Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2015 06:37 - Загадките на старите карти
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 25406 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 06.01.2015 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На една стара географска карта от Абрахам Ортелиус от 1585 г. на север от Пловдив (Philippopolis, Poneropolis, Duloupolis, Eumolpiada, Trimontium, Pulpudena) виждаме, че има един град с интересното име Lisas. Днес историци и археолози не са определили кой град се крие зад това име. 
image

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F#mediaviewer/File:Thraciae-veteris-typvs.jpg

В дневника на д-р Ами Буе, който минава през Балканите можем да срещнем отново това име:
"Маршрут от Татар Базарджик или от Филипополи за Бургас през Калофер, Ески -Загра, Ямболи и Айтос
Една алувиална равнина, много еднообразна и почти безлесна се разстила на север от онази част на Марица, която е между Татар Базарджик и Филипополи. Тя се напоява от шест реки, Харман-дере, Козлу-дере, Труча, съединена с Алван-дере, Комсу-дере (долина с река през пясък) и Вопче на г. Киперт или Йонсу от Виенската карта. Ако се тръгне от първия град, са необходими 24 и 1/4 часа, за да се стигне Ески Загра, докато от Филипополи пътуването е 19 1/4 часа. Най-краткият път от Филипополи е естествено този през Папазли, Чирпан и Паша-дере в горния край на Служю-дере, който г. Киперт именува със Съсли дере. Това е преход от 15 - 16 часа. Г. Фрер и един жител на Турция, които бяха минали през различни пътища, бяха любезни да ми съобщят за това някои подробности. Ако се тръгне от Татар -Базарджик, се приближаваш до ниските възвишения, които отделят непосредствено подножието на Висока Стара Планина от алувиалната равнина.  Там се преминават един след друг шестте й планински реки. Срещат се там, или по-скоро се преминава край доста села, най-вече български, някои които са само на картите, като Черна Гора на Комлу-дере, Карамустафалар на комсу-дере, Демирджилер и Павла. Други села остават скрити, особено в гористите долини, възкачващи се към Висока Стара Планина (Коджа Балкан).
От Павла се отива в Илиджа или Лиза в долината на Рашка, която носи тук или по-надолу турското наименование Вопче. Ако се тръгне от Филипополи, се стига до Илиджа чрез Чобан-Бунар (овчарски кладенец), като се върви по долината на Вопче. Там има топли хидросерни води. Очевидно е, че картата на г. Киперт е погрешна в този пункт от пътя, а виенската е доста точна, защото г. Фрер ме увери със сигурност, че след като се премине водоразделът при изворите на Рашка и на Тонджа, се минава селото Калофер."

Това е написал Еми Буе през 1837 година и този дневник е публикуван в книгата "Френски пътеписи за Балканите", ІV том от поредицата "Чужди пътеписи за Балканите", публикуван през 1981 г.

Нека сега да видим тази "Виенска карта", за която пише Ами Буе и да проследим как да стигнем до търсения от нас град Лиза.

http://www.lib.uchicago.edu/lib/public/full_screen.html?http://www.lib.uchicago.edu/e/su/maps/kiepert/G6800-1853-K5/

За да стигне от Татар Базарджик (днес град Пазарджик) до Калофер картата показва следния маршрут:

От Пазарджик се тръгва към Черна Гора (Черногорово) на Комлу-Дере (Луда Яна), после на картата е дадено селището Lorotu, което е опит да се напише Дорутлий (днес Правище), после е Карамустафалар (село Любен), Демирджилер (Старо Железаре), Павла (изчезнало днес селище) и Илиджа, или Лиза, което днес е град Хисаря. На турски "Лъджа" е "баня" и в името Илиджа (ЛИЗА) трябва да разбираме БАНЯ. 

По този начин разбрахме кой град се крие под името Lizas в картата на Абрахам Ортелиус. Това е днешният град Хисаря.

image













Тагове:   Хисаря,   история,   ами буе,


Гласувай:
6



1. marknatan - Града е записан не, като Лиса, а като ...
07.01.2015 09:20
Града е записан не, като Лиса, а като Лива, Iibas, Е може да е наистина от лаваратори, сиреч баня

Какво е мнението ти за Никопол на Хем не е на Истрос?
цитирай
2. horos - Виж отдолу на картата
07.01.2015 15:00
Бесапара е със същото с. С този знак са изписвали ж, з и с.
цитирай
3. marknatan - да, правилно, на "Виенска ...
08.01.2015 02:47
да, правилно, на "Виенска карта", е както си записал Илидже ЛЛидже е Лиса Картата е превъзходна


Селището обаче фигурира в Итинерариум Антонни

Посочено е на пътя от сердика до Филипопол -

Serdica/ Burgaraca/Helice/ Lissas/ Bessapara/ Philippopoli т е това е Helice/ Lissas при ветрен и ихтиман

Ортелиус препубликува по-стара карта от 1560 г на тракия съставена именно на база тези маршрути и др под антични данни т това не е политическа или геграфска карта на региона ит ова Лисас не е Хисар нПри Ортелиус виждаме и Бугараца и Бесапара другит станции или това е от Пътеводителя

На " виенката карта' има и друга Лиса ( lidsha) между Kазанлък и Стара загора.
Хисаря e локализиран за Диклецианополоис
цитирай
4. horos - Има и римска станция
08.01.2015 12:13
с името Lisse, която се е намирала на Траян друм на 4,5 км. източно от Ветрен, където днес Асар дере пресича шосето за Пазарджик. Нейното име е било mansio Lisse, още и Bona Mansio, или само Lisse. Не трябва да се бърка с Хисаря.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1661832
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930