Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2019 22:56 - Могилата Малтепе – гробница на библейските царе Давид и Соломон
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 4192 Коментари: 8 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Могилата Малтепе – гробница на библейските царе Давид и Соломон

 

Всеки, след като прочете заглавието на темата, ще прояви любопитство за какво точно става въпрос в нея. От 2016 г. Пловдивските археолози започнаха разкопки на най-голямата могила в района – Малтепе. Защо могилата носи това име – Малтепе? Обикновено малджийството се свързва с търсенето на съкровища и оттам можем да си направим извода, че Мал е свързано с някакво съкровище укрито в могилата. Научната общественост и обикновените хора тръпнат в очакване какви тайни крие тя. Досега има хипотези за гробница на римски император, или висш одризки велможа, тракийски цар. Спрягат се имената на император Филип І Араб и тракийският цар Реметалк. Може ли в литературата да има някакви писмени извори за тази могила и за хората погребани в нея? Ако човек търси по традиционния начин в познатите ни извори, няма да открие нищо. А извори има, но трябва да се знае къде и как да се търси.
След проучванията ми на тема „Библията и българска история“ на мен ми беше много лесно да се ориентирам в обстановката. Установих, че в Библията град Пловдив е познат като Витлеем. Кои библейски владетели са свързани с него. Във Витлеем е роден цар Давид и тук е погребан. Той става цар на Исраел СРЛ (Илирик
LRC) и в началото царува седем години в град Хеброн (Одрин). След това идва във Витлеем (Кириат Иарим – Светият Рим) откъдето взима Кивота на завета и премества столицата си в Иерусалим (Сердика, София), където царува още 33 години. Когато умира го погребват в Давидовия град.

И Давид почина при отците си и биде погребан в Давидовия град. 
Давид царува над Израиля четирийсет години: в Хеврон царува седем години и в Иерусалим царува трийсет и три години. ІІІ Царства 2:10-11

По мнение на изследователите, града на Давид се е разполагал зад стените на днешния Стар град в Иерусалим . В настояще време на това място се провеждат интензивни археологически разкопки, в хода на които, по-специално, били намерени остатъци от гробове, които се считат за мястото, където са погребани царете на Иудея. Защо учените смятат, че царе от ранга на цар Давид и синът му Соломон са погребани като обикновени хора.

Според всички източници, гробът на Давид е бил в Иерусалим. Въпреки това, някакъв анонимен християнски поклонник, който е посетил Светата Земя в 4-ти век, неочаквано го е открил в съвсем различно място - на две мили от Бейт-Лехем (Витлеем), родния град на Давид. Според анонимен автор, на същото място, недалеч от църквата, построена от император Константин, били погребани и други библейски персонажи: пророк Иезекил, бащата на Давид Исай (Асен), неговият син и наследник Соломон и други.Itinerary from Bordeaux to Jerusalem“

Легендата, че Давид почива във Витлеем, се оказва жива и през VІІ век. защото епископ Аркулф, който прави поклонение в Светата земя повтаря, че гробът на цар Давид е близо до Витлеем:

“Аркулф, когато го попитаха за гроба на цар Давид, ни даде този отговор, казвайки: Посетих, внимателно търсейки гроба на цар Давид, погребан в земята; тя е разположена в средата на пода на църквата, без никаква декорация, поставена на върха, и е заобиколена отгоре от ниска пирамида, с лампа, ярко светеща на върха. Тази църква е разположена зад градската стена, в долината, която от северната страна граничи с Витлеем [сноска текст = Аркулфа, историята на свещените места, записани от Адамнан. Книга II,4 „Аркульфа рассказ о святых местах, записанный Адамнаном. Книга II, 4“

От тези двама автори имаме посоката – на север от градските стени на Витлеем и на 2 (или на 12) мили от града.

Ако не беше цензурата на Ватикана навярно щяхме да имаме още свидетелства, но засега и тези стигат да ни насочат в правилната посока.

Могилата Малтепе отговаря на тези условия. Тя се намира на 17 км. на север от Пловдив (Витлеем) и е доста голяма и внушителна, за да отговаря на представите ни за гроб на цар Давид. Нумизматичният материал ни дава насока да търсим във втората половина на ІІІ век, когато е живял и дубликата на цар Давид в римската история – император Клавдий ІІ Готски и синът му Аврелиан. Как името Клавдий се е превърнало в Давид от Библията? На латински името Клавдий се изписва като Clavdius. Ако някой неграмотен преписвач е написал името на еврейски, той е използвал само гласните букви clvd. След него този, който го е преписал е объркал  буквите cl с d и то е добило ново значение dvd. Така Клавдий е станал на Давид.

Сега да отговорим и на въпроса, археолозите ще открият ли съкровища в могилата Малтепе? Този сезон те откриха тунел, който е изкопан от тези, които са влизали в могилата. Това ни помага да открием в друг един извор информация за ограбването на гробницата. В книгата на Йосиф Флавий „Юдейски древности“ пише следното:

1. Изхарвайки много пари за външните и вътрешните работи на царството, Ирод някак разбрал, че неговият предшественик Хиркан е отворил Давидовата гробница и е откраднал от там три хиляди таланта сребро, но че останали още много пари, с които да покрият всички разходи ; затова той дълго време обмислял план за използване на тези суми. И след това една нощ, той с големи предпазни мерки, така че никой от гражданите да не узнаеза това, заповядал да се отвори гробницата и придружен от най-верните си приятели влязъл в нея. Въпреки това, не намери пари тук, като Хиркан, но открил много златни украшения и различни скъпоценности. Всичко това взел за себе си. Желаейки напълно да се запознае със съдържанието на криптите, той поискал да проникне по-дълбоко в гробниците, до мястото, където почивали телата на Давид и Соломон. Тук, обаче, двама от неговите оръженосци умрели, както казват, от пламък, които излетял над тях, когато се опитали да влязат в вътре в криптата. В пълен ужас Ирод избягал от криптата и после заповядал да се издигне, като знак за умилостивението на Предвечния, паметник от бял камък на входа на гроба. За това той похарчил огромна сума пари.“

„Юдейски древности“ 16, 7, 1

С този цитат от Йосиф Флавий разбрахме защо могилата носи името Малтепе. Хората от околните селища и Пловдив разбрали за този грабеж. Не само това. Тунелът открит от археолозите наистина е прокопан в 16 век от турците. Библейският цар Ирод Велики е дубликат на някой от турските султани в началото на 16 век, а не от 1 век пр. н. ера. Тогава е роден и живял Христос, но това е друга тема.

В гробницата на Давид (Клавдий ІІ Готски) е погребан и неговият син Соломон (Аврелиан).

Времето, през което Соломон царува в Иерусалим над цял Израил, беше четирийсет години.
И Соломон почина при отците си и биде погребан в града на баща си Давида; и вместо него се възцари син му Ровоам.

Царства ІІІ, 11:42,43

Аврелиан въвежда в Римската империя култа към Сол Инвиктус (Непобедимото Слънце) и затова може спокойно да се нарече Сол о мон (Слънчев мъж). В Сердика (Иерусалим и Рим по негово време) построява голям храм на Сол Инвиктус, където е държан Кивота на завета донесен там от неговият баща.

Баба Ванга беше казала някъде, че земята ще се отвори и ще се открие кои всъщност са българите. Според думите и ще дойдат и добри дни за нашата страна и за народите, които и помагат. България ще бъде тачена и уважавана от велики сили, ще изправи своята снага и самочувствието на хората ще се повдигне.

Източник: https://sanovnik.bg/n4-26787-Предсказанията_на_Ванга_за_България

Дали до края на тази година това ще се случи? Ще видим! Колкото и зле да живеем, колкото и лоши управници да ни управляват, все някога ще дойде край на това бреме. Бог мисли и милее за своя народ, защото истинският народ на Бог – това сме ние – Българите.




Гласувай:
11



1. bojo12345 - Поздравления за истините, които разкриваш, колега!
11.07.2019 10:25
Имаме нужда от живец, да повярваме в Библията и да спрем да се кланяме на други, уж велики и древни народи и империи.Пък и така става ясно защо всички искаха да ни помагат, а всъщност ни заробват и експлоатират.
Поздрави за теб и семейството!
цитирай
2. horos - Благодаря!
11.07.2019 16:05
Всичко върви по план! Много хора желаят промяната, но малко са тези, които работят за нея. Ще ни бъде!
цитирай
3. morskipesni - Уикипедия
14.07.2019 15:16
"Витлеем е град с 29 х. жители в западна Йордания , граничи с Ерусалим и е част от палестинската автономия".
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави!
14.07.2019 15:36
Има много неясноти около Аврелиан!
Истината е, че възстановява Римската империя, която при Галиен се е свила до границите на днешна Италия ! Има участие в убийството на Галиен, но доброволно отстъпва правото да бъде император Когато Клавдий се саможертва, въпреки предсказанията ,че ще умре, поема вече властта Може би оттук идва връзката баща- син?
Смята се ,че е мизиец/ Българин/, някои посочват Сердика за негов, роден град ?Клавзий не може да му е баща, защото са родени ро едно и също време Знае се, че е убит в днешния Чорлу- Европейска Турция , от приближен Причина- строгите мерки срещу корупцията ,ширеща се сред управниците Погребан е в Тракия ! Наистина,Перинт е главен град на Тракия- до Чорлу, но Филипопол е най- големият в нея!Така ,че възможно е , да е погребан до Филипопол!?
За библията не съм наясно, там приемам нещата на доверие!

Хубав ден!
цитирай
5. horos - Виж тази тема на колегата:
14.07.2019 16:53
http://shtaparov.blog/politika/2018/08/26/grobnicata-na-rimskiia-imperator-avrelian-otkrita-ot-nashi-a.1625191
цитирай
6. horos - Къде се намира в действителност Витлеем
14.07.2019 16:57
http://horos.blog/history/2011/10/16/kyde-v-deistvitelnost-e-grad-vitleem.835734
цитирай
7. leonleonovpom2 - Аз знам, че Аврелиан е мизиец/ Бъ...
14.07.2019 19:59
Аз знам ,че Аврелиан е мизиец/ Българин/
Ще дам сведения и за други....
цитирай
8. horos - Така е!
14.07.2019 20:46
Клавдий ІІ Готски е роден във Филипопол, а синът му Аврелиан е роден в Сердика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654337
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031