз се придържам към него абсолютно и безусловно. Истината, която е неограничена, необусловена, недосегаема посредством какъвто и да е път, не може да бъде организирана; нито пък трябва да се учредява някаква организация, която да ръководи хората или да ги насърчава да вървят по някакъв определен път. Ако първо разберете това, тогава ще видите колко невъзможно е да се организира вярване. Вярването е съвсем личен въпрос и вие не можете и не трябва да го организирате. Ако вие го сторите, то умира, кристализира, превръща се във вероизповедание, секта, религия, която се налага върху другите. Точно това се опитва да направи всеки по света. Вярата е стеснена и превърната в играчка за тези, които са слаби, за тези, които в момента са разочаровани. Истината не може да бъде свалена долу, а напротив, човек трябва да направи усилие сам да се издигне до нея. Не можете да свалите върха на планината в долината. Ако искате да стигнете планинския връх, трябва да прекосите долината, да изкачите стръмнините без боязън от опасните пропасти."

http://oceansoul.truden.com/krishnamurti.htm
цитирай
11. valdan - "Може би си спомняте истор...
29.05.2017 00:08
horos написа:
"Може би си спомняте историята за това, как дяволът и неговият другар си вървели по улицата, когато видели пред себе си един човек да се спира, после да се навежда и да вдига нещо от земята. След като го разгледал, той го пъхнал в джоба си. Другарят запитал дявола: "Какво взе този човек?" - "Той намери парченце Истина"- отвърнал дяволът. - "Тогава лошо ти се пише"- рекъл другарят му. "О!, съвсем не. - отвърнал му дяволът - Възнамерявам да го накарам да я организира".
Аз поддържам, че истината е земя без пътища и вие не можете да подходите към нея по никоя пътека, чрез каквато и да е религия или секта. Това е моето виждане и аз се придържам към него абсолютно и безусловно. Истината, която е неограничена, необусловена, недосегаема посредством какъвто и да е път, не може да бъде организирана; нито пък трябва да се учредява някаква организация, която да ръководи хората или да ги насърчава да вървят по някакъв определен път. Ако първо разберете това, тогава ще видите колко невъзможно е да се организира вярване. Вярването е съвсем личен въпрос и вие не можете и не трябва да го организирате. Ако вие го сторите, то умира, кристализира, превръща се във вероизповедание, секта, религия, която се налага върху другите. Точно това се опитва да направи всеки по света. Вярата е стеснена и превърната в играчка за тези, които са слаби, за тези, които в момента са разочаровани. Истината не може да бъде свалена долу, а напротив, човек трябва да направи усилие сам да се издигне до нея. Не можете да свалите върха на планината в долината. Ако искате да стигнете планинския връх, трябва да прекосите долината, да изкачите стръмнините без боязън от опасните пропасти."

http://oceansoul.truden/krishnamurti.htm

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1664807
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930