Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03 00:11 - Имената на Христос
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 1436 Коментари: 11 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  

Имената на Христос

Колко имена има Христос?  Много са! В Древен Египет е Хор (Христос, Човекът ОР с кръста Х), синът на Озирис (обр. Сар Иса), в Индия е Кришна (Кръсна, този, който е изградил кръста си от четири стихии), В Тракия - Тракийският Херос (Герой), в Стария завет е Елисей (Ел Иса, или Иса синът на Бога ЕЛ), а в Новият завет е Исус. Всяко едно от имената означава някакво състояние на човека, достигнал на земята божествено съзнание.

Ще се спра подробно на името на Христос – последния Месия. Какво е било то? Има много догатки, но е възприето едно име и то е Исус, или Иисус.

 По време на Триденския събор западните епископи и евреите решават билейските събития да се пренасочат от Балканите в земите на днешна Палестина. Затова името на Месията не трябва да звучи по български и го преиначават на Иисус. Как е станало това? IISVS в действителност се чете ИИСВС. В латинският език буквите U (У) е V (В) се изписват по един начин - V. Името му е изписвано СВ и първото му четене със сложени гласни е САВА. В Индия е Шива. От него произлиза Св. САВА, сръбският дубликат на Христос. После е италиянският му дубликат - Савонарола - Сава + на + ро (Ра - Светлина) + ла (Ел – Бог), или Сава Светлината на Бог. В най-старите старобългарски паметници (най-вече в ръкописите) името на Исус Христос се среща в съкратен вид – ИС, ИСЪ, Исви, Исвъ и съответно Хрьстъ, Хса, Хсоу, Хоу.

В България ранното християнство и богомилството са едно и също учение, разделено от църквата с 1000 несъществуващи реално години и по този начин историята на света е удължена. 

През ХІ век Ана Комнина, дъщеря на Алексий Комнин, в прочутото си произведение "Алексаида" описва богомилството и неговия водач Василий така:

"Славата на богомилството се разпространила навсякъде (някакъв монах Василий, човек много ловък в разпространяване на богомилското безчестие, имал дванадесет ученици, които наричал апостоли, а бил привлякъл и няколко ученички, жени злонрави и зловредни. Той разпространявал злото навсякъде.) И злото като с огън унищожило много души. Затова душата на императора (Аликсий Комнин) не могла да понася това и той започнал разследване на тази ерес. В двореца били доведени някои богомили. И всички те обявявали за учител и главен водач на богомилската ерес някой си Василий. Между тях бил заловен някой си Дивлатий (Иуда), който не искал да отговаря на въпросите, но като го предали на изтезания казал името на споменатия Василий и на апостолите, които последния си бил избрал. Самодържецът възложил на мнозина да издирят този човек. И ето открива се главният служител на Сатанаил Василий, с монашеско облекло, с изпито лице, без брада, висок на ръст (много ловък в разпространяването на безбожието.)"

Какво е учил Василий Ана Комнина не пише, но и това, което споменава му е косвало живота:

"И този никаквец станал привидно учител царят се преструвал на ученик, а писарят записвал учението. И тоя поразен от бога човек не само разказал всичко позволено и непозволено, но и не пропуснал нито един престъпен догмат, а се отнесъл и с презрение към нашено богословие и цялото църковно управление, осмял всички божи закони, нарекъл храмовете, о ужас, божиите храмове, дяволски и сметнал и определил като лошо нещо това, че почитаме тялото и кръвта на този, който е първия архиерей и първата жертва."

По-късно Василий е изгорен на клада (също и Савонарола) в хиподрума на Константинопол. 

Самото име на първият сред богомилите е носело послание към последователите му. Василий, Василе означава: Вас Ил е, или във ВАС БОГ Е. Наистина, Бог не е в църквите, в иконите или светите места, а е във всеки един от нас. 
Свети Василий проровядва във град Филипопол и там е бил центъра на богомилското учение. Не е случайно, че ние, православните християни,  на 1 януари празнуваме неговия ден - Василов ден. Този празник е посветен на Христос и той ни напомня, че в нас е Бог, а не в църквите, на иконите, или на небето.

Според легендите за феникса, той се самозапалва и изгаря, за да се роди отново след 500 години. Това се случва и с Василий, Савонарола, Жана д Арк. Всички те са изгорени на клада.

Друго име на Христос срещано в Евангелията е Иисус Назарянин:

„Израилтяни, чуйте тези думи: Исус Назарянина...“ (Деяния 2:22)

Името „Назарянин“ се приема, че произлиза от град Назарет, в който Мария е получила Благовестието от Архангел Гавраил:

„Натанаил му рече: От Назарет може ли да произлезе нещо добро? Филип му каза: Дойди и виж.“ (Йоан 1:46)

Град Назарет никога не е съществувал на територията на Палестина по време на евангелските събития. Град Назарет в действителност е град Задар (Зара) в Хърватско, на брега на Адриатическо море.

Назарянин е приякор на Исус и означава – принадлежи на ЗА (За, Зо, Зои – живот) и РА (Светлина и Бог). Когато Бог е в жив човек, влязъл в тяло, то тогава се нарича НАЗАРЯНИН. А може да се каже и обратно. Когато човек се осъзнае като Бог, то тогава се нарича Назарянин.

Следващото име е IС XС NIKA. То означава Исус Христос ПОБЕДИТЕЛ.

В Евангелието на Йоан гл. 16, стих 33 Исус казва следното:

„В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света.“

Ето един истински победител от народа, който може заслужено да носи това име. 

Още едно име на Исус се споменава в Евангелието на Матея – Емануил:

23. "ето, девицата ще зачене в утробата си и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил",* което ще рече: с нас е Бог.
Матея 1:23

Църковните преписвачи са изопачили тълкуванието на това име.

Името Емануил, споменавано от Матея означава послание, което обратно прочетено на срички е: Ил У МАН Е!, или БОГ В ЧОВЕКА Е! Вижте каква е разликата от БОГ В ЧОВЕКА Е и С НАС Е БОГ? Боговете на тази земя сме ние, хората, а не някакъв измислен Бог. Когато го осъзнаем, тогава ние ще сме добри и справедливи към всичко около нас – хора, животни, растения, природа, Земя...

В Талмуда се среща още едно име на Исус – Исус Бен Пандера (Пантера).

” Елизер бен Хиркан, през I в. разказва, че Яхов Сихнин – внук на най-малкия брaт на Исус проповядвал „В името на Исус, синът на Пантера”…

Около това име е изградена легенда, че Пандера е било името на римски войник, от който Мария била заченала Исус. Самото име Пандера не е разбирано от еврейските равини, които съчиняват тази легенда. ПАНДИРА (ПНДР) в действителност е епитет на Исус, което означава ПАН ДО РА. Човек издигнал се от човекоживотното ПАН до РА – Бога Слънце. 
Всеки от нас има потенциала да се превърне в РА. Ние човеците сме пленените частици от Озирис, паднали в материята и заключени в минералния атом. Трябва да се превърнем в ХОР - РА, за да се завърнем отново в бащиния си дом.
Гласувай:
5
01. krumbelosvet - Не всеки
11.03 08:44
Не всеки умее да общува ПРЯКО с Бога. Не всеки има ЧИСТО МЯСТО за такова общуване. Храмът позволява всеки да се помоли, даже ако е слаба вярата му, като намери опора в други вярващи и в свещеника. Уви, не всички свещеници са на висотата на мисията си... В неотдавнашния ми пост "Какво помни черквата на село Бутово", съм споменал един достоен свещеник.
цитирай
2. horos - Така е!
11.03 13:21
Бог не е търговец и не иска молитва, а мотика. Можем да вършим каквото си поискаме и после в храма да искаме прошка от Бог ли? Ами тогава какво правят в този храм свещениците, които нямат нищо общо с този Бог. Цялата религиозна система е объркана и ненужна. Тя си играе на "развален телефон" с вярващите.
цитирай
3. krumbelosvet - Кой е казал,
11.03 15:15
Кой е казал, че "Можем да вършим каквото си поискаме и после в храма да искаме прошка от Бог?"?
А като рушиш НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК "цялата религиозна система", ти работиш за ЧУЖДИТЕ РЕЛИГИИ, проповядвани на НЕ-български и НЕ-църковно славянски език (който е старобългарския език на образованите хора).
ТЪРГОВЦИТЕ не искат молитва, а пари, може и мотика.
цитирай
4. horos - Редактирах си въпроса
11.03 16:30
"Можем да вършим каквото си поискаме и после в храма да искаме прошка от Бог ли?" Не служа на никакви религии, нито на наши, нито на чужди. Те са "Опиум за народите" и не са от Бога, а от тъмните сили. На човека не му е нужен посредник в общуването му с Бог.
цитирай
5. krumbelosvet - Драги Хорос,
11.03 21:35
не съм казал, че знаеш че служиш на чужди религии. Но това се получава обективно.
цитирай
6. horos - Христос на коя религия е служил?
12.03 21:24
Ако ми отговориш на този въпрос, ще ти кажа и аз на коя религия служа. Успехи с отговора.
цитирай
7. krumbelosvet - "Нова заповед ви давам"
12.03 21:52
Исус не е служител.
Арестуван и разпнат е по план на първосвещеника, защото на практика РУШИ и установения ред в Соломоновия храм, и банковата дейност на същия храм.
И най-кратко посланието му е "Нова заповед ви давам...".
цитирай
8. airdance - За датите
27.08 00:45
Попадала ли ви е информация за:
- Софийският Амфитеатър (дали не крие нещо като "изгорени в хиподрума")
- ТРОЯ (руснаците ме пращат към Крим, но не знам дали да им вярвам)
- Санкт Петербург преди потопа има храм с име Юпитер, а след "потопа" започват да го наричат Катедрала на Исаак. (странно ми се вижда това).
- Светиня и светило си го обяснявам по друг начин. Свободна енергия като електричеството (светкавицата), но без кабели. Не вярвам всички храмове по света да са строени на религиозна основа.
Системата VASTU SHASTRA. Састра - Наука. Тадж Махал (1640) - е образец на архитектурата Вашту. Но Тадж Махал е построен за дворец или за мемориал? В Вашту определено излиза истината, че е построен за живеене, а именно: река Ямуна е на север и тече от запад на изток. Сградата е строго по страните на света. И тук ми излиза главният въпрос. След като е строен от мюсюлмани и за техни владетели, то какво прави там индийската Вашту? 500 години назад мюсюлманите (Моголска империя) превземат града и унищожават всичко построено и написано. За какво им е след като си имат своя култура? Също така има и легенда на мюсюлмански (Моголски) владетел който слага картина с Тадж Махал вътре в сградата. Това е забранено от Вашту. Истината е, че Тадж Махал е построен по рано от предполаганото. От кого ли и кога ли?
В компекса има повече от 400 отделни стаи. Днес съществуват 22 засекретени апартамента вътре в главният Тадж Махал. Входът е закрит с мрамор и пускат само в главната зала. Сградата има 7 етажа и скрити тераси.
- другото е за СВЕТА СОФИЯ. Кога стана религиозен храм? По съм убеден, че всички джамии в Истанбул са строени едновременно, а не както ни го казва историята.

П.С.
Проблема при хората днес е, че живеят в епохата след потопа. Ние не сме виновни, че гледаме на тези съоръжения като на храмове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1240243
Постинги: 258
Коментари: 748
Гласове: 1247
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031