Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2011 12:02 - Храмът на Соломон 2
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 1902 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.05.2011 12:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Историята за този храм описана в Библията съще е от няколко слоя, наложени един на друг. Хирам веднъж е цар на Тир, който помага на Соломон като му изпраща кедрови дървета за построяване на храма.

[5:1] Хирам, тирски цар, прати служителите си при Соломона, като чу, че го помазали за цар вместо баща му, защото Хирам беше Давидов приятел през целия си живот.
[5:2] Също и Соломон изпрати да кажат на Хирама:
[5:3] ти знаеш, че баща ми Давид не можа да съгради дом на името на Господа, своя Бог, поради войните с околните народи, докле Господ ги не покори под нозете му;
[5:4] но сега Господ, Бог мой, ми даде спокойствие отвред: няма противник и няма вече спънки.
[5:5] И ето, аз имам намерение да съградя дом на името на Господа, моя Бог, както бе казал Господ на баща ми Давида, думайки: твоят син, когото ще поставя на твоя престол вместо тебе, ще съгради дом на Моето име;
[5:6] затова, заповядай да ми насекат кедри от Ливан; и ето, моите слуги ще бъдат заедно с твоите слуги, и ще ти плащам за твоите слуги, каквото ти определиш, защото знаеш, че у нас няма люде, които да умеят да секат дървета тъй, както сидонци.
[5:7] Когато Хирам чу думите на Соломона, много се зарадва и каза: благословен да бъде днес Господ, Който даде на Давида мъдър син, за да управлява тоя многоброен народ!
[5:8] И Хирам прати при Соломона да кажат: изслушах това, за което беше пращал до мене; ще изпълня всичкото ти желание за кедровите и кипарисовите дървета:
[5:9] слугите ми ще ги свлекат от Ливан при морето, и на салове ще ги докарат по море на мястото, което ще ми определиш; там ще ги стоваря, и ти ще ги вземеш; но и ти изпълни моето желание, да доставяш храна за моя дом.
[5:10] И Хирам даваше на Соломона дървета кедрови и дървета кипарисови напълно според желанието му.
[5:11] А Соломон даваше на Хирама двайсет хиляди кора пшеница за прехрана на неговия дом и двайсет кора цедено маслинено масло, - толкова Соломон даваше на Хирама всяка година.
[5:12] Господ даде Соломону мъдрост, както бе му обещал. И между Хирама и Соломона имаше мир, и сключиха съюз помежду си.
[5:13] Цар Соломон наложи тегоба върху цял Израил; а тегобата се състоеше в трийсет хиляди човеци.
[5:14] Той ги пращаше на Ливан, по десет хиляди на месец, на смени; един месец биваха на Ливан, а два месеца - по домовете си. Адонирам пък беше техен началник.
[5:15] Соломон имаше още седемдесет хиляди преносвачи на товари, и осемдесет хиляди каменоделци в планините,
[5:16] вън от трите хиляди и триста началници, които Соломон беше поставил над работата, да наглеждат народа, който извършваше работите.
[5:17] И царят заповяда да докарват големи камъни, скъпи камъни, за основата на дома, камъни дялани.
[5:18] Дялаха ги пък Соломонови работници и Хирамови работници и гивлитци, и приготвяха дървета и камъни за постройката на дома (три години).

Втори път същият този Хирам е майстор леяр:

[7:13] Цар Соломон изпрати и взе от Тир Хирама,
[7:14] син на една вдовица от Нефталимово коляно. Баща му, тирянец, беше медникар; той беше способен и изкусен и умееше да прави всякакви вещи от мед. И той дойде при цар Соломона и правеше му всякакви работи:
[7:15] той направи два медни стълба, всеки висок по осемнайсет лакти, и връв от дванайсет лакти обхващаше окръжността на единия и другия стълб;
[7:16] той направи и два главуляка, излети от мед, за да ги тури върху стълбовете; пет лакти висок единият главуляк и пет лакти висок другият главуляк;
[7:17] направи мрежи плетена работа и върви като верижки за главуляците, които бяха върху стълбовете: седем за единия главуляк и седем за другия главуляк.
[7:18] Тъй направи той стълбовете и два реда нарове около мрежата, за да покрие главуляците, които са върху стълбовете; същото направи и за другия главуляк.
[7:19] А в притвора главуляците върху стълбовете бяха направени подобно на крин, четири лакти;
[7:20] и главуляците върху двата стълба отгоре бяха тъкмо над изпъкнатостта, която беше до мрежата; и върху другия главуляк на редове околовръст двеста нара.
[7:21] И постави стълбовете на храмовия притвор; постави стълб отдясно и му даде име Иахин; постави стълб и отляво и го нарече Воаз.
[7:22] И върху стълбовете положи главуляци, направени подобно на крин. Тъй се свърши работата над стълбовете.
[7:23] И той направи излято от мед море - от единия му край до другия имаше десет лакти, - съвсем кръгло, пет лакти високо; и връв от трийсет лакти го обхващаше наоколо.
[7:24] Под краищата му имаше околовръст подобия на краставички по десет на лакът; те обикаляха морето от всички страни в два реда; подобията на краставички бяха излети изедно с него.
[7:25] То стоеше на дванайсет вола: три гледаха към север, три гледаха към запад, три гледаха към юг и три гледаха към изток; морето стоеше върху тях, и заднищата им бяха обърнати навътре под него.
[7:26] Дебело беше то една длан, и краищата му, направени като краищата на чаша, приличаха на цъфнал крин. То събираше две хиляди бата.
[7:27] Той направи и десет медни подставки; всяка подставка беше дълга четири лакти, широка - четири лакти, висока - три лакти.
[7:28] Ето направата на подставките: те имаха страни, страни между наъгълните наставки.
[7:29] Върху страните, които бяха между наъгълните наставки, имаше изобразени лъвове, волове и херувими; също и върху наъгълните наставки; а над лъвовете и воловете и под тях имаше висящи венци;
[7:30] всяка подставка имаше по четири медни колела и медни оси. На четирите ъгъла имаше издадки като рамена, излети издадки, отдолу под умивалника, до всеки венец.
[7:31] Отворът от вътрешния венец догоре имаше един лакът; отворът му беше кръгъл като подножието на стълбовете, лакът и половина, и при отвора му - изваяния; но страните бяха четириъгълни, не кръгли.
[7:32] Под страните имаше четири колела и оси на колелата в подставките; всяко колело беше високо лакът и половина.
[7:33] Направата на колелата беше също такава, както колелата на колесниците; осите им, наплатите им, спиците им и главините им - всичко беше излято.
[7:34] Имаше четири издадки на четирите ъгъла на всяка подставка; от подставката излизаха издадките й.
[7:35] И върху подставката имаше изпъкналост, половин лакът висока; а над подставката дръжките й и стените й бяха от едно с нея вещество.
[7:36] Той извая върху дъсчиците на дръжката й и на стените й херувими, лъвове и палми, колкото позволяваше мястото, и наоколо - висящи венци.
[7:37] Тъй направи той десет подставки: всички еднакво излети, еднаква мярка, еднакъв изглед.
[7:38] Направи и десет медни умивалника; всеки умивалник събираше четирийсет бата; всеки умивалник имаше четири лакти; всеки умивалник стоеше на една от десетте подставки.
[7:39] Той разположи подставките - пет отдясно на храма и пет отляво на храма, а морето постави отдясно на храма, на източната страна към юг.
[7:40] Хирам направи умивалниците, лопатките и чашите. И свърши Хирам всичката работа, която вършеше при цар Соломона за храма Господен, именно:
[7:41] два стълба и два пояса на главуляците, които са върху стълбовете, и две мрежи за покриване двата пояса на главуляците, които са върху стълбовете;
[7:42] и четиристотин нара на двете мрежи; два реда нарове на всяка мрежа за покриване двата пояса на главуляците, които са върху стълбовете,
[7:43] и десет подставки и десет умивалника на подставките;
[7:44] едно море и дванайсет вола под морето;
[7:45] и котли, и лопатки, и чаши. Всички вещи, които Хирам направи на цар Соломона за храма Господен, бяха от изгладена мед.



По-запознатите с тая история могат да си зададат и логичния въпрос: "Защо Соломон е получил кедрите от Ливан по море, щом като в Софиия няма море и пристанище, а горите на Витоша са пълни с материал за подобен строеж?" 
 Това е друг слой за градежа на някаква сграда или храм в Истамбул. 
Фоменко и Носовски в книгата "Библейская Русь" прекарват теорията, че Соломон е Сюлейман Великолепни и храмът, който е градил е църквата Света София в Истамбул:

БИБЛЕЙСКИЙ ЦАРЬ СОЛОМОН И ДРЕВНОСТИ СТАМБУЛА = ИЕРУСАЛИМА.

www.chronologia.org/xpon6/x6_12_01.html

 Тук те привеждат и един цитат от "Руски хронограф" от 1512 г.

"Вернемся к царю Хираму. В Хронографе написано следующее: "И посла Хирам, царь Тирский, отрокы своя помазати Соломана в Давида место" [747], с.126. В современном русском переводе это звучит так: "И послал Хирам, царь Тирский, своих людей, ЧТОБЫ ОНИ ПОМАЗАЛИ СОЛОМОНА вместо Давида". Таким образом, Соломон был фактически УТВЕРЖДЕН царем Хирамом, то есть получил царскую власть в Иерусалиме ИЗ РУК ХИРАМА. Это очень интересно. Получается, что где-то вдали правит некий могущественный царь, власть которого распространяется в том числе и на город Иерусалим, поскольку именно Хирам ставит здесь Соломона как подчиненного ему царя. Кстати, в Хронографе вместо СОЛОМОН стоит СОЛОМАН, то есть практически СУЛЕЙМАН."

Това е Хирам - Римският император Нумериан, който помазва Соломон (Аврелиан) за цар на Изтока.

 Как продължава историята по-нататък ще видите в следващата глава. 


Тагове:   библия,   Соломон,   история,   хирам,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1663449
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930