Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2011 22:33 - Царете на Израил и Иудея
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 2318 Коментари: 1 Гласове:
0



Оттук тататък ще следим паралелното царуване на императорите на Западната Римска империя, наречена в Библията Израил (Илирик) и Източната Римска Империя – Иудея.

[15:1]  На осемнайсетата година (302 г.) от царуването на Наватовия син Иеровоама (Диоклетиан) над иудеите се възцари Авия (Констанций І Хлор, 305 – 306 г., баща на Константин І Велики).
[15:2]
  Той царува в Иерусалим (Сердика) три години; името на майка му беше Мааха, Авесаломова дъщеря.
[15:3]
  Той ходеше във всички грехове на баща си, които тоя върши преди него, и сърцето му не бе предадено на неговия Господ Бог, както сърцето на отца му Давида (Клавдий ІІ Готски).
[15:4]
  Но заради Давида (Клавдий ІІ Готски) неговият Господ Бог му бе дал светило в Иерусалим (Сердика), като въздигна след него сина му и закрепи Иерусалим (Сердика),
[15:5]
  защото Давид (Клавдий ІІ Готски) вършеше, каквото бе угодно пред очите на Господа, и през всички дни на живота си не отстъпяше в нищо от онова, що му бе Той заповядал, освен постъпката с хетееца Урия.
[15:6]
  Между Ровоама (Максимиан Херкулий) и Иеровоама (Диоклетиан) имаше война през всички дни на живота им.
[15:7]
  Останалите дела на Авия (Констанций І Хлор), всичко, що е вършил, е описано в летописите на иудейските царе. И имаше война между Авия (Констанций І Хлор) и Иеровоама (Диоклетиан).
[15:8]
  Авия (Констанций І Хлор) почина при отците си и го погребаха в Давидовия град (крепостта Сердика). И вместо него се възцари син му Аса (Константин І Велики).”

Да се върнем отново в Илирик – Исраил.

Израил

Нават, син на Иеровам, Царува 2 г. във втората година на Аса (Константин І Велики 306 – 337 г.)

« А Иеровоамовият (Диоклециановият) син Нават (Север ІІ) се възцари над Израел във втората година на иудейския цар Аса (Константин І Велики) и царува над Израиля две години. Той върши, каквото беше неугодно пред очите на Господа, ходеше по пътя на баща си и в греховете му, с които той вкара в грях Израиля. Прогив него направи съзаклятие Ахиевия син Вааса (Лициний І), от Исахаровия дом, и Вааса (Лициний І) го уби при Гаватон (Равена) филистимски, когато Нават (Север ІІ) и всички израелтяни обсаждаха Гаватон (Равена).»

"Флавий Валерий Север. Роден на Балканите, почти нищо не се знае за младежките му години до 305 г., освен че прави военна кариера и е приятел на Галерий. Според Библията Флавий Север (Авий) е син на Максимиан Херкулий (Ровоам). Той наследява баща си веднага след неговата смърт през 305 г. в Сердика (Иерусалим). 

След смъртта на Констанций І Хлор през 306 г. синът му Константин І е издигнат в ранг Цезар, на мястото на Север. През 307 г. Север се опитва да се справи с узупацията на Максенций в Рим. Север обаче претърпява неуспех, става жертва на машинацийте на Максенций, който подкупва много от неговите войници с уговорката, да дезертират при обсадата на Рим. Принуден да се оттегли, но е пресрещнат от Максенций, който го гони в Равена, където капитулира. Закаран в Рим, там е екзекутиран, или се самоубива. Една единствена сребърна монета с неговото име и под контрола на Галерий, е сечена в Сердика.”

Нават = Север ІІ (305 – 307)

Нека отнова да се върнем в Иудея, за да видим кой я управлява след Ровоам (Максимиан).

Иудея
Авия
– 3 г. в Иерусалим. Майка му е Мааха – Авесаломова дъщеря

Авия = Констанций І Хлор (295 – 305 като Цезар, а 305 – 306 г. като Август) 3 г.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Израил

Вааса,

«В третата година на иудейския цар Аса (Константин І) се възцари в Тирца (Трир) над всички израелтяни Ахиевият син Вааса (Лициний І) и царува двайсет и четири години.»

«Между Аса (Константин І ) и израилския цар Вааса (Лициний І) имаше война през всичките им дни. Израилският цар Вааса (Лициний І) излезе против Иудея и начена да гради Рама (Константинопол), та никой да не излиза, нито да отива при иудейския цар Аса (Константин І).»

Вааса = Лициний І (308 – 324 г.) 16 г. Започва строителството на «древния» Рим на Босфора.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Иудея
Аса, (
Константин Велики),

възцарява се в двайсетата година от царуването на израелския цар Иеровоам (Диоклетиан) и царува 41 г. Майка му е Ана (ЕлЕНА), Авесаломова дъщеря.

«Аса (Константин І) вършеше, какво беше угодно пред очите на Господа, като неговият отец Давид (Клавдий І Готски).

Той изгони блудниците от земята и отхвърли всички идоли, които бащите му бяха направили, и дори майка си Ана  (ЕлЕНА) лиши от званието царица, задето бе направила истукан на Астарта; и насече Аса (Контанин І) нейния истукан и го изгори при потока Кедрон (Перловска река)."

Аса = Константин І Велики (306 – 337 г.) царува 31 г. Прави религиозна реформа, като въвежда християнството на мястото на езичеството. Майка Елена (Ел+ Ана – Божествена Ана).

От трад. ист. знаем, че Елена, жената на Констанций Хлор и майка на Константин І Велики е била дъщеря на кръчмар. В Библията пише нещо съвсем различно. Тя е била дъщеря на Авесалом (Единственият син на Давид от Мааха - 2Цар. 3:3.)

«Между Аса (Константин) и израилския цар Вааса (Лициний І) имаше война през всичките им дни. Израилският ца Вааса (Лициний) излезе против Иудея и начена да гради Рама (Константинопол), та никой да не излиза, нито да отива при иудейския цар Аса.»

Иудея
Иосафат,

41. Иосафат, син Асов, се възцари над Иудея в четвъртата година на израилския цар Ахава.
42. Иосафат беше на трийсет и пет години, когато се възцари, и царува в Иерусалим двайсет и пет години. Майка му се казваше Азува, Салаилева дъщеря.
43. Във всичко той вървеше по пътя на баща си Аса, не се отклоняваше от него, като вършеше, каквото беше угодно пред очите на Господа. Само оброчищата не бяха отменени. Народът още принасяше жертви и кадеше по оброчищата.
44. Иосафат сключи мир с израилския цар.

47. В Идумея (Македония) тогава нямаше цар; имаше царски наместник.

1. Иосафат имаше много богатство и слава; и сроди се с Ахава.» 2 Парал. 18

Флавий Юлий Константин (Констанций ІІ) 324 – 337 г. Цезар и 337 – 361 г. Август. Вторият син на Константин І Велики и Фауста. Израилският цар Ахав (Констанс) му е брат.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Израил
Ила

«Ваасовият син Ила се възцари над Израиля в Тирца (Трир) в двайсет и шестата година на иудейския цар Аса и царува две години. Против него направи съзаклятие Замврий, негов слуга и началник на половината колесници. Когато бе се напил в Тирца, у дома на Арса, нагледник на двореца в Тирца (Трир). Замврий влезе, удари го и го уби, в двайсет и седмата година на иудейския цар Аса и се възцари вместо него.»

Ила е Лициний ІІ, (305 – 311 г.) син на Лициний І

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Израил
Замврий

«Замврий се възцари в двайсет и седмата година на иудейския цар Аса и царува седем дена в Тирца (Трир), когато народът обсаждаше Гаватон (Равена) филистимски. Когато народът, който обсаждаше, узна че Замврий направил съзъклятие и убил царя, в същият ден в стана всички израилтяни възцариха над Израиля военачалник Амврия. Амврий и всички израилтяни с него отстъпиха от Гаватон и обсадиха Тирца. Когато Замврий видя, че градът е превзет, влезе във вътрешната стая на царския дом, подпали след себе си царския дом и загина.»

Замврий =Секст Марций Мартиниян (324 г.)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Израил
Амврий 

«Амврий се възцари над Израиля в трийсет и първата година на иудейския цар Аса (Константин І Велики) и царува дванайсет години. Той царува в Тирца (Трир) шест години. Амврий купи от Семира планина Семерон за два таланта сребро, застрои планината и съградения от него град нарече Самария (Сирмиум) – по името на Семира, стопанин на планината.»

Амврий е Флавий Юлий Крисп (317 326г.), най-големият син на Константин І и Миневрина)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Израил
Ахав = Максимин ІІ и Констанс

«Амвриевият син Ахав се възцари над Израиля в трийсет и осмата година на иудейския цар Аса, и Амвриевият син Ахав царува в Самария над Израил двайсет и две години.”

В книга 3 Царства образът на Ахав е събирателен от личностите на двама римски императора. Първият е този на Максимин ІІ (305 – 313 г.) и на средният син на Константин І Велики – Флавий Юлий Констанс  (335 – 350 г.) 22 г. Максимин е син на сестрата на Галерий, затова и Ахав е наречен “Амвриев син”. От съвместните действия на Ахав (Констанс) и Иосафат (Констанций ІІ) можем да разберем, че те са братя. Ето и подробностти за смъртта на Констанс, запазени в 3 Царства:

29. Израилският цар –Констанс) и Иосафат (Констанций ІІ) иудейският цар, тръгнаха за Рамот Галаадски (AVGUSTODUNUM, ОТЕН, в ГАЛИЯ).
30. Израилският цар (Констанс) рече на Иосафата (Констанций ІІ): аз ще се преоблека и ще вляза в бой, а ти облечи царските си дрехи. И израилският цар се преоблече и влезе в бой.
31. Сирийският цар заповяда на колесничните началници, които бяха на брой трийсет и двама, думайки: не се бийте нито с малък, нито с голям, а само с израилския цар.
32. Колесничните началници, като видяха Иосафата (Констанций ІІ), помислиха: бездруго, това е израилският цар, и се обърнаха против него, за да се ударят с него. Иосафат завика.
33. Колесничните началници, като видяха, че той не е израилският цар, обърнаха се от него.
34. А един човек опна случайно лък и рани израилския цар през шевовете на бронята. И царят каза на колесничаря си: върни назад и ме изведи из войската, понеже съм ранен.
35. Но в оня ден боят се усили, и царят стоя на колесницата срещу сирийци, а вечерта умря; кръвта от раната се лееше по колесницата.
36. И при заник-слънце биде обявено по целия стан: всякой да иде в града си, всякой - в земята си.
37. Царят умря и биде докаран в Самария (Сирмиум), и погребаха царя в Самария (Сирмиум).
38. Колесницата умиха на Самарийския водоем, дето се миеха блудници, и псета лижеха кръвта му, по словото на Господа, което Той изрече.
39. Другите дела на Ахава (Констанс), всичко, що е направил, и къщата от слонова кост, що е съградил, и всички градове, що е построил, са описани в летописите на израилските царе.
40. Ахав почина при отците си, и вместо него се възцари син му Охозия
(Констанций Гал).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

По времето на Констанс (Ахав) и Констанций ІІ за първи път се появяват дубликатите на Иисус и Иоан Кръстител. Това са старозаветните герои Елисий (Ел Иса) и Илия (Иван Рилски).

Израил
Охозия

51. Ахавовият син Охозия се възцари в Самария над Израиля в седемнайсетата година на иудейския цар Иосафата и царува над израилтяните (в Самария) две години
52. и върши, каквото беше неугодно пред очите на Господа, и ходеше по пътя на баща си и на майка си и по пътя на Наватовия син Иеровоама, който вкара в грях Израиля:
53. той служеше на Ваала, покланяше му се и прогневи Господа, Бога Израилев, с всичко онова, което бе вършил баща му.

Флавий Магн Магненций 350 – 353 г.)

Израил
Иорам

«Иорам, син Ахавов, се възцари над Израиля в Самария в осемнайсетата година на иудейския цар Иосафата и царува дванайсет години.»

Израилският цар Иорам е  Флавий Иовиан (363 – 364 г.)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Иудея
Иорам

«16. След иудейския цар Иосафат, се възцари Иосафатовият син Иорам, цар иудейски - в петата година на Ахавовия син Иорам, цар израилски.
17. Той беше на трийсет и две години, когато се възцари, и царува осем години в Иерусалим;
18. и ходеше по пътя на израилските царе тъй, както постъпваше Ахавовият дом, понеже Ахавовата дъщеря му беше жена, и правеше каквото беше неугодно в очите на Господа.»

«22. И се измъкна Едом (Македония) изпод ръката на Иуда доднес. В същото време се измъкна и Ливна (Влахия).»

Флавий Клавдий Юлиян (Юлиян Отстъпник) 355 – 363 г.)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Иудея
Охозия

24. И почина Иорам при отците си, и биде погребан при отците си в Давидовия град. И вместо него се възцари син му Охозия.
25. Охозия, син на иудейския цар Иорам, се възцари в дванайсетата година на Ахавовия син Иорам, израилски цар.
26. Охозия беше на двайсет и две години, когато се възцари, и царува една година в Иерусалим. А майка му се казваше Готолия, дъщеря на израилския цар Амврия.
27. Той ходеше по пътя на Ахавовия дом и правеше, каквото беше неугодно в очите на Господа, както Ахавовият дом, защото беше в роднинство с Ахавовия дом.»

Прокопий (365 – 366г.) роднина на Юлиан. Взема участие в злополучната персийска експедиция на Иовиан и той е човекът, донесъл тялото на Юлиан до Тарс, за да бъде погребано.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Израел
Ииуй

Иудея
Иоас

21. Иоас беше на седем години, когато се възцари.

1. В седмата година на Ииуя се възцари Иоас и царува в Иерусалим четирийсет години. Майка му се казваше Цивия, от Вирсавия.

Флавий Хонорий (393 – 423 г.) В 384 г. е издигнат  Август. Майка му е Елия Флацила.


По този начин трябва да се четат израилските и иудейските царе. Това си е историята на Римската империя изцяло публикувана в четирите Книги Царства като се започне от Траян Деций, та до края. Възможно е в някой детайл да се открият неточности, но в основи това е пътят за изледване. 

 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - backlink service
16.08.2011 21:01
Thought I would comment and say neat theme, did you make it for yourself? It's really awesome!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1662109
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930