Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2011 03:41 - Евангелската Овча Купел се намира в София.
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 14253 Коментари: 14 Гласове:
4

Последна промяна: 25.12.2011 22:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Фоменко и Носовски много ми помогнаха да открия правилния път в изследване на Книгата Библия. Купувах всичките им книги и търсех нещо, което да е свързано с историята на България. Макар, че те постоянно "дърпат чергата под краката си", т. е., опитват се да прехвърлят цялата библейска история на руска земя и да я наместят в руската история, те "изпускаха" интересни факти от изследванията си. Ето и едно от тях:

"ЕВАНГЕЛСКАТА ОВЧА КУПЕЛ Е БИЛА И ДО ДНЕС СЕ НАМИРА В ГРАД СОФИЯ-СТОЛИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ

Тук ще бъде разказано за още една ярка следа от евангелските събития, съхранила се в Румелия-историческа област принадлежаща към Новия Рим (Константинопол). Днес на територията на тази старинна област са разположени България и Югославия. Става дума за евангелската Овча купел, която се намира не в покрайнините на Ел-Кудс=съвременния Йерусалим, а в град София столицата на съвременна България.

На археолозите е добре известно, че в съвременна Палестина не са съхранени никакви веществени доказателства за евангелските събития. Даже климата и географията на тези места, не съответстват на  евангелските описания.Тези "Йерусалимски" съоръжения, които днес се показва  на туристите – поклонници, не съответстват  не само на библейските, но и на средновековните описания на Йерусалим. Те съвсем очевидно са нови строежи от периода 19-20 век. А на Балканите, тоест на земите лежащи около новия Рим – Константинопол, такива следи се откриват, в пълно съответствие с нашата идея, че евангелският Йерусалим е съвременният град Истанбул. Той е и Константинопол, Цариград, Новия Рим, Троя, Йерусалим. Именно в този град, или по-точно до него, е бил разпънат Христос. Евангелската Голгота и до днес стои там – на планината Бейкос , най-високата точка на Босфора. На нейния връх днес е разположена гигантска могила , която местните наричат"могилата на светията Иисус", свети Юши.

Да се обърнем сега към евангелския разказ за изцелението на болния в Овча Купел.Този разказ се намира в началото на пета глава от Евангелието на Йоан. В Славянската Библия този разказ започва така:

 

" [5:1]  Подир това имаше иудейски празник, и възлезе Иисус в Иерусалим.

[5:2]  А в Иерусалим, при Овчи порти, се намира къпалня, по еврейски наричана Витезда *, която има пет притвора;

[5:3]  в тях лежеше голямо множество болни, слепи, хроми, изсъхнали, които очакваха да се раздвижи водата,

[5:4]  защото Ангел Господен от време на време слизаше в къпалнята и раздвижваше водата, и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше, от каквато болест и да бе налегнат.

[5:5]  Там имаше един човек, болен от трийсет и осем години.

[5:6]  Иисус, като го видя да лежи и като узна, че боледува от дълго време, казва му: искаш ли да оздравееш?

[5:7]  Болният му отговори: да, господине; но си нямам човек, който да ме спусне в къпалнята, кога се раздвижи водата; когато пък аз дойда, друг слиза преди мене.

[5:8]  Иисус му казва: стани, вземи одъра си и ходи.

[5:9]  И той веднага оздравя, взе си одъра и ходеше. А тоя ден беше събота.  " [117].

 

И така, Евангелието описва някакъв целебен източник на вода в Йерусалим, с името Овча Купел.Тази вода от време на време  се раздвижва и има силни целебни свойства.Такива източници действително съществуват. Те се образуват там, където дълбоките подземни води (понякога горещи) излизат на повърхността на земята и понякога имат целебни свойства. Използват се за лекуване на различни заболявания и до тях се строят санаториуми и болници.

Тук е казано, че Овча Купел се намира в Йерусалим, или някъде в околностите на града. Пита се, къде в съвременния Йерусалим, в неговите околности или поне някъде на територията на Палестина  има Овча Купел ? Ще ни кажат – ами никъде. Минали са толкова години, всичко се е изменило. Имената са се забравили, източника е пресъхнал, реките също...

Но източниците на подземни минерални води, ако ги има в дадена местност, обикновено не пресъхват. Наистина, може да изчезнат от едно място, но  излизат на повърхността близо до стария. Затова, ако в евангелско време е имало целебни минерални извори, то те трябва да се намират там и до днес. А в Йерусалим подобно нещо няма. Няма и  на цялата територия на Палестина минерален извор с името Овча Купел.

НО ЛЕЧЕБЕН МИНЕРАЛЕН ИЗВОР, ИДЕАЛНО ОТГОВАРЯЩ НА ЕВАНГЕЛСКОТО ОПИСАНИЕ И ДО ДНЕС НОСЕЩ ИМЕТО "ОВЧА КУПЕЛ" СЪЩЕСТВУВА. Само, че не в съвременна Палестина, където  историците от Скалигеровата школа, поставят евангелските събития (според насс – грешно),  а в българският град София  намиращ се на Балканите.Тоест, в историческата област Румелия, с  център Константинопол – Новият Рим, и според  нашета реконструкция – истинският Йерусалим.

Овча Купел е източник на лечебна минерална вода, намиращ в югозападният край на  столицата София, в подножието на планината Витоша (Витезда в Библията). В днешно време извора  се намира в едноименният квартал на столицата. От картата е видно, че със същото  име е нарече и булевард, и е явно, че това име е много популярно тук.

Водите на българската Овча Купел са калциеви минерални води, извиращи на повърхността с температура 37-38 градуса. Лечебните свойства на водата тук е толкова силна, че е построена и болница за водно лечение,  наричана  Овча Купел. Както разбра един от авторите на тази книга (Носовски), през лятото на 1998 г. от главния лекар на тази болница, лечебните води на този извор лекуват рани, нервни заболявания и др. Между другото, това не е единствения извор на територията на София. Недалеч от Овча Купел се намира  Горна Баня, където водата извира с температура 42 градуса и се използва като питейна, а също така за къпане в построената тук баня. В самия център на София, на главния площад, редом до правителствените сгради, храма Света Неделя, синагога и джамия  има още един извор на минерална вода, а недалеч от него – друг. Тези извори са много популярни в София, но  за лекуване ползват този в Овча Купел.

Днес Овча Купел, която по-рано е била като неголяма езерце, е покрита с бетонна плоча и прилича на площадка, но  под нея има пространство в което са разположени тръби. По тях лечебната вода  постъпва в  болницата до извора.

Г.В.Носовский, А.Т.Фоменко

РЕКОНСТРУКЦИЯ ВСЕОБЩЕЙ ИСТОРИИ.

(Исследования 1999-2000 годов)
http://chronologia.org/reconstr2/rec2.html

 Аз тръгнах по тази нишка и открих още интересни неща.

 Минералните извори в София са над 40

 "Минерални води

През многовековната си история София дължи известността си освен на местоположението си в централната част на Балканския полуостров, но и на обилните си топли минерални извори. Още преди 2 хилядолетия тук се е намирало селище на древното тракийско племе серди. След завладяването му от римляните през 29 г. от н. е. тук израства нов и процъфтяващ град – Сердика, ограден с високи крепостни стени. От тази епоха са съхранени много исторически паметници, свидетелстващи за широкото използване на термалните води. Преживял редица периоди на упадък и възход, градът се издига до столица на България. 
София е една от най-богатите столици на света по брой и разнообразие на минерални води. На територията на града, и в близките околности се намират над 40 термоминерални находища. Тези от тях, които са донесли старата слава на София като балнеологичен център, които са получили широка популярност и около които са се създали курортните зони с редица балнеолечебни бази, са слабоминерализираните води в Горна баня, Княжево, Панчарево и най-вече минералната вода в центъра на града или, както е известна, Централна софийска баня. Всички тези минерални води са с ниска минерализация и физико-химичен състав, подходящи са за ежедневна употреба както като “трапезни”, така за балнеолечение и балнеопрофилактика на някои социално значими заболявания. Към средата на миналия век в резултат на геоложки сондажни проучвания в околностите на София се разкриха и изведоха на земната повърхност нови ценни минерални води. Така балнеологичният колорит на столицата ни се обогати с нов ценен клас минерални води като тези в Мрамор, Илиянци, Биримирци, Чепинци, Горни Богров, Гниляне, Равно поле, Курило и др. По своята физико-химична характеристика те се различават рязко от традиционните слабоминерализирани води на столицата, а някои от тях дори са уникални за страната (с по-висока минерализация, съдържащи хидрокарбонатни и серни съдинения, както и въглероден двуокис), наподобяващи известните чешки минерални води “Карлови Вари”. Приложени питейно, те оказват определено балнеолечебно специфично въздействие при редица заболявания. Подходящи са за използване и в домашна обстановка, но при спазване на точна питейна лечебна дозировка, при правилни условията за съхранение. 
Част от минералните води на София понастоящем се бутилират и се разпространяват като трапезни и за приготвяне на безалкохолни напитки. Успешно се развива бутилиращата индустрия при изворите в Горна баня и Банкя. В това отношение особено внимание заслужава минералната вода в Панчарево, защото тя е една от малкото води в България, подходяща за пиене от бебета и малки деца поради ниското си съдържание на натрий. Между останалите минерални води в столицата има и редица още, които могат да се бутилират като натурални питейни или лечебни. 
През последните години този вид туризъм заема едно от челните места на бизнес индустрията. В това отношение минералните води представляват интерес както за българските, така и за чуждестранните инвеститори. Непростимо и недопустимо е при наличие на толкова многобройни и с интересен физико-химичен състав минерални води във и около София да липсва поне един съвременен и модерен балнеолечебен и балнеорекреационен и развлекателен център. Построяването на такива заведения ще донесе здраве за хората и печалби на инвеститорите. София може да бъде балнеологичната дестинация и банеологичната столица на Европа, а също и гражданите й да не бъдат лишени от този вид ефективни услуги. Тези заведения са станали отдавна рутинни и популярни в някои столици и градове на други европейски държави, макар и неразполагащи с такива големи и ценни природни богатства. Нека да не допуснем това, което природата ни е дала в изобилие, да го пропиляваме, а да го превърнем в печалба. 
За експлоатацията на софийските минерални води е целесъобразно да се изгради единна и цялостна концепция."

http://www.zavodata.com/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=5&lang=bg

От четирите основни минерални извора на територията на София, (в центъра, Княжево, Горна Баня и Овча Купел), само водата в Овча Купел лекува ставни и неврологични заболявания. Точно това е лекувал и "разслабеният" от разказа на Йоан.

На територията на сочения днес за град Иерусалим и в околностите му никога не е имало и няма минерални извори.

Това още веднъж ни доказва, че Евангелските събития са се случили на територията на Балканите и библейският град Иерусалим е днешния град София.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minavamottuk - Много е авангардно всичко
25.12.2011 20:01
но няма невъзможни неща,огромна съпротива ще имаш ,но ако се докаже поне малко от всичките твърдения ще си струва...Успех...
цитирай
2. horos - Благодаря!
25.12.2011 22:31
Мисля, че всичко доказвам. Резултатите ще дойдат, не се безпокоя за тях.
цитирай
3. prespanski - 30. 12. 2004 По време на разк...
26.12.2011 02:17
30.12.2004

По време на разкопки в Израел археолози откриха къпалня от библейските времена. Те съобщиха, че това е къпалнята Силоам, която е свързана с едно от чудесата на Христос.

Христос намазал с глина очите на един сляп човек и му поръчал да измие глината с водата от ритуалната къпалня. Човекът точно изпълнил поръката и прогледнал. Оттогава към Силоам започнали да прииждат страдащи, за да стане чудото и с тях.

През тази седмица археолозите са разкрили фрагмент от къпалнята със стълби, които водят към ритуалния басейн. Басейнът е дълъг 50 метра. Открита е и част от пътя, водещ от басейна към древен еврейски храм, който е бил разрушен от римляните през 70-а година от нашата ера.

Учените са успели да намерят и канала, по който водата от извора е стигала до басейна. В Книгата на царете се говори, че тунелът Силоам е бил построен преди 2700 години. Тунелът е бил със стратегическо значение ­ да осигурява питейна вода в случай на обсада от асирийците.

Къпалнята е била използувана не само за религиозни нужди. Тя е била основния воден резервоар за жителите на града преди 2000 години. Сега на това място е съвременният град Силван.

Учените с учудване констатирали, че и днес водата от извора Гихон ­ който е бил основният водоизточник за Йерусалим, стига до ритуалния басейн.

Изследователите подчертават, че цялото съоръжение е много добре запазено. Археолозите възнамеряват да разкрият целия комплекс и да покажат цялото му великолепие. Те водят преговори с Гръцката православна църква, която владее участъка, за продължаване на разкопките.
http://www.monitor.bg/article?id=24566
цитирай
4. prespanski - Варосана постройка, наподобяваща ...
26.12.2011 02:33
Варосана постройка, наподобяваща ритуална баня от периода 1. век пр. Хр. – 1. век сл.Хр., откриха археолози при разкопки близо до кибуц Зор’а в Израел. Специалисти от местно дружество работели по инсталирането на водопровод, когато се натъкнали на старинна постройка с квадратна форма, предназначена за складиране на вода. В единия ъгъл бил построен канал, който да отвежда водата в свързаната с него ритуална баня.

В древността ритуалната баня („миквех” на иврит) представлявала малък басейн, пълен с вода, който служел като средство за ритуално пречистване в рамките на религиозните практики или дейности. Ритуалните къпални обикновено били използвани от еврейските жители на Юдея по времето на Втория Йерусалимски храм (6. век пр. Хр. – 1. век сл. Хр.). Древни примери за такива структури могат да се търсят в археологически селища като Хирбет Кумран край Мъртво море, където преди години бяха открити известните Кумрански свитъци.

Мястото на откритието потвърждава историческите извори, според които в региона е съществувало еврейско селище още преди 2000 години, в периода на царуването на цар Ирод. „Това е първият случай в този район, при който откриваме останки, датиращи от Втория период на храма”, заявява директорът на разкопките Пабло Бетцер. „От Талмуда, както и от други нееврейски източници знаем, че още преди 2000 години този хребет е бил обитаван от обширна еврейска общност, която е е оцеляла чак до разрушаването на храма през 70-та година сл. Хр. И все пак, въпреки многото изследвания и разкопки, извършени до този момент, досега не е била открита нито една останка от този период", подчертава Бетцер. Името на населеното място, обаче, все още не е идентифицирано.
Източник: popular-archaeology.com

цитирай
5. horos - Страхотни доказателства!
26.12.2011 05:26
Няма стар град, където де не е имало бани през античността. "Една баня Библия не прави!" Това ще го запомниш от мен. Какви ли не напъни направиха израелските и останали археолози по света, за да докажат, че Светите места са на територията на Израел. Всичките им доказателства са "изсмукани от пръсти". Когато някой ми докаже по моя начин твърденията си, ще се замисля. Изчел съм всичко по темата, до което съм се добрал и не намирам тези 10-15 % сходство, за което си признават еврейските археолози. В моите изследвания допирателните между Библейската и българската история са почти 100 %. Така че вместо да ми пишеш тези глупости, вземи и чети написаното от мен и мисли. Омръзна ми от папагали. Радвам се на мислещи човешки същества.
цитирай
6. анонимен - tova,che
26.12.2011 09:14
Istambul e Evangelskiat Ierusalim,ruskite avtori li go kazvat?praveni li sa razkopki na tazi Isusova mogila?
цитирай
7. horos - Да!
26.12.2011 09:33
"tova,che
09:14
Istambul e Evangelskiat Ierusalim,ruskite avtori li go kazvat?praveni li sa razkopki na tazi Isusova mogila?"

Фоменко и Носовски твърдят, че Йерусалим по времето на Исус се е намирал в Истамбул. Те са съгласни и на небето да го качат, само и само да не признаят, че е бил в София. Последно настаниха Витлеем в Кримския полуостров и разни още неща. Други намират Йерусалим на остров Елефантина на река Нил, Париж във Франция, в Англия и къде ли не. Но изследване като моето няма никъде. Не трябва да се вади от контекста на библията това или онова, а да се погледне цялостно на въпроса. На края на Времето ще има борба от къде е бил Исус, защото той трябва пак там да дойде по време на Второто Пришествие. Дали ще е турчин, евреин, негър, кореец, руснак или българин, за нас има огромно значение. И не само за нас, а и за цялото човечество.
цитирай
8. minavamottuk - Хубаво,
27.12.2011 22:49
но доказателства трябва да има от различни източници ,не става на принципа аз казах ,трябва и друг да го каже
цитирай
9. horos - Права си!
27.12.2011 23:11
Как да докажа на слепците колко красив е света? Как да им покажа колко са красиви цветята, децата, жените, изгрева, морето, небето... Проследи колко различни източници използвам в темите си. На никой нищо не искам да доказвам. Който има очи ще види, и уши ще чуе... Останалите просто не ме интересуват.
цитирай
10. blagovestie - :))
28.12.2011 08:20
А как е стигнал до Голгота в такъв случай, Хорос?

Виж, не искам да те дразня, но написаното от теб звучи някак недовършено, а от там несериозно. Признавам, историята не ми е силна страна, но пък започвам да познавам все повече Божието Слово. И Му вярвам...
цитирай
11. horos - А как е стигнал до Голгота ли?
28.12.2011 10:16
Със самолет, или с влак. А може и с файтон са са го докарали:)) Първо трябва някъде из темите ми да си прочела къде е Голгота и после нямаше да задаваш подобни въпроси. Дали написаното от мен звучи някак недовършено, или ти се надяваш повече на поповете отколкото на подобни писания. Как можеш да познаеш Божието слово в пълнота, ако не знаеш историята? На голо доверие ли го приемаш от попа това Божие слово? Имам чувството, че и Христос да се появи някъде тук из блоговете, ще вземеш да го поучаваш на Божието слово. За да приемеш Новото, то трябва да изхвърлиш всичките глупости за религията с която ти е пълна главата. Иначе всичко се разбърква и става негодно за консумация. А относно Голгота пак ще пиша за тези, които не са видели темите в блога ми.
Не приемай думите ми за дразнене. Просто съм си такъв, малко остър.
цитирай
12. blagovestie - Ей, написах един тон и изчезна, тююю
28.12.2011 10:35
Виж сега, Хорос, ако ще представяш нова идея или теория, трябва да можеш да се аргументираш и обосновеш, особено когато претендираш за сериозност и внимателно изучаване на темата.
Не е нужно да реагираш на въпроса ми като бик на червено, макар че имаш право да бъдеш какъвто пожелаеш, естествено :)) Просто попитах: как е стигнал Христос до Разпятието според твоята теория за географското разположение?

Попове не слушам, но и твоите разсъждения няма да приема на сляпо ;) Не се заяждам, поясних го неколкократно. Отговорът ти към мен е направо детински. Когато постваш подобен пост, трябва да имаш търпението да отговаряш на възникналите въпроси, освен ако не търсиш истината, а просто се стремиш към нестандартност, което също бих разбрала?

Буламачи не приемам, затова и питам, Хорос. Трябва да се радваш на такива като мен, които биха те карали да разсъждаваш и ровиш, а не само на одобрителите, които ти ръкопляскат, а може да се окаже, че е незаслужено, и че си спрял на средата на търсенията си.

Никого не поучавам, защото не съм достойна, нито пък знам достатъчно, за разлика от много други хора ;)

Горе-долу го възпроизведох.
Мога ли да помоля за коректен отговор, придружен с известна доза снизходителност, предвид незнанието ми в случая, което потвърдих лично предварително именно за да бъде извинено и възможно най-недразнещо. Сарказмът все още не е научно-обосновано доказателство за която и да било идея или теория...
цитирай
13. horos - Сега доволна ли си?
29.12.2011 08:49
1. трябва да можеш да се аргументираш и обосновеш
2. бик на червено
3. Отговорът ти към мен е направо детински
4. не търсиш истината
5. просто се стремиш към нестандартност
6. Буламачи не приемам
7. одобрителите, които ти ръкопляскат а може да се окаже, че е незаслужено, и че си спрял на средата на търсенията си

Заля ме с комплименти и въпреки това ти отговарям. Последните теми ги пуснах заради теб. Благодаря ти за провокацията. Много си готина.


цитирай
14. horos - Маймуните една по една слизат от клона.
29.12.2011 17:13
Тук в този блог има много лъже-духовни личности. Опитват се да ме провокират и обиждат, но всичко си остава за тяхна сметка. Искам да предупредя всички. Имам защита и всеки, който ми направи нещо лошо, или говори по мой адрес негативно, му се връща няколкократно. Така че не отговарям за последствията. Аз не правя нищо. Всичко си го правите вие - и хубавото и лошото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654567
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031