Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2010 21:00 - Божието дело и негативноста (лекция на Шри Матаджи)
Автор: sahajayoga Категория: Други   
Прочетен: 5432 Коментари: 3 Гласове:
5



Шри Матаджи Нирмала Деви

  Божието дело и негативността

Хампстед, Англия – 31 март 1983 г.



image

 

Разбирам, че когато нещо е много важно от гледната точка на Бог, всички негативни сили подработват планове за това как да го забавят, как да създадат препятствия, как да го отклонят от правия път или как да създадат пречки. Това е много изненадващо. Днес би било най-добре ако ви разкажа за Божията воля и как ние, човешките същества, през цялото време се опитваме да вървим против нея.

Волята на Бог е съвършено проста. Той е Божествена любов, Той е състрадание, Той е и океан от милост. Той създаде този свят, а след това и човешките същества, просто за да им даде най-възвишеното нещо в живота – радостта. Радостта, която е просто нещо, няма двойствеността на щастие, което е взето на заем. Но как така сме против Бог и против радостта и защо това се случва?

Нашето съзнание, както знаете, нараства през нашия мозък в посока надолу.  А това, което започва да расте надолу, ни отдалечава от Бог. В края на краищата трябва да достигнем Бог.  Но първо малко се отдалечаваме от съзнанието, че сме едно с Бог,  просто за да разберем, че свободата трябва да се използва правилно. Без тази подготовка, без това обучение е безполезно да се дава свобода на човешките същества. Вие видяхте свободните страни какво постигнаха в свободата си - атомни бомби, за да убиват нас самите. Това е глупост. Това е безразсъдно. Това е абсурдно. Но сме го направили. Горди сме с това и все още сме заети с това как да го направим по-лошо и по-лошо за нас самите. Ето как се движим. Съзнанието, което беше наше собствено, човешко съзнание, ни бе дадено, за да се изпита нашата свобода, да се пробва и да се види.  И накрая, за да имате окончателната свобода, чрез която ставате Духа. Трябва да станете Духа накрая.

Но когато започнем да израстваме в нашето така наречено съзнание, загриженосттта ни не е за Духа. Бих казала, че ние сме като едно дърво, което забива своите корени надолу в земята, за да се изправи и да расте, така че корените, които имаме, са в мозъка ни. И след това започваме да растем нагоре и нагоре докато се появят листата, разцъфтят цветовете и се създадат плодовете. Но с нас се случва точно обратното - преди да стигнем до фазата на плодовете, започваме да създаваме изкуствени плодове и да им се радваме. Обръщаме се към изкуственото. Щом като това идентифициране с изкуственото започне, започваме да се отдалечаваме от действителността и да се приближаваме към негативни мисли или до прекалено позитивни мисли, които всъщност са против Бог, понеже с тях създаваме атомни бомби и всичко подобно.

Така всъщност има два клона, от които се разклоняваме. Някои хора ще обичат да вървят към Лявата страна или към негативното отношение. Те се саморазрушават, безпокоят сами себе си и правят всички тези неща, от които могат да умрат и то по най-жалък начин. Навличат си всевъзможни болести, измъчват телата си, измъчват всичко насреща си. Другата страна е дясната, по която някои тръгват, за да измъчват другите, да разрушават другите, да подчиняват другите.

И двата пътя са далеч от Бог, от Неговата милост, от Неговата благосклонност. Постоянно трябва да се грижим за Духа. Само тогава се движим в правилната посока. Но тази грижа се разрушава много лесно в човешките същества, защото те имат свободата да го направят. В своето его разрушават тази грижа до такава голяма степен, че когато си изградят изкуствения начин на водене на лесен живот, тогава дори се изгубва съзнанието за Бог - че Той съществува и че Той е този, който дирижира оркестъра. Започваме да забелязваме само себе си и то до такава степен, че смятаме, че в това няма нищо лошо. Правим това, правим онова и се замесваме в проблеми от всякакъв родimage

Това, което правим, всъщност е против самите нас, а нас самите означава Бог, защото Бог ни създаде и Той ни обича. Ако обичахме самите себе си, не бихме злоупотребявали с нашето тяло, с нашия организъм и с всичко, което имаме, казвайки: "Какво нередно има в това? Защо да не направя това?". Трябва да обичате вашето тяло, вашия ум и това общество. Трябва да обичате всичко, което имате, понеже Бог ви е създал със Своята любов. Но любовта, сама по себе си, е станала много изопачена дума. Да видим какво не е наред с безразборните връзки. Това любов ли е? Ако ви кажа, че не е, поради това, че е против природата и ви създава неприятности, ще се объркате. Но хората може да си помислят, че тази госпожа е почтена старомодна матрона от Викторианската епоха. Слушайте сега. Това е факт. Защо вършим неща, които са разрушителни? Не можете да създадете самите себе си. Дори и една роза за себе си не можете да създадете, камо ли цяло тяло. После, защо трябва да сме врагове на самите себе си?  Защо трябва да сме врагове на обществото, което сами сме създали, или противници на цялата нация или всички нации, които сме създали? Какво правят те, всички тези политици, в днешно време? Воюват. За какво? Само ги погледнете. Не мога да разбера за какво е цялата борба - за да се създадат повече разрушителни сили, по-мощни средства за унищожение на невинни човешки същества? Просто предупреждавам тези, които са невинни. Те не знаят как да постъпят. Не разбират защо утре трябва да са мъртви, заради някои хора, които са загубили разума си. А именно тези, които са полудели, седят зад кормилото на нашите дела. Ето по какъв начин негативността расте вътре в нас. Ние ставаме негативни. И двата пътя са негативни отношения, защото отричат Бог.

Отричането на съществуването на Бог е първото престъпление, което сме извършили. Ние не се страхуваме от Бог. Той е Състрадание, Той е Милост, Той е всичко. Но само в Своята милост Той ще разруши този свят. Няма да позволи да се извършат повече грехове срещу Него. Дори и справедлив, Той разрушава. Какво е ракът? Какво са всички тези болести, които се появяват в нашето тяло? Те не си нищо друго освен нашите собствени разрушителни сили, които сме създали в самите нас. Не трябва да се страхуваме от нещо, което е извън нас самите - от някоя звезда или от нападение на извънземни. Не, няма смисъл. В нас самите се създават тези атаки, и трябва да го осъзнаем. В името на свободата сме събрали в себе си всички зародиши на разрушението. Това е един такъв вграден в нас процес, че дори и не осъзнаваме, че тези атаки приближават, че те ги има. Ние сме твърде удовлетворени от самите себе си,  от изкуствения си начин на живот, от етикецията и повърхностна маниерност.

По рождение в нас обитава Духът, който иска да ни просветли, да ни даде покоя, блаженството и щастието на нашето съществуване. Тази прекрасна ваша лампа е създадена с цел. Тя трябва да се запали. Уважавайте себе си. Думата "уважение" вече я няма в речниците. Уважавайте себе си. Трябва да уважаваме тази лампа, която има светлината на Духа и която трябва да бъде запалена. И нека ние да сме тази лампа, която също разкрива славата. Бог е създал за нас такъв прекрасен свят, но ние в нашето невежество, в нашата така наречена свобода, сме съсипали толкова много неща.

Шокиращо е да видиш къде отиват хората - просто направо в ада. За една майка това предизвиква голяма загриженост. Как да се спре това падение? Как да се измъкнат от там? Как да се накарат да разберат, каква е тяхната стойност и ценност? Не трябва да приемате човешкия живот за даденост. Той е един много скъпоценен живот, създаден от много процеси. Той беше създаден много трудно. Не забравяйте, че трябва да станете Духа, без който вашият живот е загуба на време. Сега цялото сътворение се оказва напразно, защото вие сте най-висшите създания. Вие сте върхът на сътворението. image

И какво смятате да направите? Ние трябва да създадем центрове, които ще говорят открито за Бог. Изумително е да се установи, че в тази страна хората (става въпрос за Англия, б.пр.) не обичат да говорят за Бог. Не можете да говорите за Бог. Можете ли да си представите такова положение на нещата, когато не можете да говорите за своя създател или че религията не означава нищо?  Или би трябвало да създадете някакъв вид тайна организация, в която не всеки може да постъпи и да казвате: "Сега принадлежим към този култ". Как може Бог да има култове? Само помислете. Как може Той да има отделни църкви, отделни храмове и отделни джамии? Как е възможно да станем фанатици в името на Бог! Можете ли да си представите какво сме направили с Бог!? Станали сме фанатици. Има един камък, който когато бъде докоснат от Него, става златен. Когато Той докосне каквото и да е било, то става златно. Но трябва първо да имаме камък. Когато Той докосва човешки същества, те стават като пленници. Ето защо има толкова много фанатизъм. Проблемът е в това как да предадем тази новина и това послание, че вие сте Духът и вие трябва да станете Духа.

Моят майчин език е марати и, благодаря на Бог, съм родена в Махараштра. Защото това е страна на светци. Хиляди светци живеят в тази страна. Такава е традицията, много е духовна. Духовността е традицията на мястото, където съм родена. "Маха" означа велика, а "раштра" означава нация. Там духовността е традиция, а не дрогирането, алкохолизмът или други "изми". Духовността е традицията на мястото, където е роден един много обикновен поет - Намдев. Той е бил шивач, просто обикновен шивач. Но е написал много очарователни поеми. Ще обясня какво казва той - "Малко момче пуска хвърчило в небето.” То гледа небето, говори на своите приятели, движи се насам-натам и обсъжда неща тук и там. Но неговото внимание е винаги фокусирано върху хвърчилото.” После пoетът казва: “една госпожа носи своето момченце и си върши къщната работата – дава вода на съпруга си, сяда с детето, готви и след това се изправя за да изпере. Детето е на нейния кръст, почивайки си. Но нейното внимание през цялото време е върху детето. Друга жена носи стомна с вода на главата си и внимателно балансира. Тя върви с други жени със стомни. Докато те вървят заедно смеейки се, усмихвайки се, говорейки една с друга, тяхното внимание е винаги върху стомните с вода, също както вниманието е върху Духа.”

По същия начин, макар и да имаме живот, който трябва да водим, абсурдно е, че не държим вниманието си върху Духа, който е дарителят на най-върховното в живота. Но веднага щом започнете да говорите за нещо духовно, хората мислят, че това са врели-некипели, което не трябва да се слуша. Искат да слушат едни и същи земни приказки, отново и отново. Ако това е програма, да кажем на консерваторите или на либералите, ще я слушат с часове – такива земни неща. Всяка година го слушате. Но ако някой каже: “Не, всичко това е изкуствено, във вас самите имате нещо, което заслужва повече вашето внимание, вслушайте се в него”, те мислят, че не са дошли да слушат такива работи. “Що за работи ни казва тази майка?”. Но сега, събудете се и се издигнете. На едно друго ниво трябва да разберем какво са направили тези хора досега и да го приемем. Това, което сме приели за даденост през всичките тези години, е зад хоризонта. Една звезда сияе вътре в нас и това е нашият Дух.

Хората говориха за това, говориха за Бог, създадоха още един култ, за който казват, че вършат Божието дело. Вършейки “работата на Бог”, жените си стягат бедрата и си изглаждат плътта. Просто си представете! Да се правят такива ужасни неща в името на Бог. Обяснението е, че “трябва да се подложите на усмиряване на плътта”. Защо трябва да се усмирявате? “Защото Христос го направи”. Вие Христос ли сте? А това означава, че каквото и да е направил Христос, е било напразно, щом като трябва и вие да добавите малко към него. Каквото и да е направено, е било повече от достатъчно, понеже Христос беше Принцът. А ако един принц трябва да се подложи на усмиряване, какво толкова велико има в това? Той вече го е сторил и го е направил за нас. Той трябва да бъде запален вътре в нас и така да получим своята Реализация.


image

 Това е най-важното нещо днес. Разбира се, имайки предвид какви са човешките същества Най-лесното е да седнем и да задаваме въпроси, но най-добре е да получим своята, това няма да стане много бързо. Твърдо убедена съм в това – опитах всичко на Моето ниво. Като една планина трябва да издигнете Кундалини. Това наистина е като да издигаш планини. Чувстваш се толкова уморен и изразходван. А после хората не искат да оценят това. Така че не се чувствайте разочаровани, наранени.

Бавно и неотклонно, Аз съм сигурна, във вашите собствени очи хората ще видят как животът ви се преобразява в радост, блаженство и разбиране. Те ще видят колко любящи и очаровани сте станали и след това ще повярват, че има по-добър живот за вас. Някои хора са в толкова лошо състояние, че виждат всичко в черни краски. Толкова са разочаровани, че са се предали, просто са се предали и казват: “Сега просто свършихме с това. Направихме всичко и сега не искаме да правим нищо друго”. Аз ги видях във Франция как обсъждат разпадането и предстоящото унищожение на света, казвайки: "Нека се свърши с нас. Достатъчно преживяхме. Нека окончателно бъдем унищожени, било то с атомна бомба или каквото и да е. Нека се свърши с нас." Това е толкова безнадеждно! Аз мога да разбера отчаянието на тези, които се замислят върху това, на онези, които са загрижени за това, но то ме безпокои. Не се съмнявам, че някои биха се отчаяли. Дори и Сахаджа йогите понякога много се разстройват и стават изключително отчаяни, като казват: "Майко, откажете се. Ние приключихме, стига толкова". Но Аз не знам как да отклоня Моето внимание от Духа. Ако вие можете, опитайте се да го отклоните по най-добрия за вашето ниво начин. Няма да можете, защото вие сте там. Така че каквото и да е то, ще се борите да спасите колкото се може повече хора. Така че на всички тези Сахаджа йоги, които силно се разочароват през определени интервали от време, трябва да кажа, че не би трябвало да се разочароват. Трябва да поддържате вашата смелост и разбиране. Ако имате чувства към другите и показвате загриженост към тях, те ще ви разберат и ще можете да спасите и освободите много повече хора, които ще влязат в царството на Бог. Тъй като вие изпитвате удоволствие, те също ще изпитват удоволствие.

Единствената непредвидена пречка ще бъде тази, че има още много заблудени.  Това няма значение. Вие трябва да работите здравата. Трябва да разберете, че съществуват негативни сили, които дърпат хората надолу. Те са невежи и нямат идея, че има живот и извън това светско съревнование - вечният живот на красотата и великолепието. Но постепенно, Аз съм сигурна, това ще се случи. Особено за това събиране. Те (Сахаджа йогите – бел.пр.) имаха много превратности и цялата работа бе спряна.

Но все пак трябва да разберете, че работата на Бог е благословена от Бог. Той ще ви дари с цялата си благословия и помощ, така че да можете да извършите вашите желани задължения. Времето минава, много малко време остана вече. То изтича и поради това отчаянието нараства. Това именно отчаяние предизвика идването на Сахаджа Йога на земята. А вие трябва да бъдете по-силни, за да се преборите с тези пречки, които чувствате, че са около вас и изработват Крайната цел на Сътворението.

 

Нека Бог да ви благослови.




Гласувай:
5



1. budha - m
31.08.2010 20:32
da
цитирай
2. sahajayoga - намасте
31.08.2010 21:32
намасте
цитирай
3. ferdi - Чудесно е. . благодаря че публик...
20.01.2011 11:16
Чудесно е.. благодаря че публикуваш тези лекции!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sahajayoga
Категория: Други
Прочетен: 236905
Постинги: 41
Коментари: 94
Гласове: 1347
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031