Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2011 09:41 - Гетсимания и Голгота са в София
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 4286 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 22.04.2011 18:13


В книга “Страсти Христовы” Гетсимания е наречена “село Гетсиманьево”. В славянската библия думата “весь” означава “село”. Тя е поставена освен в упоменаване на “отсрещното село” където учениците е трябвало да вземат жребеца, така и за топонимът Гетсимания.

samstar-biblio.ucoz.ru/load/14-1-0-17
 

В Евангелието на Матей, (гл. 26:36) където единственно е упомената Гетсимания, можем да прочетем следното:

«И гла оучеником своим: сядете тоу, дондеже шедъ (и) помолия ся тамо.» 

За голямо съжаление, тук името Гетсимания отсъства. В другите Евангелия също я няма. В Марко е откъсната тази част, а в Лука не е упомената. В Иоан не се упоменава думата градина, а е написано «онъ полъ водоточи кедърьскы» Това е «на една поляна». Откъде тогава се е взела тази Гетсимания? Къде е това село Гетсиманьево в околностите на Иерусалим? Та в картата на Иерусалим, която се намира на края на Синодалната Библия Гетсиманската градина е дадена на 200-250 метра извън стените на града, но от селото няма и помен. Още нещо, което е много важно в изследването на тези събития, за което църквата винаги си е затваряла очите. 

В апокрифното “Евангелие на Никодим”, познато ни и като “Деянията на Пилат” можем да прочетем следното: 

“Тогава Пилат отвори вратите на съда, където той седеше, и изрече присъда срещу Исуса: “Еврейският род обвинява Исус, че иска царството, заради това аз произнесох смъртна присъда. Първо го вържете според царския закон и след това го окачете на кръста в градината, където го хванахте, и с него двама разбойници Димас и Цистас.” 

Но в един друг превод на “Деянията на Пилат” – коптски ръкопис пише нещо по-различно. Ето какво отсъжда Пилат за Иисус:

5 Then Pilate commanded the veil to be drawn before the judgement-seat whereon he sat, and saith unto Jesus: Thy nation hath convicted thee (accused thee) as being a king: therefore have I decreed that thou shouldest first be scourged according to the law of the pious emperors, and thereafter hanged upon the cross in the garden wherein thou wast taken: and let Dysmas and Gestas the two malefactors be crucified with thee. 

“Най-напред заповядвам да бъде бичуван според имперските закони и после да бъде разпнат на кръст на мястото, където е заловен, заедно с Димас и Цистас, двамата крадци, които бяха задържани с него...” 

(Деянията на Пилат (Acta Pilati), ІХ л. 18, коптски ръкопис от 4 век, по оригинал цитиран от Юстин)

Какво разбираме от това евангелие? 

Първо, че Иисус е бил разпънат там, където е хванат?!

И второ – той е бил заловен заедно с двамата разпънати с него “разбойници” Димас (Димо) и Цистас (Коста). Излиза, че тези двамата са били или негови телохранители, или сподвижници. Те са заловени заедно с Иисус в Гетсимания и там е трябвало да бъдат разпънати. 

Щом е така, то Голгота трябва да е в село Гетсиманиево! Тук всички християнски духовници ще скочат, защото са ни набивали в главите векове наред, че връх Голгота е на запад от стените на Иерусалим, а Гетсимания точно в противоположната посока – на изток. Та това е нарисувано на всички библейски карти и се приема като даденост, върху която не трябва да се разсъждава. 

 

 image




Гласувай:
3



1. horos - Харесва ли ви?
21.04.2011 10:35
Всичко това не го вадя от контекста на книгата Библия, а повествованието логично следва своя път. Ще четете и ще се убедите сами.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654808
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031