Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2011 09:41 - Гетсимания и Голгота са в София
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 3787 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 22.04.2011 18:13


В книга “Страсти Христовы” Гетсимания е наречена “село Гетсиманьево”. В славянската библия думата “весь” означава “село”. Тя е поставена освен в упоменаване на “отсрещното село” където учениците е трябвало да вземат жребеца, така и за топонимът Гетсимания.

samstar-biblio.ucoz.ru/load/14-1-0-17
 

В Евангелието на Матей, (гл. 26:36) където единственно е упомената Гетсимания, можем да прочетем следното:

«И гла оучеником своим: сядете тоу, дондеже шедъ (и) помолия ся тамо.» 

За голямо съжаление, тук името Гетсимания отсъства. В другите Евангелия също я няма. В Марко е откъсната тази част, а в Лука не е упомената. В Иоан не се упоменава думата градина, а е написано «онъ полъ водоточи кедърьскы» Това е «на една поляна». Откъде тогава се е взела тази Гетсимания? Къде е това село Гетсиманьево в околностите на Иерусалим? Та в картата на Иерусалим, която се намира на края на Синодалната Библия Гетсиманската градина е дадена на 200-250 метра извън стените на града, но от селото няма и помен. Още нещо, което е много важно в изследването на тези събития, за което църквата винаги си е затваряла очите. 

В апокрифното “Евангелие на Никодим”, познато ни и като “Деянията на Пилат” можем да прочетем следното: 

“Тогава Пилат отвори вратите на съда, където той седеше, и изрече присъда срещу Исуса: “Еврейският род обвинява Исус, че иска царството, заради това аз произнесох смъртна присъда. Първо го вържете според царския закон и след това го окачете на кръста в градината, където го хванахте, и с него двама разбойници Димас и Цистас.” 

Но в един друг превод на “Деянията на Пилат” – коптски ръкопис пише нещо по-различно. Ето какво отсъжда Пилат за Иисус:

5 Then Pilate commanded the veil to be drawn before the judgement-seat whereon he sat, and saith unto Jesus: Thy nation hath convicted thee (accused thee) as being a king: therefore have I decreed that thou shouldest first be scourged according to the law of the pious emperors, and thereafter hanged upon the cross in the garden wherein thou wast taken: and let Dysmas and Gestas the two malefactors be crucified with thee. 

“Най-напред заповядвам да бъде бичуван според имперските закони и после да бъде разпнат на кръст на мястото, където е заловен, заедно с Димас и Цистас, двамата крадци, които бяха задържани с него...” 

(Деянията на Пилат (Acta Pilati), ІХ л. 18, коптски ръкопис от 4 век, по оригинал цитиран от Юстин)

Какво разбираме от това евангелие? 

Първо, че Иисус е бил разпънат там, където е хванат?!

И второ – той е бил заловен заедно с двамата разпънати с него “разбойници” Димас (Димо) и Цистас (Коста). Излиза, че тези двамата са били или негови телохранители, или сподвижници. Те са заловени заедно с Иисус в Гетсимания и там е трябвало да бъдат разпънати. 

Щом е така, то Голгота трябва да е в село Гетсиманиево! Тук всички християнски духовници ще скочат, защото са ни набивали в главите векове наред, че връх Голгота е на запад от стените на Иерусалим, а Гетсимания точно в противоположната посока – на изток. Та това е нарисувано на всички библейски карти и се приема като даденост, върху която не трябва да се разсъждава. 

 

 image
Гласувай:
3
01. horos - Харесва ли ви?
21.04.2011 10:35
Всичко това не го вадя от контекста на книгата Библия, а повествованието логично следва своя път. Ще четете и ще се убедите сами.
цитирай
2. airdance - 12 Български царства
29.06.2017 16:52
Тракия или старото име Ариа родина на българите (траките). От тук тръгват българите да научат как да живеят всички останали народи. Основават 12 държави и се връщат с Аспарух обратно в родината си. Според историята 1 българско царство е било на север от Китай. В Китай много е писано за нас което ние не знаем. Българският календар започва 5505 г.пр.Хр. а през 22 октомври 2137 г.пр.Хр. нападат Китай и побеждават за което после се строи Китайската стена.
2 Българско царство Балхара=Бактрия (Афганистан) с столица Балк перлата на Азия. Тук Заратустра написва свещените си книги Авеста. Рамзес 2 напада Балк през 1275г.пр.Хр. но българите го разбиват и в това време Мойсей, съгласно Библията, се възползва от това и повежда евреите-семити през пустинята в обетовата зема Ханаан (Палестина), за много години назад, както го направили българите-хексоси през 1567 г.пр.Хр. основаващи Йеросалим. В 329 г.пр.Хр. Александър Македонски пристига в Балхара=Бактиря, но не влиза в бой. Излиза принцеса Роксана и го пита какво търсиш тук Александре. Той и отговаря, че е намерил това което е търсел. Държавата просъществува до 230 г.след Хр. когато влиза в състава на Персийската империя при Арташир 1. Или както Иран ни кани през 60-те години да празнуваме 2000 г. от Персийската империя като техни съюзници и после българите измисляме празника 1300 г. България. Това са само първите 2 държави на българите които искам да коментираш ако може и да ги съпоставиш с това което знаеш в своето им библейско пътуване до Афганистан и обратно завръщащи се в родината си през 681г. Тогава Аспарух се сблъсква с други българи с други вярвания в Тракия вече и се опитва да наложи старите вярвания на българите като Дионис, Заратустра и Орфей. За някои Исус Христос е продължетел на тези хора. За някои като мене учението на Исус е същото като Дионис който създава в Индия Буда (будният) и Заратустра в Афганистан.
цитирай
3. airdance - За Исус Христос
29.06.2017 17:47
Според учените Исус Христос е говорил на Арменски. Но дали това е така?
Какво е казал той на кръста?
33. на шестият час настана тъмнина до деветият час
34. а на деветият час Исус силно извикал: Елои, Елои, лама савахтани? което се превежда като Бог мой, Бог мой, защо ме ти остави?
35. някои които били там, когато го чули, казали: Ето зове, Илия.
Марко 15:33

На арменски думите на Исус се четат така:
E-LEE E-LEE L-MAA-NAA SAA-BAACH-TAA-NEE
= (My God, my God, why have you forsaken me). ARAMAIC VOCABULARY

Но този който е преписвал Библията явно арменски не е знаел и се е опитал фонетически да възпроизведе казаното.
Получава се:
«Елои, Елои, лама савахтани»
В BIBLIA SACRA VVLGATAE същият текст изглежда така:
«Eloi, eloi, lamma sabacthani»

В всички преводи това изречение няма никакъв смисъл. На всички езици освен на български това изречение няма никакъв смисъл.
Ето как се пише на български:
"(Л)ЕЛЕ, (Л)ЕЛЕ, МААНА СА БАЩА НИ" като ЕЛЕ е диалект в Родопите и до днес.
В екстремни ситуации хората проговарят на родният си език. Именно това е направил и Исус Христос.

И излиза, че Исус е станал първата жертва на геноцида на евреите над българите. Исус е учел как да се отличава човек от нечовек. "По плодовете ще ги познаете" (7:15)
Бога Слънце създава Богинята Майка. Богинята Майка е Царството Небесно, в което се раждат и умират Светове.
Думата Евангелие има 2 корена. Ева = живот и Гелиос = Слънце или учение за живото Слънце. Исус е проповядвал древни ведически проповеди и е считал Слънцето за своя Бог. Исус "Бог е дух, и покланящите се на него, са длъжни да се покланят в духа и истината" На въпрос къде живее този дух Исус казал "Вие не знаете ли, че вие сте храма Божии, и Духа Божи живее в Вас" "Търсете Царството Божие в себе си и истината за него" "Бог е Светлина, и в него няма никаква Тъмнина". Кой ще да влезе в Църква ако всички разберат, че последвалото християнство няма нищо общо с учението на БолгАриа Христос ученик на Орфей, Залмоксис и Заратустра. Дано не се изтрие./
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1312202
Постинги: 269
Коментари: 771
Гласове: 1427
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031