Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2019 17:24 - Къде е роден Исус, наречен Христос?
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 4817 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Къде е роден Исус?

 За да разберем къде е роден Исус трябва да погледнем в Евангелията, защото само в тях имаме информация за раждането му.

„През ония дни излезе от кесаря Августа заповед - да се направи преброяване по цялата земя. Това преброяване беше първо, когато Кириний управляваше Сирия. И отиваха всички да се записват, всеки в своя град. Тръгна и Иосиф от Галилея, от град Назарет, за Иудея, за града Давидов, наречен Витлеем, понеже беше от дома и рода Давидов, за да се запише с Мария, сгодената за него жена, която беше непразна. А когато бяха те там, дойде й време да роди; и роди своя Син първенец, пови Го и Го положи в ясли, защото нямаше за тях място в странноприемницата.“  Лука 2

Матей допълва неща, които ги няма при Лука:

“А когато се роди Иисус във Витлеем Иудейски в дните на цар Ирод, ето, мъдреци от изток дойдоха в Иерусалим и казаха: де е родилият се Цар Иудейски? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним.  Когато чу, цар Ирод се смути, и цял Иерусалим с него. И като събра всички първосвещеници и книжници народни, питаше ги: де трябва да се роди Христос?  А те му казаха: във Витлеем Иудейски; защото е писано чрез пророка: “и ти, Витлееме, земя Иудина, никак не си най-малък от Иудините воеводства; защото от тебе ще излезе Вожд, Който ще пасе Моя народ Израиля”.  Тогава Ирод тайно повика мъдреците и узна от тях точно за времето, когато се е появила звездата, и, като ги изпрати във Витлеем, каза: идете, разпитайте грижливо за Младенеца и, като Го намерите, обадете ми, за да ида и аз да Му се поклоня. Те изслушаха царя и заминаха. И ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и се спря над мястото, дето беше Младенецът.”    Матея

Само двамата евангелисти споменават за мястото, където се е родил Исус. Лука казва, че първоначално Светото семейство е тръгнало от град Назарет  в Галилея, за да отиде в град Витлеем, който е в Юдея. В този град е роден и цар Давид, защото Лука го нарича „града Давидов“. Навярно Йосиф и Мария са от този град, защото идват в него за преброяването. Там Мария ражда сина си Исус в ясла на някакъв обор за животни, защото в страноприемницата не е имало място за тях. От Матей разбираме, че по време на раждането на Младенеца е имало някаква звезда „на изток“ и тази звезда е забелязана от някакви мъдреци, които дошли да му се поклонят. Посоката на звездата „на изток“ ни дава основание да си мислим, че мъдреците са дошли от запад. Навярно това са някакви високопоставени особи, може би царе. Това ще видим по-късно. Евангелист Матей цитира и едно пророчество на пророка Михей, което посочва град Витлеем за мястото на раждането на Месия:

“и ти, Витлееме, земя Иудина, никак не си най-малък от Иудините воеводства; защото от тебе ще излезе Вожд, Който ще пасе Моя народ Израиля”.

Няма да разиквам каква точно е била тази звезда. Едни изследователи говорят за избухването на свръхнова звезда, други за събирането на две големи планети от Слънчевата система, трети за комета, извънземен кораб и т. н. Моето изследване не е в тази насока и затова няма да разглеждам вида на звездата. Пък и тя се упоменава само в Евангелието на Матей и затова ще я подмина като маловажна. По интересни тук са наименованията на областите Галилея и Иудея, както и градовете Назарет и Витлеем. Самото наименование Галилея ни насочва към една римска провинция Галия, но с променено име. За да се ориентираме правилно в географските наименования в Новия завет ще трябва да направим малко корекция на картата на Светите земи по времето на Исус. Така всичко ще стане по ясно и няма да се обърквате при следващите изследвания.

image

Това е и самата карта на земите на Израил по времето на Исус. Нея може да я откриете на православните Библии, издателство на Св. Синод, в интернет и в много книги за живота и деянията на Исус. Ако човек следи внимателно текста на Евангелията, Деянията на св. Апостоли и другите книги на Новия завет, не може да не му направи впечатление несъответствие между това, което виждаме на картата и това, което пише в книгата. Аз случайно открих как е станало нанасянето на библейските топоними на територията на днешна Палестина. Обърнах картата на Светите земи на 90 градуса по посока обратна на часовниковата стрелка и вижте какво се получи.

 

Сега си представете, че това е карта на Балканския полуостров и всички области и останали топоними са в него.
image

Да разгледаме сега картата и да видим как са разположени библейските топоними на нея. Основните са река Йордан и Мъртво море, които съответстват на река Дунав и Черно море. Областите на север от река Йордан са Васан (Влахия) Галаад (Галиция), Амон, амонити (Банат) и Моав (Молдова). Това са все области на север от река Дунав на територията на днешна Румъния и Украйна. Галилейското (Генисаретски) езеро в Новия завет на Библията в действителност е Адриатическо море. В него наистина плуват кораби и стават бури, които могат да ги потопят. Финикия, която е в най-западната част на картата е Венеция. След нея е Галилея, или днешна Далмация (Хърватска). След това е Самария, днешна Сърбия, Юдея е България и Едом е Македония. На юг е Средиземно море, а на картата на Балканския полуостров това са Йонийско, Егейско и Мраморно море. Погледната по този начин картата на Светите земи не повдига ненужни въпроси и отговаря идеално на събитията на Стария завет, както и на Новия завет. На нея се нанасят всички библейски градове, топоними, царе, владетели и останалите исторически събития, описани там.

Да се върнем сега на първите топоними свързани с раждането на Исус. От провинция Галилея (Далмация), от град Назарет, или град Зара (така са го наричали венецианците), днес град Задар в Хърватска, светото семейство тръгва за Юдея (България) за преброяването. Там те пристигат в град Витлеем, който е днешния град Пловдив. Градът е носил наименованието Бел и Дева, произнасяно от гърците Пулпудева (Булбудева). Прочетено отзад напред то е станало Ветлеем. Евреите четат и пишат отдясно наляво и затова се е получило това объркване. Буквите Т и Д в стария български език се пишат почти идентична и много често са ставали грешки при прочитането им от преписвачите.

Пловдив е градът на Орфей, Александър Македонски, а сега се оказва, че още един Месия се ражда в него. Това е Исус, наречен Христос. За този град ще говорим още, когато разглеждаме останалата информация за Витлеем в Новия завет.

 




Гласувай:
6



1. born - Значи Исус е "майничка" ...
12.03.2019 20:09
Значи Исус е "майничка" ?
цитирай
2. horos - Така излиза.
12.03.2019 21:21
Темата има и продължение, което все това показва. Какво да се прави? Това го пише в дебелата книга, но нещо не са го прочели правилно теолозите.
цитирай
3. barin - Здравей, horos. Отдавна си зная, че ...
12.03.2019 21:59
Здравей, horos. Отдавна си зная, че Исус Христос не е роден във Витлеем, макар и да не съм задълбавал темата. В една от старите ми теми има писано и тълкувано кога е роден Исус Христос, ащото излиза 4 г. пр. Хр. и то през март, а не на бъдни вечер. Всичко е нагласено от религията, а да е удобно за календара.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1661733
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930